TATENA komanda vyksta į Šiaurės Korėją tartis dėl reaktoriaus uždarymo

Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūros komanda pasirengė antradienį išvykti į Šiaurės Korėją tartis dėl sąlygų inspektoriams, kurie turi patvirtinti korėjiečių branduolinio reaktoriaus – bomboms tinkamo plutonio šaltinio – uždarymą.

Pchenjanas neseniai sutiko įgyvendinti vasarį sudarytą susitarimą dėl nusiginklavimo, taip atgaivindamas seniai įstrigusį planą tiekti Šiaurės Korėjai degalus mainais į Jongbjono reaktoriaus uždarymą.

„Dabar vykstame į Pchenjaną derėtis dėl pasirengimo tam, kad TATENA patvirtintų uždarymą ir užantspauduotų branduolinius objektus”, – prieš išvykdamas į Pekino oro uostą žurnalistams sakė Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vyriausiasis inspektorius Olli Heinonenas (Olis Heinonenas).

„Tai taip pat prilygsta perdirbimo gamyklos užantspaudavimui ir uždarymui”, – nurodė jis.

Pasak O.Heinoneno, diskusijos turėtų trukti tris dienas.

„Mums visada reikia būti optimistiškai nusiteikusiems. Manau, kad (Šiaurės Korėja) dabar darys tai, ko jos buvo paprašyta”, – pridūrė jis.

Atskirai Pietų Korėja antradienį sakė, kad atnaujins pagalbą Šiaurės Korėjai ryžiais. Pagalba maisto produktais buvo sustabdyta po to, kai Pchenjanas nepaisė tarptautinės bendrijos perspėjimų ir 2006-ųjų liepą išbandė raketas. Pietų Korėja nurodė, kad ryžių siuntimą atnaujins birželio 30-ąją.

Šiaurės Korėja 2002 metų gruodį išsiuntė iš šalies TATENA inspektorius, o netrukus po to pasitraukė iš Branduolinės ginkluotės neplatinimo sutarties.

2007 metų vasario 13 dieną Pietų ir Šiaurės Korėjos, JAV, Japonija, Kinija ir Rusija sudarė šešiašalį susitarimą, pagal kurį Šiaurės Korėja turi atsisakyti branduolinės programos mainais už pagalbą, ekvivalentišką 50 tūkst. tonų naftos.

Bet Pchenjanas atsisakė vykdyti šį susitarimą, kol bus pervesti 25 mln. JAV dolerių (64 mln. litų). Šios lėšos buvo įšaldytos Makao banke „Banco Delta Asia”, kai Jungtinės Valstijos įtraukė šį banką į „juodąjį sąrašą” ir apkaltino jį plovus pinigus Pchenjanui.

Pchenjanas pirmadienį patvirtino, kad gavo šiuos pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.