Turniškės praturtės dar viena rezidencija

Nuo kitų metų būsimiems šalies premjerams nebereikės sukti galvos, kur įsikurti. Šiomis dienomis paaiškės, kas rekonstruos Vyriausybės vadovams skirtą namą Turniškėse.

Keturioliktosios Vyriausybės vadovui Gediminui Kirkilui tikrai neteks gyventi naujojoje šalies premjerams skirtoje rezidencijoje prestižiniame sostinės Turniškių rajone. Nebent, išbuvęs šią kadenciją iki galo, jis taptų ir penkioliktojo ministrų kabineto premjeru. Tuomet jam ar kitam Vyriausybės vadovui svetingai bus atlapotos Turniškių 17-uoju numeriu pažymėto namo durys.

Prieš kelias dienas vykusiame Vyriausybės kanceliarijos skelbtame konkurse atlikti statybos darbus būsimoje ministro pirmininko rezidencijoje dalyvavo dvi bendrovės – iš Vilniaus ir Panevėžio. Kaip LŽ sakė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio skyriaus vedėjas Jonas Šniaukšta, nugalėtojas jau žinomas, bet sutartis su juo dar nepasirašyta – nepraėjo terminas, per kurį galima apskųsti konkurso rezultatus. Kokiai bendrovei bus patikėta rekonstruoti premjero namą, pasak J.Šniaukštos, ketinama paskelbti po Joninių. Statybos darbus numatoma pradėti rugpjūčio mėnesį, o baigti – 2008-ųjų rudenį. Rekonstrukcija kainuos apie 4,5 mln. litų.

Laukia daug darbų

Prieš dvejus metus ministro pirmininko būstinei Turniškėse buvo parinktas prieškarinės (maždaug 1939 metų) statybos namas, esantis visai netoli prezidento Valdo Adamkaus ir prezidento bei buvusio premjero Algirdo Brazausko valdų. Kadaise tame name buvo įrengti tarnybiniai butai, tačiau šiuo metu pastatas yra avarinės būklės.

„Esame numatę, kad darbai bus pradėti rugpjūčio mėnesį. Pirmiausia reikia viską išardyti – stogą, pertvaras, kai kurias perdangas, perkelti laiptines, perdaryti – pagilinti rūsį. Pagal projektą laukia labai daug darbų”, – sakė J.Šniaukšta. Nors namui beveik septynios dešimtys metų, jokių saugotinų istorinių architektūros detalių jame nėra.

Visus rekonstrukcijos darbus planuojama atlikti per metus. „Kainuos nemažai, sąmatos rodo, kad reikės maždaug 4,5 mln. litų”, – aiškino Ūkio skyriaus vadovas. Vyriausybės kanceliarijai priklauso dar vienas šalia esantis namas, kuriame yra šeši tarnybiniai butai.

Pasak J.Šniaukštos, jau patvirtintas detalusis Turniškių planas, tad netrukus bus imtasi konkrečių priemonių įteisinti vadinamąją valdžios zoną. Kad galima būtų užtikrinti deramą pirmųjų šalies asmenų saugumą bei privatumą, rezidencijų, įsikūrusių Turniškėse, teritoriją planuojama atskirti nuo likusios ir sustiprinti jos apsaugą.

Netikėta problema

2006-ųjų liepą G.Kirkilui tapus premjeru Vyriausybės kanceliarija susizgribo, kad naujo ministro pirmininko nėra kur apgyvendinti. Kol Vyriausybei vadovavo A.Brazauskas, būsto problemų nekilo – jis su žmona Kristina gyveno jam kaip kadenciją baigusiam prezidentui priklausančiame name Turniškėse.

Buvusioje premjero rezidencijoje dabar įsikūręs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma. Į šį namą valstybės vadovas atsikraustė, kai šis dar priklausė Vyriausybės kanceliarijai, bet stovėjo tuščias. Prezidentūra už 3 mln. litų šį namą išpirko iš Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų bendrovės. Taip Vyriausybė liko be premjero rezidencijos.

Vienintelis tuščias Turniškėse pastatas, kuris būtų tikęs gyventi G.Kirkilui, priklauso Prezidentūrai. Tai pagal nušalintojo prezidento Rolando Pakso žmonos Laimos Paksienės skonį suremontuota rezidencija. Pirmosios šalies ponios įgeidžiai mokesčių mokėtojams anuomet atsiėjo apie 500 tūkst. litų. Tačiau persikelti į atnaujintą namą Paksai nesuspėjo – 2004 metų balandį per apkaltą R.Paksas buvo nušalintas nuo pareigų. Grįžti į šį namą V.Adamkus nepanoro, tad iki šiol jis stovi tuščias.

Vyriausybė iš Prezidentūros norėjo šią rezidenciją išnuomoti premjeru tapusiam G.Kirkilui, tačiau pastaroji, teigdama, kad pastatas būtinas reprezentacinėms reikmėms, tokio sandorio atsisakė.

Pranašumų neįžvelgia

2006-ųjų liepos pabaigoje Kirkilų šeima laikinam būstui išsirinko maždaug 105 kvadratinių metrų butą prieš porą metų atnaujintame 1959-aisiais statytame keturių butų name (Turniškių gatvė 11). Premjeras įsikūrė antrame aukšte. Toje pačioje laiptinėje nuomojamas dar vienas panašus butas, kurį Vyriausybės vadovas gali panaudoti darbo reikmėms – rengti įvairius posėdžius, susitikimus, pasitarimus ir t. t.

„Kažkokių gyvenimo Turniškėse pranašumų tikrai neįžvelgiu, nes didžioji mano laiko dalis prabėga darbe, o kai turiu laisvą dieną, važiuoju į žvejybą. Taigi į namus grįžtu pernakvoti ir tiek”, – prieš pat įkurtuves žurnalistams sakė premjeras.

G.Kirkilas prisipažino, kad jam jau yra tekę gyventi Turniškėse. Anuometinio LKP CK darbuotojai vasaromis čia turėdavo teisę poilsiauti mediniuose vasarnamiuose. Be to, kaip tik čia, antrajame paplūdimyje, Kirkilas su veteranais dažnai atvažiuodavo žaisti futbolo. Kas mėnesį už premjero buto nuomą ir kitas paslaugas Vyriausybės kanceliarija sumoka po 7060 litų.

Nepamirš ir prezidento

Atrodo, daug erdviau, patogiau, prabangiau gyvens ir Lietuvos prezidentas, kuris bus išrinktas 2009 metais. Praėjusią savaitę prabilta apie tai, kad sostinės Simono Daukanto aikštėje esančioje Prezidentūroje gali būti įrengti ir valstybės vadovo apartamentai. Čia jis ne tik gyventų, bet ir galėtų priimti aukštus svečius.

Įrengti tokius apartamentus rekomendavo prezidento rūmų pertvarkos ir priežiūros komisija. Tam greičiausia bus statomas atskiras priestatas.

Maždaug dešimtmetį trunkančiai Prezidentūros rūmų ansamblio rekonstrukcijai baigti reikia apie 9 mln. litų. Už šiuos pinigus būtų suremontuoti visi Prezidentūros pastatai ir įrengtos gyvenamosios patalpos valstybės vadovui. Prezidento namas Turniškėse būtų šalies vadovo vasaros rezidencija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.