Baro stalelis

Sumanius šiuolaikiškai įsirengti virtuvę, sunku atsispirti pagundai interjere įkomponuoti ir baro stalelį. Jis sukuria šventišką, neįpareigojančią nuotaiką, nuteikia poilsiui.

Stalelis tinka tiek didelėje izoliuoto tipo šiuolaikinėje virtuvėje, tiek sujungtoje su svetaine, kai būtina simboliškai padalinti erdves.

Jo atsiradimą mūsų gyvenamųjų patalpų interjere lėmė Vakarų restoraninio maitinimo ir „greito valgymo” kultūra, tačiau pas mus virtuvės baro stalelis įgavo savų ypatumų.

Visų pirma, toks stalelis dažniausiai statomas virtuvėje, antra – daugeliu atvejų jis nepakeičia atskirai stovinčio valgomojo stalo, o tik jį papildo. Jeigu kas nors pas mus kartais ir panaikina visavertį pietų stalą, palikdamas tik baro stalelį, tai jis veikiausiai neteisus, tuo labiau jei namuose auga maži vaikai. Vaikui tikrai ne vieta ant aukštos baro kėdės.

Ši madinga šiuolaikinio interjero detalė yra keleto rūšių. Klasikinio stalelio aukštis nuo grindų yra 110-115 cm. Prie jo tinka aukštos kėdės arba taburetės su patogiu laipteliu kojoms pasidėti, jos gali būti su alkūnramsčiais arba be jų.

Norint galima grindis paaukštinti ir pastatyti ne tokias aukštas kėdes. Baro stalelį derinant prie pietų stalo, jo aukštis turėtų būti lygus virtuvės spintelių paviršiui (apie 90 cm).

Sujungta kompozicija paprastai turi du aukščius. Aukštesnysis – tai baro stalelis, o žemesnysis – valgomasis stalas. Toks variantas dažniausiai naudojamas sąlyginai atskirti virtuvę nuo svetainės. Valgomojo stalo zona pasukama į virtuvę, o aukštesnioji paliekama svetainės zonoje. Tai labai patogu, tik svarbu, kad tokia suderinta konstrukcija neprarastų estetinės išvaizdos. Kėdės parenkamos vidutinio aukščio (63-65 cm), ant jų patogu prisėsti dirbant virtuvėje.

Erdviose virtuvėse labai gerai atrodo patalpos viduryje įrengtas baro stalelis. Čia kalbama apie dabar populiarų virtuvės suplanavimą, kai patalpoje įrengiama atskira „salelė”, kurioje paprastai sumontuojamas virimo panelis ir maža kriauklė, o „salelę” pratęsia baro stalelio konstrukcija, pritvirtinta prie konsolių. Kartais tokioje sąjungoje sunku suprasti, kas yra kas, tačiau yra vertinančiųjų ir tokį variantą. Ypač ši konstrukcija patraukli tiems šeimininkams, kurie mėgsta priiminėt svečius ir vaišinti juos ypatingais pačių paruoštais patiekalais, kaip tai daroma egzotiškuose Vakarų restoranuose.

Erdviuose butuose atsiranda galimybė susikurti visavertį barą, niekaip nesusijusį su virtuve. Tokiame bare sumontuojama nedidelė kriauklė, mažas šaldytuvas alkoholiniams gėrimams, sultims, vaisiams bei spintelės arba lentynos gėrimams, taurėms.

Šiuo atveju stalelis tarsi įgauna savo tikrąją paskirtį. Tampa tikra poilsio vieta, padedanti nuoširdžiai ir lengvai bendrauti su taure rankoje. Toks sprendimas labiausiai tinkamas bute-studijoje, kurioje gyvena vienas žmogus arba jauna šeima. Baras gali būti įrengtas bet kur – biliardo salėje, baseine…

Baro stalelis priskiriamas ne prie baldų, o prie konstrukcijų. Gamintojai paprastai siūlo tik sudedamąsias baro stalelių dalis: pačias įvairiausias lentynas, apšvietimą, funkcionalius aukštus staliukus, įvairiausias kojeles ir cokolius, stalviršius, furnitūrą iš chromuoto arba matinio metalo. Iš viso to sukuriamas savas variantas.

Žinoma, jei baro stalelis bus virtuvėje, jis turi būti tokios pat konstrukcijos kaip virtuvės baldai. Kitose patalpose jo dizainas taip pat turi atitikti bendrą interjero stilių.

Pagal savo kompoziciją baro stalelis gali būti vieno, dviejų lygmenų arba daugialygmenis, tačiau pastarasis dabar nėra toks populiarus.

Spintelės, jei jos yra, gali būti atviros, uždaros, veidrodinės, su apšvietimu, vitražais arba be jų. Gana dažnai stalelis iš viršaus papildomai pabrėžiamas ypatingos formos priderintomis lubomis arba stogeliu-karnizu. Labai dažnai toks karnizas būna papildomai dekoruotas, jame įmontuojamas apšvietimas.

Baro stalelis gaminamas veik iš visų šiuolaikiniam interjerui įrengti naudojamų apdailos medžiagų: medžio, plokščių, laminato, dirbtinio ir gamtinio akmens, stiklo, plytelių, metalo. Dažnai šios medžiagos derinamos viena su kita.

Dabar labai populiaru apdailai naudoti korianą. Tai kompozicinė medžiaga, labai primenanti natūralų marmurą, tačiau tvirtesnė, o pažeidus ją galima šlifuoti. Ji turi labai įvairią spalvinę gamą. Korianas yra nepaprastai plastiškas, todėl galima padaryti bet kokios konfigūracijos stalelį – stačiakampį, aptakų arba net daugiakampį. Formą dažniausiai nusako pati patalpa, darbo vietos organizavimas, virtuvės stilistika, tačiau daugybės kampų ir įvairiausių išlenkimų vis dėlto geriau vengti.

Svarbu, kad stalelis harmoningai atrodytų virtuvėje ir netrukdytų laisvai judėti. Stalelio, valgomojo stalo ir spintelių stalviršiai ne būtinai turi būti vienodos medžiagos. Pavyzdžiui, kad ir tas pats korianas puikiausiai dera su stiklu. Apskritai, šiuolaikinėse konstrukcijose daug stiklo: stalviršiai, apatinės spintelių durelės, pakabinamos lentynėlės ir kt. Derinant su lengvomis kojelių konstrukcijomis, apšvietimu visa tai atrodo įspūdingai.

Dar nemažą reikšmę aplink baro stalelį turi visa vertikali erdvė, ypač pakabinami elementai, aksesuarai, lengvos lentynėlės. Prie jo galima derinti vadinamąjį funkcionalųjį medį taurėms, šiaudeliams, servetėlėms, taurelėms, vaisiams sudėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.