Prieštaringai vertinamas Rusijos pilietis liks Lietuvos valstybės ordino kavalieriumi

Lietuvos valstybės apdovanojimų tarybos nariai nutarė nesiūlyti prezidentui Valdui Adamkui išbraukti Rusijos pilietį Vladimirą Jakuniną iš apdovanotųjų sąrašo.
Birželio pradžioje įvykusiame Lietuvos valstybės apdovanojimų tarybos posėdyje buvo svarstytas klausimas dėl V.Jakunino išbraukimo iš ordinų kavalierių ar medaliais, kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo, sakoma Prezidento kanceliarijos laiške Tėvynės sąjungai.

Klausimą, ar įtakingas Rusijos veikėjas V. Jakuninas, gali nešioti aštuntą pagal svarbą Lietuvos valstybės apdovanojimą – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžių, iškėlė Seimo narys konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Jis triskart kreipėsi į prezidentą tvirtindamas, kad dabartinis „Rusijos geležinkelių” vadovas V.Jakuninas vykdo priešišką Baltijos valstybių saugumui veiklą ir taip žemina apdovanotojo vardą. Už tai, pasak S. Pečeliūno, pagal Valstybės apdovanojimų įstatymą jis turėtų būti išbrauktas iš apdovanotų Lietuvos valstybės apdovanojimais asmenų sąrašo.

Seimo narys, gavęs atsakymą, nusistebėjo, kodėl Lietuvos valstybės apdovanojimų taryba, svarstydama valstybinio apdovanojimo skyrimo teisėtumo klausimą, nepakvietė ir neišklausė jo argumentų.

Pasak konservatorių pranešimo spaudai, S.Pečeliūnui pasirodė keista, jog taip pat nėra tarybos narių argumentacijos dėl priimto sprendimo.

V.Adamkus 2002 metais V.Jakuniną apdovanojo už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą.

Pats V.Adamkus teigė, kad ordiną V.Jakuninui įteikęs kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą šv.Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Šį apdovanojimą įsteigė visuomeninė organizacija „Rusijos tautinės šlovės centras”, kurios globos tarybos pirmininku tuomet buvo V.Jakuninas.

V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, jog V.Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Šį pavasarį V.Jakuninas ragino Lietuvos vadovą pasmerkti Estiją už paminklo „kariui išvaduotojui” demontavimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.