Karklėje – netvarkinga ir pavojinga

Metų metus poilsiautojų pamėgtas Karklės paplūdimys nesulaukia reikiamo valdžios dėmesio. Netvarka kiršina vietinius gyventojus, poilsiautojus ir policiją.

Nors valdininkų vizijose Karklė – patraukli rekreacinė zona, tačiau šiam pajūrio ruožui pliažo statusą suteikti neskubama.

Poilsiautojams čia nėra bent minimaliausių civilizuotų patogumų. Jie negali jaustis ir saugūs. Žmonėms tenka drebėti ne tik dėl savo gyvybės, bet ir dėl pamiškėje paliktų automobilių.

Bijo dėl vaikų

Ramus laukinės gamtos kampelis prie jūros vilioja poilsiautojus iš visos Lietuvos. Atvykę jie stebisi, kad tokia prestižinė vieta nėra tvarkoma. 23 paaugles į Karklės paplūdimį atsivežusi stovyklos vadovė Rita Akstinienė prisipažino bijanti dėl jų gyvybių.

„Vaikai veržte veržiasi maudytis, o aš su nerimu skaičiuoju iš vandens kyšančias galvas. Jeigu staiga imtų skęsti, pulti į bangas tektų pačiai. Pagalbos čia neprisišauksi”, – sakė Lietuvos AIDS centro socialinė darbuotoja.

Jos manymu, paplūdimys turi būti labiau prižiūrimas. R.Akstinienė stebėjosi, kad, kiek akys mato, nėra nė vienos persirengimo kabinos, tualetų, švaraus vandens čiaupų. Tualetus atstoja krūmai.

Dvelkia šlapimu

Saulėtomis dienomis Karklės paplūdimį apgula šimtai poilsiautojų.

Norintieji apsistoti prašosi palapinę išskleisti vietinių gyventojų kiemuose. Karklėje nėra nei kempingo, nei aikštelių automobiliams. Gyventojai skundžiasi, kad mašinų eilės nusidriekia ant kelio.

Daugiau kaip tris dešimtmečius sodyboje prie jūros gyvenanti Elena Navickienė jau nebetiki, kad vietinių gyventojų prašymai bus išgirsti. Moteris su siaubu prisiminė praėjusiais metais kaimynų sodybą niokojusį gaisrą. Gaisrinės ekipažai į vietą važiavo dvi valandas. Prie jūros esančios sodybos gelbėtojams sunkiai pasiekiamos. Paplūdimio link vingiuoja vienintelis kelias. Antrasis, vedantis pro stovyklą „Žilvitis”, – uždarytas.

„Kiek kartų apie tai kalbėjome per bendruomenės susirinkimus. Nieko nepešėme. Trūksta ne tik mašinų stovėjimo aikštelių. Nėra ir jokio apšvietimo naktį. Poilsiautojams nėra nė vieno tualeto. Mums tenka kęsti nuo jūros sklindantį šlapimo dvoką”, – vardijo garbaus amžiaus moteris.

Lyg užkampyje Karklėn nevažiuoja jokie autobusai.

Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas tvirtino, kad su vežėjais buvo ne kartą tartasi. Tačiau jiems šis maršrutas esąs nuostolingas. Keleivių atsiranda vos vienas kitas.

Atvyktų po pusvalandžio

Karklės pajūryje be- sikaitinantys poilsiautojai, paklausti, ar jaučiasi saugūs, spjovė per petį ir beldė į medį. Ištikus bėdai, policijos pareigūnus tektų kviestis iš Gargždų.

„Nežinau, reikėtų skambinti numeriu 112”, – paklausta, ką daryti poilsiautojams atsitikus nelaimei, sakė Klaipėdos rajono policijos organizacinio skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Kybartienė.

Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Gediminas Radzevičius teigė, kad į Karklę dažniausiai tenka vykti tirti vagysčių iš automobilių.

„Tol, kol neatsiras saugomų aikštelių, vagysčių išvengti nepavyks. Žmonės neturi kur saugiai pastatyti mašinas. Į pamiškėje stovinčius automobilius įsilaužiama”, – sakė pareigūnas.

Policininkai sulaukia priekaištų, kad nebaudžia ne vietoje mašinas statančių vairuotojų. Tačiau Karklės paplūdimys priklauso Pajūrio regioniniam parkui. Vairuotojams draudžiama apskritai mašinas statyti pakelėse ant žolės. G.Radzevičiaus teigimu, tektų bausti visus iš eilės.

Gargždų policininkai Karklėje patruliuoja tik savaitgaliais. Šiokiadieniais į iškvietimą reaguotų Klaipėdos pareigūnai. G.Radzevičius neslėpė, kad į įvykio vietą iš Gargždų atvyktų ne anksčiau kaip po pusvalandžio.

Dirba vangiai

Meras V.Dačkauskas pripažino, kad būtina tvarkyti ne tik paplūdimį, bet visą gyvenvietę.

„Tačiau pirmiausia reikia parengti specialųjį planą. Tam skirta 200 tūkstančių litų. Pliažui keliami griežti reikalavimai. Tiek pinigų, kiek reikės susisiekimo sistemai, kempingams įrengti, savivaldybė neturi. Teks ieškoti paramos iš Europos Sąjungos fondų”, – „Klaipėdai” sakė V.Dačkauskas.

Norint vystyti paplūdimio infrastruktūrą, jam būtina suteikti pliažo statusą, kurio Karklė iki šiol neturėjo.

Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius teigė sulaukęs ne vieno prašymo pagaliau sutvarkyti paplūdimį.

„Pliažo statusą galima suteikti ne tik Karklei, bet ir Nemirsetai. Tačiau tam reikia politinio sprendimo ir, žinoma, finansavimo. Kol kas procesas vyksta vangiai”, – sakė D.Nicius.

Pajūrio regioninio parko susisiekimo sistemos bei inžinerinės struktūros vystymo specialusis planas pradėtas rengti dar praėjusių metų pabaigoje.

„Pirmiausia būtina numatyti prieigas ir privažiavimus prie paplūdimio. Kol kas nenusprendėme, kur juos įrengti, kur statyti kelio ženklus. Regioninis parkas yra saugoma teritorija, todėl jos naudojimas yra ribotas”, – pasakojo Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vida Vytienė.

Pliažas – prie kapinių

Gavus reikiamą finansavimą, Karklė gali būti pradėta tvarkyti ne anksčiau kaip kitąmet.

Įrengti visus reikalavimus atitinkantį pliažą, mero teigimu, būtų galima ties senosiomis kapinėmis, kur yra likę laisvos valstybinės žemės.

Čia ketinama įrengti ir gelbėjimo stotį.

D.Niciaus manymu, krantinę reikėtų pritaikyti rekreaciniams poreikiams, kad joje galėtų švartuotis laivai.

Dalį krantinės norima skirti mėgėjiškai žūklei. Dabar čia – tik vietiniai žvejai, turintys nuosavą verslą. Pasak D.Niciaus, jūrinio turizmo paslaugų galėtų būti ir daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.