„FIBA Europe” klubus masina pinigais

Kovodama prieš ULEB taurės turnyro geografinę plėtrą „FIBA Europe” ketvirtadienio vakarą Miunchene vykusiame susitikime potencialiems ateinančio sezono FIBA Europos taurės turnyro dalyviams pasiūlė naują finansinę schemą.

Taip „FIBA Europe” vadovai greičiausiai pradėjo žadėtą kovą su ULEB organizacija, kuri nutarė dvigubai padidinti ULEB taurės turnyro komandų skaičių – nuo 24 iki 48.

Komandų gausa menkina turnyrą

Prie anksčiau ULEB taurės turnyre dalyvavusių 24 klubų iš 15 šalių nuo kito sezono prisidės devynių debiutuojančių šalių komandos – Austrijos, Kroatijos, Čekijos, Anglijos, Estijos, Juodkalnijos, Portugalijos, Šveicarijos ir Ukrainos.

„Negalime neatsakyti į ULEB bandymą išplėsti ULEB vadovaujamus turnyrus. Mes priimame iššūkį”, – pareiškė „FIBA Europe” prezidentas Giorgosas Vassilokopoulosas.

Be abejo, toks komandų antplūdis į ULEB taurę dar labiau sumenkins „FIBA Europe” rengiamas Europos taurės varžybas, tad jau nuo ateinančio sezono „FIBA Europe” pasirengusi komandoms, patekusioms tarp 16 stipriausių Europos taurės turnyro ekipų, kompensuoti transporto išlaidas, taip pat per kitus turnyro etapus mokėti teisėjams už darbą. Be to, klubai gaus dalį pajamų už parduotas televizijos transliacijas ir reklamą.

„Mūsų tikslas – komandoms sukurti palankiausias sąlygas, o ne pelnytis iš klubų”, – dienraščiui „Sport-express” sakė „FIBA Europe” atstovas spaudai Kevinas Anselmo.

Kol kas Europos taurės varžybų formatas neaiškus – jis priklausys nuo klubų, kurie sutiks turnyre dalyvauti, skaičiaus.

Viena ranka duoda, kita atima

Praėjusį sezoną FIBA Europos taurės turnyre dalyvavo Šiaulių „Šiauliai”, o šiemet, padidinus ULEB taurės turnyro dalyvių skaičių, jie gavo kvietimą dalyvauti pastarosiose varžybose. „Šiaulių” direktorius Adomas Klimavičius LŽ tikino, jog toks „FIBA Europe” vadovų sprendimas yra juokingas: „Gudrūs jie. O ką daryti toms komandoms, kurios FIBA rengiamame turnyre dalyvaus nuo pirmojo etapo? per antrąjį etapą kelionės, nakvynė ir teisėjai mums kainavo apie 100 tūkst. litų. Bet pirmajame etape visam tam mes išleidome daugiau nei dvigubai pinigų.”

Paklaustas, ar toks „FIBA Europe” siūlymas nepriverstų komandos susimąstyti ir likti rungtyniauti tame pačiame turnyre, A.Klimavičius atsakė: „Mes ULEB jau sumokėjome dalį starto mokesčio, o netrukus bus ir traukiami burtai.”

Pasak jo, „FIBA Europe” per vėlai susigriebė bandyti išlaikyti komandas savo turnyre. Be to, A.Klimavičius negailėjo kritikos ir FIBA komisarams, kurie didžiausią dėmesį kreipė ne į krepšinio lygį, o į, pavyzdžiui, netiksliai nubrėžtą liniją. „Kuo daugiau FIBA vadovams skundų parašai, tuo daugiau gauni iškvietimų į varžybas, o FIBA bausdavo klubus už menkiausius nusižengimus”, – kalbėjo A.Klimavičius.

Ukrainoje – konkurencija

FIBA Europos turnyre dalyvaus Ukrainos čempionė Mariupolio „Azovmaš”, kurią treniruoja Lietuvos specialistas Rimas Girskis. Klubo viceprezidentas Borisas Maleckis pareiškė, jog ateinantį sezoną ekipa ULEB taurės turnyre nedalyvaus. „Mes turime įsipareigojimų FIBA ir neketiname jų laužyti, – sakė B.Maleckis. – Juolab į ULEB mūsų niekas ir nekvietė.”

Šiemet Mariupolio komanda nukeliavo iki FIBA Europos taurės finalo, o ateinantį sezoną tikisi surengti šio turnyro finalo ketverto varžybas.

R.Girskis LŽ tikino, jog dar nėra garantijų, kad jo komanda žais FIBA Europos taurės turnyre. „Nors Ukrainai šiame turnyre turi atstovauti šalies čempionai – mes, tačiau, kiek žinau, Aleksandras Volkovas stengiasi prastumti savo komandą – Kijevo „Kyiv”, – sakė „Azovmaš” treneris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.