Kur ieškoti paparčio žiedo?

Ne vienas pripažintų, kad linksmindamiesi masiniuose susibūrimuose ir triukšmingai sveikindami Jonus, iš tiesų pamirštame – kas tos Joninės ir kodėl jas švenčiame.

Joninių ištakos – Rasų šventė, lietuvių pradėta švęsti daugiau nei prieš keturis šimtus metų. Rasos – vasaros saulėgrįžos šventė, švenčiama birželio 24-ąją ir jos išvakarėse, kai Šiaurės pusrutulyje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis.

Į Lietuvą atkeliavus krikščionybei, ši diena susieta su šv. Jono Krikštytojo gimimu. Todėl paplito paprotys šią dieną sveikinti Jonus ir Janinas, tačiau išliko ir senieji šventės elementai – vandens, ugnies, augmenijos simbolika.

Joninių išvakarėse buvo prausiamasi ežero vandeniu, pinami žolynų vainikai – jais puošiamasi ir buriamasi, supamasi sūpynėmis, dainuojant supimosi dainas.

Moterys eidavo žolelių rinkti – kupoliauti. Todėl Joninės dar vadinamo Kupolėmis. Mergelės vainikus pindavo net iš devynių arba dvylikos žolių.

Jonažolė – vertingiausia žolė. Tikima, kad ji gali išgydyti devyniasdešimt devynias ligas. Surinktomis žolėmis puošiamos kartys, vadinamos kupolėmis, vartai.

Nusileidus saulei, uždegami laužai – netikros saulelės. Šokinėjama per ugnį, nuo kalnų ridenami degantys ratai arba statinės. Vidurnaktį einama ieškoti paslaptingojo žydinčio paparčio.

Paparčio žiedas – laimės ir aiškiaregystės simbolis. Jį radęs įgauna antgamtinių jėgų, tampa protingas ir laimingas.

Žiedelio ieškoti einama ne su alaus buteliu, kaip dabar tapo įprasta, o švęsto vandens indu. Einama būtinai po vieną, neatsigręžiant atgal. Žiedą galima rasti tik pačioj miško gilumoj.

Radęs tokią vietą ant paparčio kero patiesk baltą drobulę, šermukšnio lazdele apibrėžk ratą, pasidėjęs švęsto vandens ir užsidegęs žvakę, melskis. Vaidensis raganos, gąsdins velniai, staugs šunys ir žvengs arkliai – nebijok. Kantriai lauk, kol pasirodys žvaigždelės formos žiedas. Saugok jį – geriausia, jei persipjausi pirštą ir paslėpsi po oda. Sakoma, kad paparčio žiedą matė ne vienas, bet išsaugoti jo dar niekam nepavyko.

Ar žinote, kad..

Suomijoje per Jonines vainikais puošiamos karvės.

Švedijoje per Jonines renkama puikiausio gėlių vainiko karalienė.

Latvijoje Joninių proga rengiami tradiciniai nuogalių bėgimo maratonai.

Norvegijoje vidurvasario šventė švenčiama deginant laužus paplūdimiuose.

Vidurvasario šventė yra nedarbo diena daugelyje valstybių aplink Baltijos jūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.