JAV ambasadorius pranašauja Vašingtono ir Maskvos santykiams „sudėtingą rytojų”

JAV ambasadorius Rusijoje Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) mano, kad Rusijos ir Amerikos santykių ateitis nebus lengva, bet neįžvelgia grįžimo į šaltojo karo laikus grėsmės.

„Įtariu, kad mūsų santykių laukia gana sudėtingas rytojus turint galvoje iššūkius, kuriuos mūsų vyriausybėms bus nelengva išspręsti”, – pareiškė diplomatas.

„Mes gyvename didelių Maskvos ir Vašingtono nusivylimų laikotarpiu”, – sakė Amerikos diplomatas, kurio kalbos Carnegie (Karnegio) centre tekstas trečiadienį skelbiamas JAV ambasados tinklalapyje.

Pasak W.Burnso, „panašu, jog abipusių dirgiklių sąrašas ilgėja”.

Tačiau, ambasadoriaus nuomone, „visa tai nekelia grėsmės, kad abi šalys priėjo šaltojo karo ribą”.

„Tam nėra nei ideologinio pagrindo, nei kokio nors fundamentinių interesų konflikto”, – pabrėžė jis.

Realiai pavojinga tai, mano jis, kad abi šalys gali „nepastebėti, kaip amerikiečiai ir rusai vieni kitiems reikalingi ir kaip mūsų santykiai svarbūs likusiam pasauliui”.

W.Burnsas pažymėjo, kad svarbiausias abiejų šalių vyriausybių uždavinys – „priderinti Amerikos ir Rusijos santykius prie naujų realijų, prie 2007-ųjų, o ne prie 1997 ar 1998 metų pasaulio”.

„Tai bus painus procesas su neišvengiamomis klaidomis ir sunkumais”, – sakė ambasadorius ir pažymėjo, kad „žmonių mainų programos padės geriau suprasti vieni kitus ir sutelkti dėmesį į tai, ką laimėsime, dirbdami drauge”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.