R.Kurtinaitis: „Ieškodami išeities kirviais nekaposime”

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas Rimas Kurtinaitis tikina, jog Arvydo Macijausko galimybės žaisti rinktinėje priklausys nuo žaidėjo kojos būklės. Nors kol kas nepavyko susisiekti su NBA rungtyniaujančiu Žydrūnu Ilgausku, treneris neatmeta galimybės, kad pasiseks jį įkalbėti užsivilkti rinktinės marškinėlius.

Liepos 9 dieną Palangoje į pirmąją vyrų krepšinio rinktinės stovyklą susirinks kviečiami kandidatai. Rinktinės trenerių štabas kone kasdien susitinka ir tariasi, ką daryti, kad būtų geriau, kaip koreguoti pasirengimo planus, nes ne visi žaidėjai pradės stovyklauti laiku. Keli krepšininkai perspėjo trenerius, jog po sunkaus sezono norėtų kiek ilgiau pailsėti. Kitų žaidėjų atstovavimas šaliai Europos čempionate priklausys nuo jų sveikatos būklės. Jau vakar rašėme, jog atsirado neaiškumų dėl Arvydo Macijausko, nes žaidėjas per Graikijos krepšinio čempionato finalus pasitempė koją.

Apie šiuos ir kitus rinktinės trenerių štabo galvosūkius „Lietuvos žinios” kalbėjosi su vyriausiojo trenerio Ramūno Butauto asistentu Rimu KURTINAIČIU.

– Ką galite pasakyti dėl A.Macijausko žaidimo rinktinėje?

– O kas sakė, kad jis nežais? Arvydas turi bėdų dėl kojos, tad susitiksime su juo ir pasikalbėsime apie tai. Jis negali konkrečiai pasakyti – žais ar ne. Per Graikijos čempionato finalus jis pasitempė koją, ir mes puikiai jį suprantame. Visi žino, kad po Achilo sausgyslės traumos reabilitacinis periodas buvo sutrumpintas. Klubas moka didelius pinigus, todėl norėjo, kad jis kuo greičiau pradėtų žaisti.

Aš tik pirmadienį iš Lenkijos grįžau į Lietuvą (R.Kurtinaitis su Kauno veteranų ekipa „Patvanka” Lenkijoje vykusiame pasaulio veteranų čempionate, amžiaus grupė per 40 metų, iškovojo bronzos medalius – aut. past.), varčiau laikraščius, ir atrodo, tarsi dėl Macijausko vyktų karas. Mes norime, kad gydytojai visus žaidėjus ištirtų. Liepos 5 dieną trisdešimt gydytojų tikrins visų rinktinės kandidatų sveikatą. Tada ir matysime, kuris žaidėjas kokios būklės, kam reikia daugiau, o kam mažiau sportuoti. Koreguosime krūvį.

Visi žinome, kad A.Macijausko noro žaisti rinktinėje galima tik pavydėti. Jei jis galės – žais. Bet jei dėl kojos jo popieriai bus prasti, suprasime.

– Ar vyriausiajam treneriui Ramūnui Butautui pavyko susisiekti su NBA rungtyniaujančiu Žydrūnu Ilgausku?

– Nepavyko. Bet ir toliau bandome rasti kontaktą su Žydrūnu. Tikimės, kad jis vis dėlto atvyks. Mano manymu, ir Žydrūnui, ir mums reikia, kad jis žaistų. Pažiūrėkite, kokie NBA meistrai – Charlesas Barkley, Michaelis Jordanas, Shaquille’as O’Nealas – veržėsi žaisti olimpiadoje. Kad ir kokie būtų čempionatai, olimpinės žaidynės išlieka visų svajone. Neabejoju, kad Žydrūnas ir pats tai supranta.

– Veikiausiai ne visi rinktinės kandidatai spės atvykti ne tik į medicininį patikrinimą, bet ir į treniruočių stovyklą, prasidėsiančią liepos 9-ąją?

– Žinome krepšininkų bėdas. Mes, treneriai, kone kasdien bandome jas analizuoti ir ieškoti išeities. Negalime rinktis vien tik juodą spalvą arba baltą. Nesirengiame kapotis kirviais, taikysimės prie kiekvieno individualiai. Iš savo patirties žinau, kad per sezoną labiau pavargę žaidėjai pirmosiose stovyklose treniruojasi mažiau. Daugiau dirba jaunesni, mažiau per sezoną rungtyniavę krepšininkai. Viską įmanoma paderinti.

Darius Songaila prašė, kad leistume atvykti kiek vėliau, Šarūnas Jasikevičius taip pat perspėjo galįs vėluoti (iki birželio 24 dienos Šaras turėjo teisę nutraukti kontraktą su „Golden State Warriors” komanda ir tapti laisvuoju agentu. Tačiau pasitaręs su agentu nusprendė nepažeisti sutarties, pagal kurią per ateinantį sezoną uždirbs 4 mln. dolerių – aut. past.).

– Pailsėti greičiausiai norėtų ir Ramūnas Šiškauskas su Robertu Javtoku, jie vėliausiai iš visų baigė sunkų sezoną.

– Mes tai suprantame. Macas irgi baigė sezoną tik prieš savaitę. Rimantas Kaukėnas sakė neturintis jokių nusiskundimų sveikata, tik po sezono yra kiek pavargęs. Į tai atsižvelgsime. Mūsų tikslas – iš tų žaidėjų ištraukti maksimumą jėgų ir maksimumą meistriškumo.

– Neatsirado žaidėjų, atsisakiusių žaisti rinktinėje?

– Tokių atvejų nežinau. Su visais žaidėjais, išskyrus Ž.Ilgauską, susisiekė R.Butautas. Su kuriais nepavyko pakalbėti telefonu, susirašė elektroniniu paštu. Visų atsakymas buvo toks: jei sveikata leis, žaisime. Tikimės, jog pavyks ir Ž.Ilgauską įkalbėti pažaisti rinktinėje, kita vertus, jį ir suprantame – sezonas ilgas, žaidė iki pat NBA čempionato pabaigos, apie 90 rungtynių, šeimoje buvo nelaimė. Jei jis pasakys ne, nepyksime. Juk pats buvau krepšininkas, žinau, kas yra skausmas ir nuovargis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.