Vietoj susitikimo – pokalbis telefonu

Prieš Atominės elektrinės įstatymo projekto pateikimą Seime strateginėmis partnerėmis tapusių kaimyninių šalių premjerai laišku kreipėsi į Gediminą Kirkilą ir prašė Lietuvos Vyriausybės vadovo susitikti. Tačiau į šį pageidavimą nebuvo atsižvelgta.

LŽ šaltinių Varšuvoje teigimu, Lietuvos Vyriausybės vadovą Gediminą Kirkilą praėjusią savaitę pasiekė Lenkijos, Latvijos ir Estijos premjerų – Jaroslawo Kaczynskio, Aigaro Kalvičio bei Andruso Ansipo – laiškas. Strateginiai partneriai mūsų šalies premjero prašė, kad Lietuva neskubėtų priimti Atominės elektrinės įstatymo ir prieš tai susitiktų. Apie šį laišką Vyriausybės vadovas visuomenės neinformavo.

„Laiškų būna nemažai”

Dar pirmadienį LŽ kalbintas G.Kirkilas teigė, kad su Lenkijos premjeru J.Kaczynskiu buvo susitikęs praėjusią savaitę. Pasiteiravus apie minėto laiško turinį premjeras prisipažino, kad jame išties būta prašymo keturių šalių premjerams susitikti prieš Lietuvos Seimui priimant minėtą įstatymą. „Tai mes ir susitikom, kai buvo atvažiavęs Lipinskis (Lenkijos Vyriausybės kanceliarijos valstybės sekretorius Adamas Lipinskis – aut.)”, – LŽ teigė premjeras.

A.Lipinskis išties lankėsi Vilniuje praėjusios savaitės pradžioje. Anot G.Kirkilo, per susitikimą svečiui paaiškinta, kokį įstatymą rengiasi priimti Seimas. Trijų strateginių partnerių laišką Lietuvos premjeras prilygino paprasčiausiam susirašinėjimui. „Tai daugiau techninis dalykas. Tokių laiškų būna nemažai. Susirašinėjame dažnai, ir nemanėme, kad šis laiškas kuo nors ypatingas. Gal ir reikėjo paskelbti?” – svarstė G.Kirkilas.

Tačiau jau vakar Vyriausybės vadovas LŽ teigė, kad su J.Kaczynskiu kalbėjo telefonu. Lenkų premjeras esą sakė šiuo metu neturįs laiko pasimatyti, todėl susitikti su Lietuvos vadovais įgaliojo A.Lipinskį. Lietuvos premjeras A.Lipinskį įvardijo kaip trečią pagal svarbą žmogų Lenkijoje. „Nelengva suderinti keturių valstybių vyriausybių vadovų susitikimą, – sakė G.Kirkilas. – Laiškas reiškia, kad Latvija ir Estija pripažino Lenkijos dalyvavimą būsimame projekte.”

Išplatino pranešimą

Atominės elektrinės įstatymo projektas Seime buvo svarstomas praėjusį antradienį. Balsų dauguma šiam projektui po pateikimo buvo pritarta, rytoj tikimasi galutinai jį priimti.

Vakar Vyriausybės kanceliarija pranešė, kad trijų Baltijos valstybių ir Lenkijos vyriausybių vadovai liepos 6 dieną Vilniuje planuoja paskelbti bendrą deklaraciją dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje.

Latvija, Estija ir Lenkija projekte dalyvaus lygiomis dalimis, o Lietuvai priklausytų 34 proc. naujos elektrinės akcijų.

Paskelbs viešai

LŽ kalbintas Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas teigė nieko negirdėjęs apie planuojamą keturių šalių premjerų susitikimą. „Gal esu kažką praleidęs, nes tik ką grįžau iš užsienio”, – sakė jis.

Parlamento vadovas teigė šiandien susitiksiąs su G.Kirkilu ir būtinai pasiteirausiąs apie kaimyninių šalių premjerų laišką. V.Muntianas pabrėžė, kad jis bus paskelbtas viešai, tačiau įtakos Atominės elektrinės įstatymo svarstymui neturės. „Prašymo stabdyti svarstymą nėra. Premjerų susitikimas įvyks, kai įstatymas bus priimtas”, – sakė Seimo pirmininkas.

Vertina skirtingai

Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius mano, kad progų pasikalbėti su lenkais Lietuvos valdžios atstovai turėjo nemažai. Viena jų buvusi per Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje. A.Kubilius žadėjo šiandien susitikti su G.Kirkilu. „Negaliu atsakyti už premjerą ir nuspėti, ką jis žada daryti. Tik žinau, kad tų pokalbių yra buvę. Nematau čia jokių didesnių problemų”, – tikino konservatorių lyderis.

Kitokios nuomonės laikosi europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis. Pasak jo, jei iki priimant minėtą įstatymą su kaimynais nebus susitikta, jiems bus parodyta nereikalinga arogancija. „Lenkijos premjeras yra svarbi, valinga figūra. Nemanau, kad ponas G.Kirkilas yra neprotingas žmogus ir ignoruos tokį jo siūlymą. Priešingu atveju premjeras labai rizikuotų sugriauti susitarimą”, – teigė profesorius.

Anot V.Landsbergio, esama dviejų faktų: laiškas su prašymu susitikti ir įstatymo svarstymas Seime, kurio atidėti nežadama. „Kaip šiuos faktus suderinti? Jei įmanoma tai padaryti, tai tik įžeidžiant partnerius. Kam to reikia?” – klausė europarlamentaras. Jis mano, kad premjeras turi pakankamai įtakos Seime ir galėtų sustabdyti įstatymo svarstymą, kol bus susitikta su lenkų premjeru J.Kaczynskiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.