ETPA gali uždrausti laidoti panaudotą branduolinį kurą laidoti Lietuvoje

Šiandien Strasbūre vykusiame Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) Aplinkosaugos, žemės ūkio ir regioninių reikalų komiteto posėdyje ETPA ekspertas Alanas Mylas (Alan Meal) konstatavo, kad Lietuvoje negali būti kalbos apie panaudoto branduolinio kuro (PBK) kapinynų įrengimą.
Apie tai informavęs Lietuvą ETPA atstovaujantis parlamentaras Gediminas Jakavonis pranešė, jog Aplinkosaugos komitetas pradėjo svarstyti eksperto Alano Mylo parengtą pranešimą ir išvadas dėl panaudoto branduolinio kuro (PBK) galimo laidojimo vietų.

Prieš du metus parlamentarą G. Jakavonį imtis iniciatyvos Europos Tarybos rezoliucija apsaugoti mūsų valstybę nuo tokių branduolinių kapinynų paskatino šalies valstybinėms institucijoms paskelbus apie Lietuvoje esančias tinkamas PBK laidojimo vietas. Tada G. Jakavonis ETPA inicijavo pasiūlymą rezoliucijai, kurioje atsispindėtų nuostata, jog PBK būtų laidojamas ne kiekvienoje valstybėje atskirai, o tik geologiškai stabiliose ir negyvenamose pasaulio vietose. Šią Lietuvos iniciatyvą savo parašais palaikė 21 valstybės parlamentarai.

Birželio pradžioje ETPA ekspertas iš Jungtinės Karalystės A. Mylas lankėsi Lietuvoje ir kartu su parlamentaru G. Jakavoniu aplankė Ignalinos atominę elektrinę, susitiko su jos vadovu V. Ševaldinu. ETPA ekspertas po vizito Ignalinoje, spaudos konferencijoje Seime pareiškė, jog, jo nuomone, Lietuvoje nėra jokių nei geologinių, nei teritorinių sąlygų statyti PBK kapinynus. „Nagrinėdami šią problemą, mes aplankėm daug Europos šalių, kurios vienaip ar kitaip sprendžia PBK problemą. Lietuvos atvejis yra unikalus tuo, kad jūsų šalis turi daug PBK ir jokių galimybių jį laidoti savo teritorijoje, nei šiuo metu galimybių jį išvežti į Rusiją”, – konstatavo ekspertas.

A. Mylas pastebėjo, jog iš kitos pusės PBK yra valstybės turtas, nes jį perdirbus galima toliau naudoti atominėje elektrinėje, gaminant elektros energiją. „Tačiau problema kyla dėl to, kad uždaroma Ignalinos atominė elektrinė naudojo kitos šalies technologijomis pagamintą kurą, kurio pagal Europos Sąjungos nuostatas gražinti perdirbimui į Rusiją draudžiama. Taigi ES iš vienos pusės siekdama apsaugoti savo valstybių turtą ir interesus – PBK, iš kitos – Lietuvos atveju, sukūrė problemą jūsų žmonėms”, – aiškino ekspertas.

Pasak G. Jakavonio, A. Mylas savo pranešime skyrė daug dėmesio Lietuvos atvejui ir pabrėžė socialines ir ekonomines problemas, su kuriomis neišvengiamai susidurs mūsų valstybė, uždarius Ignalinos atominę elektrinę, ir kurių gali neišspręsti naujai pastatyta atominė elektrinė.

Tuo tarpu Rusijos Dūmos Aplinkosaugos komiteto pirmininkas Vladimiras Gračiovas ETPA posėdyje tvirtino, jog Rusija yra pasirengusi perdirbti pagal savo šalies technologijas pagamintą PBK ir gali padėti Lietuvai spręsti PBK problemas.

G. Jakavonis informavo, kad galutinis pranešimo variantas ir ETPA rezoliucija dėl PBK laidojimo bus tvirtinami spalio mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.