Naujuoju Pasaulio banko vadovu vienbalsiai patvirtintas Zoellickas

Pasaulio banko direktorių taryba pirmadienį šios organizacijos vadovu vienbalsiai patvirtino Robertą Zoellicką (Robertą Zeliką), kuris pakeis prieštaringai vertinamą Paulą Wolfowitzą (Polą Vulfovicą), sutikusį pasitraukti kilus skandalui dėl jo gyvenimo draugės paaukštinimo.

R.Zoellickas, buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ir prekybos atstovas, buvo vienintelis kandidatas į šį postą. Liepos 1 dieną jis oficialiai perims vadovavimą šiai su skurdu kovojančiai institucijai. Viena diena anksčiau galutinai iš šio posto pasitrauks P.Wolfowitzas.

R.Zoellickas pasižymi „tvirtu vadovavimu ir valdymo savybėmis”, taip pat yra gerai pasirodęs sprendžiant tarptautinius reikalus ir turi „vidinį impulsą, kurio reikia pasitikėjimui banku ir jo efektyvumui sustiprinti”, nurodė Pasaulio banko vykdomųjų direktorių taryba.

53 metų R.Zoellickas yra sakęs, kad pagrindinis jo prioritetas bus nesantaikos tarp vadovų ir darbuotojų, kurią išprovokavo kova dėl P.Wolfowitzo, užglaistymas. P.Wolfowitzo darbą banke nuo pat pradžių temdė jo, kaip Irako karo architekto, reputacija.

„Tai ypatinga garbė bei atsakomybė, ir aš esu pasirengęs kibti į darbą”, – sakoma R.Zoellicko pareiškime.

Jo penkerių metų kadencija prasideda tokiu metu, kai vyksta banko derybos su donorėmis dėl lėšų projektams skurdžiausiose paskolų gavėjose. Šios derybos nustatys Banko skolinimo kursą trejiems metams nuo 2008-ųjų vidurio.

R.Zoellicko kandidatūrą iškėlė JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) gegužės 30 dieną. Pasaulio bankui pagal tradiciją vadovauja amerikietis.

Dėl savo išrinkimo R.Zoellickas pareiškė, kad „nekantrauja susipažinti su žmonėmis, kurie įgyvendina skurdo įveikimo visuose regionuose programą, skirdamas ypatingą dėmesį Afrikai”.

R.Zoellickas – patyręs diplomatas: pusantrų metų buvo JAV valstybės sekretorės pavaduotojas ir pasitraukė iš šio posto prieš metus. Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) net pavadino jį kartą savo „antruoju aš”.

Kaip JAV prekybos atstovas, jis rengė derybas Pasaulinėje prekybos organizacijoje (PPO). Kai šios derybos įstrigo per susitikimą Meksike 2003 metais, R.Zoellickas atvirai apkaltino besivystančias šalis nenuolaidumu.

R.Zoellickas vedė nelengvas derybas su Pekinu, kai Kinija stojo į PPO. Jis turi sukaupęs daug patyrimo, dirbdamas vyriausybinėse organizacijose – dirbo G.W.Busho administracijoje nuo 2001 metų, prieš tai – prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) administracijoje.

R.Zoellickas taip pat yra susipažinęs su bankininkyste – – pastaruoju metu jis dirbo investiciniame banke „Goldman Sachs”.

Daugelio besivystančių šalių nepasitenkinimą gali sukelti ir R.Zoellicko pasiryžimas kovoti su korupcija – dėl tokios pozicijos jos pirmininkas P.Wolfowitzas buvo įgijęs nemažai priešų.

R.Zoellickas ganėtinai ūmaus būdo žmogus; sakoma, kad su juo nelengva dirbti. Tačiau, antra vertus, jis turi darbo patyrimo tarptautinėje srityje ir labai daug ryšių.

P.Wolfowitzas gegužės mėnesį paskelbė, jog traukiasi iš Pasaulio banko vadovo posto, taip užbaigdamas užsitęsusią kovą dėl jo vadovavimo.

P.Wolfowitzas atkakliai nenorėjo pripažinti, kad padarė kokių nors nusižengimų, tačiau Banko komisija nustatė, kad jis pažeidė kelias banko taisykles, prisidėdamas prie Banko Artimųjų Rytų ekspertės Shahos Rizos (Šahos Rizos) paaukštinimo ir leidimo padidinti jai atlyginimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.