Gražiausi Baltijos švyturiai – iš arti

Lietuvoje yra septyni švyturiai, kurie turi reikšmingą istorinę, architektūrinę vertę. Seniausias jų – Klaipėdos, pastatytas dar 1796 m. Per Antrąjį pasaulinį karą švyturys buvo visiškai sugriautas, vėliau atstatytas ir patobulintas.

Kiti šeši švyturiai – Ventės, Nidos, Juodkrantės, Uostadvario, Pervalkos, Šventosios – savo šimtametes istorijas pasakoja visiems atvykstantiems. Vienas įspūdingiausių – Pervalkos švyturys, stovintis dirbtinėje Kuršių marių saloje, kuri buvo supilta iš stambių riedulių. Poilsiautojai dabar jį pasiekia tik valtimis ar vandens dviračiais.

Tuo tarpu švyturius, esančius Baltijos jūros vandenyse, sunku būtų ir suskaičiuoti. Uostamiesčio alaus darykla „Švyturys” specialios akcijos laimėtojams suteikia galimybę aplankyti ir iš arti pamatyti keliolika gražiausių Baltijos jūros švyturių.

Įspūdžiai keliaujant jachta

Jūrinę kultūrą propaguojantis „Švyturys” kasmet remia Kuršių marių regatą, kasmet startuoja ir Švyturio RS – 280 jachtų klasės buriavimo čempionatas, įmonė yra Jūros šventės nuolatinis mecenatas. Tad ir šįkart „Švyturys” skiria dėmesį alaus gerbėjams nenutoldamas nuo jūros –”Švyturio Ekstra” vartotojams suteikiama galimybė laimėti kelionę jachta Baltijos jūra, aplankant daugiau kaip 20 švyturių.

Akcijos laimėtojai, vadovaujami kelionės vadovo, aplankys gražiausius uostus, iš arti patyrinės švyturius, dalyvaus ekskursijose, o vakarais turės laiko ir į barus užsukti – kad aptartų įspūdžius ir atsigaivintų šaltu alumi. Beje, kad kelionėje akcijos laimėtojai jaustųsi patogiai, „Švyturys” padovanos ir vandeniui bei vėjui nepralaidžią specialią buriuotojų aprangą.

Žvejų kaimelyje – maištinga dvasia

Akcijos laimėtojai rugpjūčio mėnesį bus nuskraidinti į Švedijos sostinę Stokholmą, iš ten kelias ves į Saltcjabos uostą. Pirmoji diena praeis susipažįstant su jachta, kuria bus keliaujama, apžiūrint uostą ir jame esančius švyturius.

Jau antrą kelionės dieną prasidės nuotykiai – tądien planuojama aplankyti net aštuonis švyturius – Hummelkloppe, Jutholmene, Kycklingene, Gelo, Lenggarne, Mysingeholme, Roko, Congrunde – kiekvienas iš jų papasakos skirtingas ir viena už kitą įdomesnes istorijas. Vakarop atvyksite į kažkada žvejų kaimeliu vadintą Nynashamną, kurį itin gausiai lanko ir mėgsta turistai. Nynashamnas – tarsi tarpinė stotelė pakeliui į Gotlandą, kurį pasieksite trečią dieną plaukdami atvira jūra. Pamatysite Viksteno, Skrapano Landsortso ir Landsortso Bredgundo švyturius.

Keliautojus, atvykstančius į Gotlando sostinę Visbį, kuris viduramžiais buvo pagrindinis Baltijos jūros prekybos centras, pasitinka miesto sienų apsuptas ir nuo jūros bangų didelių patrankų saugomas senas uostas. Visbis didžiuojasi gražiu, jaukiu senamiesčiu bei ore tvyrančia maištinga piratų dvasia – šis miestas kadaise tituluotas piratų sostine. XX a. viduryje Švedijoje buvo masiškai griaunami senamiesčiai ir statomi nauji. Tačiau Visbio valdytojai pasipriešino šiam veiksmui, ir senoji dvasia neapleido miesto.

Įdomu tai, kad mieste iki šiol nėra nė vieno šiuolaikinio pastato. Šią vietą ypač garsina ir 3, 4 km ilgio akmeninė siena, juosianti seniausią miesto dalį. Visbis įsikūręs ant kalno ir vagote išvagotas siaurų gatvelių, kuriomis pakilus atsiveria kvapą gniaužiantis nuostabus vaizdas į jūrą…

Vaizdai – tarsi iš atvirukų

Grožis ir ramybė. Rojaus kampelis. Jaukumo oazė. Taip dažnas keleivis apibūdina Gotlandą, antrą pagal dydį Baltijos salą. Todėl ketvirta diena skirta ekskursijai po salą: galėsite mėgautis savitu Švedijos oru ir Gotlando vaizdais. Vikingų kraštu vadinamas miestas įsikūręs ant kalno. Einant toliau nuo uosto krantinių atsiveria itin gražus po kojomis palikto miesto ir jūros peizažas. Čia aplankysite Stora Karlso, Hoburgo, Faludeno, Nerio, Ostengarno švyturius.

Keliautojus dažnai nustebina tai, kad saloje galima pamatyti du visiškai skirtingus kraštovaizdžius. Vienur akį traukia vaizdeliai tarsi iš kelionių atvirukų (jaukūs nameliai, vešli augmenija), kitur – atšiaurios uolas, akmenuoti krantai bei šiaurinėje salos dalyje stūksančios uolos – pamėklės, kurias senovėje suformavo geizeriai.

Penktą dieną plauksite jūra ir nuo denio matysite Faro, Gotska Sandono, Almagrunderio, Svangeno švyturius. Be to, pajusite ir ką reiškia jūreiviška nakvynė. Turbūt girdėjote ne vieną pasakojimą apie įspūdingas naktis jūroje. Dabar galėsite tai patirti savo kailiu – plauksite visą naktį.

Miestas ant 14 salų

Šeštą dieną pasieksite Sandhamnos krantą. Sand island („smėlio sala”) – pavadinimas kalba pats už save: čia iš tiesų pilna smėlio, jo daug daugiau nei galima įsivaizduoti. Be to, salą iš trijų pusių supa jūra.

Tai yra viena populiariausių Švedijoje vietų buriuoti. Saloje turėsite laisvo laiko susipažinti nors ir su nedidele, bet autentiška Švedijos dalimi: aplankysite muziejų, paplūdimį, miesto koplytėlę, užsuksite į gerą restoraną sočiai pavalgyti ir skaniai atsigerti.

Stokholmas ne veltui vadinamas viena gražiausių Europos sostinių. Jaukus ir paslaptingas, pastatytas ant 14 salų, sujungtų 52 tiltais, išraižytas daugybės siaurų gatvelių miestas visada pasitinka gaiviu oru ir ramybe.

Į Švedijos sostinę užsuksite septintąją kelionės dieną. Aplankysite ir Djurgardeno saloje įsikūrusi valstybinį Vazų muziejų, taip pat lauks ekskursija po gamtos ir vandens pasaulį, švyturio-muziejaus Finngrundeto aplankymas. Vakare atplauksite į jau paskutinį uostą. Ir… įspūdžių kupina kelionė, deja, artės į pabaigą. Vakare grįšite į Saltcjabos uostą, kuriame ir prasidėjo išvyka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.