Paminklas popiežiui atkeliavo iš Lenkijos

Jono Pauliaus II atminimą įamžinti kelerius metus neprisiruošiančiam Vilniui nosį nušluostė nedidelis Kalvelių kaimas. Popiežių vaizduojanti skulptūra buvo užsakyta ir išlieta Lenkijoje.

Kalvelių kaime (Vilniaus r.) užvakar atidengtas paminklas popiežiui Jonui Pauliui II. Jį už kalveliškių suaukotus pinigus užsakė ir pastatė vietos skautai. Aukas Kalvelių jaunuoliai rinko kelerius metus.

Lietuvos Katalikų Bažnyčia džiaugiasi tokia kaimo žmonių iniciatyva ir tikisi, kad jų pavyzdžiu paseks ir kitos bendruomenės.

Išliejo Krokuvoje

Paminklas mirusiam popiežiui pastatytas keliasdešimt kilometrų nuo Vilniaus įsikūrusiuose Kalveliuose, priešais neseniai duris atvėrusią Dievo Gailestingumo bažnyčią.

2 metrų aukščio apie 300 kilogramų sveriantis bronzinis paminklas vaizduoja rankas palaiminti iškėlusį Joną Paulių II. Skulptūra buvo išlieta Krokuvoje.

Lietuvą skulptūra pasiekė beveik prieš tris mėnesius, tačiau į Kalvelius ji buvo atvežta tik prieš kelias dienas. Anksčiau paminklas buvo saugomas Lenkų kultūros namuose Vilniuje. Laukta, kol Vilniaus arkivyskupijos kurija išleis dekretą, leidžiantį Kalveliuose statyti skulptūrą.

Skulptūros atidengimo ceremonijoje dalyvavo jos pastatymo iniciatorius Lenkijos generalinis konsulas Stanislawas Cygnarowskis, Vilniaus rajono valdžios, visuomeninių organizacijų atstovai. Į iškilmes buvo pakviestas ir Vilniaus arkivyskupijos vyskupas Juozas Tunaitis.

Akstinas pasitempti

Labiausiai paminklu popiežiui džiaugėsi ne svečiai, o Kalvelių ir aplinkinių kaimų gyventojai. Seniūnijoje gyvena daugiausia lenkai, jie itin didžiuojasi, kad būtent čia iškilo pirmoji skulptūra lenkų tautybės popiežiui Jonui Pauliui II. „Kalveliuose pastatyta ir pirmoji Dievo Gailestingumo bažnyčia Lietuvoje. Mūsų žmonės itin tikintys, todėl esame labai patenkinti, kad ir paminklas iškilo pas mus”, – LŽ sakė Kalvelių seniūnė Kristina Gerasimovič.

Kalvelių kaimo iniciatyvą palaikė ir Lietuvos Katalikų Bažnyčia. „Tokius dalykus vertiname tik labai gerai. Kalveliškiai be didelių šnekų ėmė ir pastatė paminklą”, – LŽ džiaugėsi J.Tunaitis. Vyskupas apgailestavo, kad pagerbti popiežiaus neskuba kiti miestai ar bendruomenės. „Aplinkui sklando daug visokių idėjų, tačiau liūdina, kad kiti vis negali išsirinkti. Tikiuosi, kad Kalvelių pavyzdys bus akstinas pasitempti”, – vylėsi J.Tunaitis.

Rinko pinigus

Iniciatyvos pastatyti paminklą Kalveliuose ėmėsi skautų veikloje dalyvaujantis vietos jaunimas. Iš pradžių jaunuoliai nežinojo, kokį paminklą norėtų matyti netoli naujosios bažnyčios. Tačiau mirus Jonui Pauliui II skautai nusprendė, kad nori pagerbti šio popiežiaus atminimą. „Popiežius ne tik buvo visų mylimas ir gerbiamas – iš jo pasaulis sužinojo daugiau apie Dievo gailestingumą”, – sakė K.Gerasimovič.

Seniūnės teigimu, miestelio jaunuoliai ilgai ieškojo meistro, kuris įgyvendintų jų idėją. „Skautų veiklai vadovaujantis kunigas iš Lenkijos pasiūlė paminklą užsakyti Lenkijoje, ir jie sutiko”, – pasakojo K.Gerasimovič.

Seniūnė negalėjo pasakyti, kiek kalveliškiams atsiėjo popiežiaus skulptūra. Ji tik pabrėžė, kad pinigus iš seniūnijos gyventojų skautai rinko kelerius metus. „Aukojome visi – nuo 5 litų iki 100 ar 200 litų”, – prisiminė K.Gerasimovič. Paaukojusiems žmonėms Kalveliškių skautai įteikdavo specialų atminimo raštą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.