Pakruojyje atsirado norinčių sugrąžinti sovietinę skulptūrą į miesto centrą

Pirmą kartą nepriklausomoje Lietuvoje pareikštas noras sovietinių laikų skulptūrą, šiuo metu esančią Grūto parke, sugrąžinti į buvusią vietą.

Pakruojo rajono draugija „Atmintis” prašo rajono valdžios centrinėje Vienybės aikštėje atstatyti Karolio Požėlos – vieno iš keturių sušaudytų komunarų – paminklą, penktadienį rašo dienraštis „Šiaulių kraštas”

Draugija „Atmintis”, atsiliepdama į savivaldybės kvietimą pakruojiečius prisidėti prie rekonstruojamos aikštės vizijos, išspausdino atvirą laišką Pakruojo valdžiai ir visuomenei.

„Mes norime ir siūlome, kad miesto svarbiausioje aikštėje būtų paminklas ne kokiam tai mamutui ar varnai išgarbinti, bet žmogui, visą gyvenimą atidavusiam už Lietuvos tikrą nepriklausomybę, žmonių lygiateisiškumą ir už socialinį teisingumą”,- rašoma laiške.

„Aš manau, kad diskusijai jau atėjo laikas. Ir net tik apie Karolio Požėlos nužudymo, bet ir apie 1926-tųjų perversmo kontekstą. Kada ir taip silpna demokratinė valstybė perėjo į autoritarizmą, kai buvo įvykdytas karinis perversmas, kai atėjo diktatoriškas prezidentas Antanas Smetona, kuriam paminklų kažkodėl niekas nenuiminėja”,- savo nuomonę apie prosenelį ir paminklo atstatymą „Šiaulių kraštui” išsakė Karolio Požėlos proanūkis Juras Požėla jaunesnysis, socialdemokratas, Vilniaus miesto tarybos narys.

„Aš abiem rankom balsuoju, kad tam žmogui reikia pastatyti paminklą. Už ką? Už visą gyvenimą, kurį nugyveno dėl Lietuvos darbo žmonių”,- tvirtino vienas laiško autorių, bendrijos „Atmintis” narys, Pakruojo savivaldybės tarybos narys Jonas Valentas Čepulis.

Anot jo, jei bus nuspręsta aikštėje paminklo nestatyti, „Atmintis” siūlys paminklą vis tiek parsivežti iš Grūto parko ir atstatyti Požėlų sodyboje Bardiškių kaime.

Pasak Grūto parko įkūrėjo Viliumo Malinausko, jei Vyriausybė taip nutars, ir jei bus padengtos išlaidos už paminklo pervežimą, saugojimą ir priežiūrą, jis paminklą grąžiniąs.

Anot V. Malinausko, tai būtų pirmas atvejis parko istorijoje, kai čia saugomą sovietinę skulptūrą norima atstatyti.

1926 m. K.Požėla ir dar trys kompartijos veikėjai buvo apkaltinti antivalstybinės veiklos SSRS naudai vykdymu ir ginkluoto sukilimo rengimu, jiems teismas skyrė mirties bausmę sušaudant.

Per sovietinę okupaciją šie komunistai buvo išaukštinti kaip tariami didvyriai, o nepriklausomybės atkūrimo atsidūrė sovietmečio stabų parke Grūte.

Atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje komunistiniai judėjimai už nusikaltimus lietuvių tautai yra uždrausti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.