Venesuelos lyderis Maskvoje ragino kovoti su „Amerikos imperijos” įsigalėjimu

Vizito į Maskvą atvykęs Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas) neatmetė, kad ateityje jo šalis susidomės taikia branduoline energetika ir ragino kovoti su „Amerikos imperijos” įsigalėjimu, praneša Rusijos naujienų svetainė „Newsru.com”.
„Iranas turi teisę plėtoti taikią branduolinę pramonę – tai suvereni šalis. Brazilijos prezidentas kalbėjo apie savo iniciatyvas taikios branduolinės energetikos srityje, Brazilija taip pat turi tokią teisę. Kas žino, galbūt vieną dieną ir Venesuela šia kryptimi pažengs toliau”, – sakė kairiųjų pažiūrų H.Chavezas ketvirtadienį atidarant Simono Bolivaro, kovojusio už Ispanijos kolonijų Lotynų Amerikoje nepriklausomybę XIX amžiuje, kultūros centrą Maskvoje.

„Amerika turi suprasti, kad ji nevaldys pasaulio, – pabrėžė H.Chavezas. – Taikos labui JAV privalo išvesti kariuomenę iš Irako ir atsisakyti ketinimų pulti Iraną. Tai laisva šalis, turinti teisę į taikią atominę energetiką”.

Venesuelos prezidentas taip pat sakė, kad anksčiau ar vėliau pasaulis taps daugiaašis ir teisingas. Jis ragino kovoti už teisingą taiką, už tikrą laisvę, o „ne už tą laisvę, apie kurią kalba Amerikos imperija, grasinanti kitoms tautoms ir griaunanti miestus”.

H.Chavezas netiesiogiai ginčijosi su amerikiečių politologu Francisu Fukuyama (Fransisu Fukujama) dėl „istorijos pabaigos”, susijusios su SSRS žlugimu ir amerikietiškojo valstybingumo modelio įsivyravimu: „Istorijos pabaiga, apie kurią kalba Amerikos politologas Francisas Fukuyama, – iš tiesų ne pabaiga, bet jos posūkis ir sugrįžimas”.

Pasak Maskvos svečio, šiandien Rusija, kaip ir Venesuela, atgimsta, keliasi „užuot klūpėjusi”. „Mums reikalinga stipri, atgimusi Rusija, mes norime toliau bendradarbiauti”, – kalbėjo H.Chavezas.

Jis taip pat pabrėžė, kad ginkluotės pirkimas nėra svarbiausias jo vizito į Rusiją tikslas. Pasak prezidento, vizito tikslas – „plėtoti kultūrą ir bendradarbiavimą, kurie turi eiti pirma politikos ir ekonomikos”.

Tuo pat metu H.Chavezas priminė, kad Rusija buvo vienintelė šalis, „atskubėjusi Venesuelai į pagalbą” ir atsiuntusi civilinius lėktuvus, kai „JAV uždraudė kitoms šalims parduoti šaliai lėktuvus, pagamintus pagal amerikiečių technologijas”.

Jis taip pat išreiškė įsitikinimą, kad jei Amerika užpultų Venesuelą, jos žmonės gintų ją iki galo.

„Jei JAV atvirai užpuls Venesuelą, mes pasirengę mirti, gindami mūsų šventą žemę. Jei mums lemta mirti už tėvynę – mes mirsim. Tą patį sako ir (Kubos lyderis) Fidelis Castro”, – pabrėžė H.Chavezas.

„Arba mes nugalėsim amerikietiškąjį imperializmą, arba amerikietiškasis imperializmas sulaužys pasaulį”, – pabrėžė prezidentas ir pridūrė, jog jis ne kartą keitėsi idėjomis apie tarptautinėje arenoje vykstančius įvykius su Fideliu Castro (Fideliu Kastru).

Kalbėdamas apie padėtį pasaulyje, Venesuelos lyderis išreiškė nuomonę, kad kapitalistinis valstybinės santvarkos modelis pasiekė aukščiausią savo raidos fazę ir netrukus pradės silpti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.