Jūrinės Lietuvos vardą vėl garsins regata „Žalčių Karalienė”

Sekmadienį, liepos 1 d., Klaipėdoje bures pakels ir Gotlando salos (Švedija) link jas nukreips 17 Lietuvos jachtų – startuos antroji jūrinė regata „Žalčių Karalienė”. Visa regatos distancija yra lygi 370 jūrmylių – ji daugiau nei 100 jūrmylių ilgesnė už „Kuršių marių” regatos distanciją. Tai ilgiausia Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) rengiamų regatų distancija atviroje jūroje.

LBS viceprezidentas kreiseriniam buriavimui ir vienas iš šios regatos organizatorių Artūras Dovydėnas pranešė, kad variklius įjungs ir iš Smiltynės jachtų uosto Danės žiočių link jachtos išplauks sekmadienį 11.15 val. Čia apsukusios kelis garbės ratus jos išsirikiuos į starto liniją, išjungs variklius, pakels bures ir pradės maždaug pusantros paros truksiantį pirmąjį plaukimo etapą. Jis, kaip ir pernai, baigsis Visbyje, generaliniu kursu nuplaukus mažiausiai 172 jūrmyles. Kelias paras pailsėję Visbyje buriuotojai liepos 5 d. startuos antrajame etape ir plauks atgal į Lietuvą. Šis etapas bus kiek ilgesnis, nes jachtos grįš kitu maršrutu – aplenkdamos Gotlando salą iš šiaurinės pusės. Naudodamiesi burėmis buriuotojai šiame etape turės įveikti mažiausiai 198 jūrmyles.

Pernai regatoje dalyvavę 14 buriuotojų komandų plaukė štilio sąlygomis, todėl antras etapas buvo sutrumpintas 20 jūrmylių. Nepaisant to, nė viena jachta nespėjo atplaukti per kontrolinį laiką ir antrojo etapo rezultatai nebuvo įskaityti. Regatos „Žalčių Karalienė” 2006 nugalėtoja – jachta „Blue Bird” (kapitonas Artūras Dovydėnas, Vilnius). Antra buvo jachta „Vilnia” (kap. Andrius Virbickas, Vilnius), trečia – „Banga” (kap. Alvydas Kasanavičius, Kaunas). Šiemet prie pernykščių dalyvių prisidės dar trys jachtos ir lydintis kateris „Senoji meilė”.

Šią pernai pirmąkart surengtą regatą įkvėpė to paties pavadinimo jachtos „Žalčių Karalienė” pergalė lygiai prieš 70 m. vykusioje tarptautinėje regatoje „Gotlandrunt”. LBS nariai, dalyvaudami regatoje, praktiškai realizuoja savo viziją „Lietuva – jūrinė valstybė” ir vadina ją „idėjiniu plaukimu”, nes, buriuotojų manymu, jūrinės valstybės įvaizdis neįmanomas be jūrinių regatų. Be to, jie turi sveikų ambicijų kaupti patirtį tolimuosiuose jūriniuose plaukimuose ir yra susirūpinę tradicijų ir geros jūrinės praktikos perdavimu naujai buriuotojų kartai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.