Įžvalgus amerikietis sėkmę prognozuoja R.Seibučiui

Šią naktį Niujorke bus surengta kasmetinė Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų birža. 30 NBA klubų dviejuose šaukimų ratuose išsirinks 60 jaunųjų talentų, kurie artimiausiu metu turės galimybę papildyti stipriausią pasaulio krepšinio lygą.

Vienam svarbiausių JAV krepšinio vasaros renginių skiriama daug dėmesio. Analizuojamos perspektyvių krepšininkų galimybės, prognozuojama, kurio šaukimo sulauks viena ar kita būsima NBA žvaigždė. Vieno pagrindinių NBA naujokų biržą apžvelgiančių interneto tinklalapių „DraftExpress.com” prezidentas Jonathanas Givony birželį kaip niekada užsiėmęs. 24 metų amerikiečio prieš daugiau nei 3 metus įkurtas vien NBA naujokų biržai skirtas tinklalapis dabar vertinamas ne tik krepšinio mėgėjų, bet ir pačių krepšininkų, kurie dažnai užsuka pasidomėti, kaip apie juos atsiliepia „DraftExpress.com” apžvalgininkai.

Pernai net šešis pirmus šaukimus iš trylikos tiksliai įvardijęs J.Givony šiemet sėkmę NBA naujokų biržoje prognozuoja ir lietuviui Renaldui Seibučiui. NBA komandų skautų dėmesio taip pat sulaukė žalgirietis Jonas Mačiulis ir JAV Teksaso universitetą šiemet baigęs Antanas Kavaliauskas. Tačiau šiems krepšininkams duodama nedaug šansų išgirsti savo pavardę tarp 60 laimingųjų birželio 28-osios naktį.

Naujokų biržos išvakarėse interneto tinklalapio „DraftExpress.com” prezidentas Jonathanas GIVONY atsakė į LŽ klausimus.

– Kuo ši naujokų birža skiriasi nuo ankstesniųjų?

– Jau aišku, kad du pirmaisiais šaukimais pakviesti krepšininkai Gregas Odenas ir Kevinas Durantas greitai bus savo komandų pagrindiniai žaidėjai. Jų potencialas yra toks didelis, kad po penkerių metų jie gali tapti geriausiais NBA krepšininkais. Už jų nugarų yra dar keli vaikinai, kurie yra perspektyvūs ir gali tapti žvaigždėmis. Galima sakyti, kad tokios stiprios biržos nebuvo nuo 2003 metų, kai į lygą vienu metu atėjo LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwayne’as Wade’as ir daug kitų garsių žaidėjų. Šių metų birža dvigubai solidesnė ir dėl to, jog pernai įsigaliojus naujai kolektyvinei NBA darbo sutarčiai į NBA gali būti pašaukti tik vyresni nei 19 metų žaidėjai. Todėl pernai perspektyvūs krepšininkai, ką tik baigę vidurines mokyklas, turėjo laukti šių metų biržos.

– Kurie iš lietuvių krepšininkų šiemet turi realiausias galimybes išgirsti savo pavardę tarp 60 išrinktųjų?

– Realiai – tik R.Seibutis. NBA komandų skautai taip pat intensyviai stebėjo A.Kavaliauską ir J.Mačiulį, bet vargu ar jie bus pašaukti biržoje.

– Dėl ko R.Seibutis traukia NBA komandų dėmesį?

– Jo pavardė buvo žinoma daugeliui, bet ne visi NBA skautai buvo matę lietuvį žaidžiantį. Atvykęs į tradicinę naujokų biržos Orlando stovyklą R.Seibutis nuo pirmos dienos tapo vienu šių metų stovyklos atradimų. Iš karto buvo matyti jo profesionalumas, puikus požiūris į darbą ir niekad nedingstanti šypsena. Renaldas žino, kur jo vieta aikštėje, yra puikus komandinio stiliaus krepšininkas ir tiesiog trykšta energija. Gali pataikyti iš vidutinio nuotolio. Gynyboje jis nėra pats galingiausias, tačiau kovoja ir niekad nepasiduoda. Jis nėra ypatingas kurioje nors vienoje srityje, bet yra vienas tų žaidėjų, kurie sugeba maksimaliai išnaudoti tai, ką moka.

– Ar jau ateinantį sezoną R.Seibutis gali tikėtis tapti NBA žaidėju?

– Manau, kad jo galimybės būti pašauktam naujokų biržoje yra apie 60 procentų. Jis gali tikėtis šaukimo antrajame rate, maždaug nuo 45 numerio. Komanda, pašauksianti R.Seibutį, turbūt norėtų, kad jis dar metus ar porą pažaistų Europoje. Pavyzdžiui, Portlendo klubas šių metų biržoje turi net 5 šaukimus. Akivaizdu, kad penki naujokai iš karto į komandą patekti nesugebėtų, todėl Portlendas ieškos žaidėjo, kuris sutiktų kelerius metus praleisti Europoje ir ten tobulėtų. R.Seibutis tikrai bus svarbus žaidėjas Europoje, o po dvejų ar trejų metų galėtų gerai pasirodyti ir NBA.

– Jūsų tinklalapis A.Kavaliauską išrinko į antrąjį geriausių Orlando stovyklos žaidėjų penketuką, tačiau jam neduodate daug šansų tapti NBA krepšininku?

– Reikėtų paminėti, kad Orlando stovykloje nedalyvavo patys geriausi būsimi NBA naujokai, nes jų galimybės visiems puikiai žinomos. Nemanau, kad A.Kavaliauskas bus pašauktas naujokų biržoje, tačiau nesupraskite manęs klaidingai – jis yra geras krepšininkas. Antanas turėtų sulaukti kvietimų dalyvauti NBA vasaros lygos varžybose ir tikrai taps pastebimu žaidėju Europoje. Manęs nenustebintų, jei kitą sezoną jį išvystume žaidžiantį kurioje nors Italijos komandoje.

– J.Mačiulis šį sezoną atsiskleidė Eurolygos varžybose. Ar NBA ekipos į tai atkreipė dėmesį?

– Žinoma. Iš vieno NBA skauto išgirdau puikią J.Mačiulį apibūdinančią frazę: jei Jono kelyje kamuolio link pasitaikys liūtas, jis liūtą perplėš į dvi dalis ir kamuolį tikrai atkovos. Atrodo, jo agentai nenori, kad J.Mačiulis būtų pašauktas NBA naujokų biržoje. Tai suprantama, nes po kelerių metų tobulėjimo Europoje jis galėtų tapti labai patraukliu laisvuoju agentu ir nebūtų pririštas prie vienos NBA komandos. Galbūt kas nors norėtų jį pašaukti ir šiais metais, bet jis nedalyvavo nė vienoje stovykloje ar privačioje treniruotėje, todėl NBA klubai bijos rizikuoti ir geriau rinksis kitą žaidėją, kurį yra matę iš arti.

– Lietuvos spaudoje J.Mačiulis ne kartą yra minėjęs, kad jo nedomina žaidimas NBA. Ar tai galėjo turėti įtakos jo akcijoms naujokų biržoje?

– Nemanau, kad kas nors iš NBA aplinkos kreipia į tai dėmesį. Žmonės keičiasi, juk ir Šarūnas Jasikevičius prieš kelerius metus apie NBA kalbėjo ne taip kaip dabar. Be to, reikia turėti omenyje, kad J.Mačiulis žaidžia Europoje, todėl Europos žiniasklaida išgirsta tai, ką nori išgirsti. Juk NBA iš Europos vagia geriausius talentus. Suprantama, kad ne visiems tai patinka.

– Ką manote apie Manto Kalniečio galimybes kitais metais? Ar nevertėjo jam paduoti išankstinės paraiškos į biržą šią vasarą?

– Kai kurie žaidėjai paduoda paraiškas į biržą, o paskui jas atsiima, kad taptų žinomesni. Mantui to tikrai nereikėjo daryti. Kiekvienas NBA skautas žino, kas jis toks, kad žaidžia aukšto lygio komandoje ir kokios yra jo galimybės. Jis neabejotinai bus pašauktas kitų metų naujokų biržoje. Jam prognozuojamas antrojo rato šaukimas. Tačiau jei M.Kalnietis kitą sezoną Eurolygoje rungtyniaus daugiau ir patobulins kai kuriuos savo žaidimo elementus, jis galėtų tikėtis šaukimo ir pirmajame rate.

Renaldas SEIBUTIS

Gimė 1985 m. liepos 23 d. Palangoje

Ūgis: 196 cm

Svoris: 80 kg

Pozicija: atakuojantis gynėjas, įžaidėjas

Karjera: Rezultatyviausias Baltijos krepšinio lygos krepšininkas (2005 m.)

Europos jaunimo čempionato sidabro medalio laimėtojas (2005 m.)

Pasaulio jaunimo čempionato aukso medalio laimėtojas (2005 m.)

Naudingiausias pasaulio jaunimo čempionato žaidėjas (2005 m.)

Graikijos vicečempionas (2006 m.)

Komandos: 2002-2003 Palangos „Naglis” (LKBL)

2003-2005 Vilniaus „Sakalai” (LKL)

2005-2006 Pirėjo „Olympiakos: (Graikija)

2006-2007 Atėnų „Maroussi” (Graikija)

Jonas MAČIULIS

Gimė 1985 m. vasario 10 d. Kaune

Ūgis: 198 cm

Svoris: 100 kg

Pozicija: lengvasis kraštas, sunkusis kraštas

Karjera: LKAL čempionas (2003 m.)

Pasaulio jaunių čempionato sidabro medalio laimėtojas (2003 m.)

Europos jaunimo čempionato bronzos medalio laimėtojas (2004 m.)

Europos jaunimo čempionato sidabro medalio laimėtojas (2005 m.)

Pasaulio jaunimo čempionato aukso medalio laimėtojas (2005 m.)

Baltijos lygos vicečempionas (2006 m.)

LKL vicečempionas (2006 m.)

Komandos: 2002-2003 Kauno „LKKA-Žalgiris” (LKAL)

2003-2004 Kauno „Žalgiris”-A.Sabonio mokykla (LKAL)

2004-2005 Kėdainių „Nevėžis” (LKL)

2005-2007 Kauno „Žalgiris” (LKL)

Antanas KAVALIAUSKAS

Gimė 1984 m. rugsėjo 9 d. Vilniuje

Ūgis: 208 cm

Svoris: 112 kg

Pozicija: sunkusis kraštas, vidurio puolėjas

Karjera: Pasaulio jaunimo čempionato aukso medalio laimėtojas (2005m.)

Komandos: 2003-2004 Barton County koledžas (JAV)

2004-2005 Barton County koledžas (JAV)

2005-2007 „Texas A&M” (NCAA)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.