Netyla spėlionės, ar Blairas imsis rizikingo Artimųjų Rytų pasiuntinio vaidmens

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) JAV prezidento George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos pastangomis greitai gali tapti Artimųjų Rytų pasiuntiniu ir užimti diplomatinį postą, kuriame neužsibuvo kitos gerai žinomos figūros.
Tačiau ir T.Blairo sėkmės perspektyvos, atrodo, yra ne ką daugiau žadančios, sako analitikai.

Vašingtonas užsiminė, kad norėtų, jog T.Blairas taptų specialiuoju pasiuntiniu, kuris atstovautų vadinamajam Artimųjų Rytų taikos diplomatiniam ketvertui, mėginančiam tarpininkauti ne vieną dešimtmetį trunkančiame Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Niujorke Jungtinių Tautų (JT) atstovė spaudai Michele Montas (Mišel Monta) sakė, kad JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) iškėlė klausimą dėl galimo T.Blairo vaidmens per diplomatinio ketverto atstovų pokalbį telefonu, kuris įvyko ketvirtadienį.

„Klausimas vis dar svarstomas”, – sakė ji.

Jei bus nuspręsta įgyvendinti šią idėją, ji atspindės atgimusį JAV ryžtą imtis skubių veiksmų, kurį išprovokavo kruvini praėjusios savaitės įvykiai palestiniečių teritorijose. Čia islamistų judėjimas „Hamas” per įnirtingus susirėmimus perėmė Gazos Ruožo kontrolę, o tai daug kas įvertino kaip skaudų smūgį G.W.Busho Artimųjų Rytų politikai.

„Jei tai rimta, dabar tam tinkamas metas, – sakė Užsienio santykių tarybos ekspertė Judith Kipper (Džudit Kiper). – Bushas ir anksčiau daug kartų žadėjo kažkokių imtis veiksmų dėl Izraelio ir palestiniečių problemos, tačiau šie pažadai taip ir liko neįgyvendinti”.

T.Blairas kitą savaitę pasitrauks iš premjero posto ir dar nesakė, ar norėtų pasiuntinio pareigų, tačiau jis yra pelnęs tarptautinį autoritetą ir palaiko glaudžius ryšius su G.W.Bushu, o tai galėtų padėti Artimųjų Rytų taikos tarpininkų ketvertui, kurį sudaro Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga (ES), JT ir Rusija.

Tačiau jam tektų susidurti ir su rimtomis kliūtimis.

T.Blairas dėl Didžiosios Britanijos vaidmens JAV vadovaujamoje invazijoje į Iraką ir jo atsisakymo reikalauti skubaus ugnies nutraukimo pernai vykusiame Izraelio kare su judėjimu „Hizbollah” yra itin nepopuliarus arabų šalyse, kurių nuomonė nepaprastai svarbi siekiant bet kokio Artimųjų Rytų taikos susitarimo

Ir namuose T.Blairui teko sumokėti didelę politinę kainą už tvirtą paramą JAV prezidentui ir įsitraukimą į karą Irake. Dėl tokios politikos jis kai kurių kritikų net buvo pramintas G.W.Busho pudeliu.

„Jo tamprūs ryšiai su Bushu ir jo sąsajos su Iraku neabejotinai gali tapti rimta kliūtimi”, – sakė Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro Vašingtone analitikas Haimas Malka.

Dauguma palestiniečių itin skeptiškai vertina G.W.Busho galimybes atlikti sąžiningo taikos tarpininko vaidmenį dėl jo nuolatinės paramos Izraeliui, kuris yra artimiausias Vašingtono sąjungininkas regione.

Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Olmertas pritarė tam, kad T.Blairas „aktyviai įsijungti” į Artimųjų Rytų taikos procesą, tačiau britų lyderis ir izraeliečiai ne visuomet vienodai žiūrėjo į tai, kaip būtų geriau judėti į priekį.

T.Blairas dažnai ragino G.W.Bushą imtus ryžtingesnio vaidmens sprendžiant šį konfliktą, kurį jis laikė vienu iš islamistų kovingumo katalizatorių, kurstančių smurtą Irake. Izraelio pareigūnai griežtai atmeta tokias sąsajas.

T.Blairui taip pat tektų susidurti su griežtu Izraelio pasipriešinimu, jei jis imtų reikalauti likviduoti kai kurias žydų naujakurių gyvenvietes Vakarų Krante ir kitų didelių nuolaidų, kurios padėtų sutvirtinti palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso (Mahmudo Abaso) pozicijas prieš islamistų „Hamas”.

Ankstesnis diplomatinio ketverto pasiuntinys, buvęs Pasaulio banko vadovas Jamesas Wolfensohnas (Džeimsas Vulfensonas) pernai balandį nusivylęs atsistatydino.

Pastarosiomis dienomis Vašingtonas daug dėmesio skyrė T.Blairui, pakurstydamas kalbas, kad ruošia dirvą jo paskyrimui.

G.W.Bushas ketvirtadienį per videokonferenciją kalbėjo su britų premjeru, o Baltieji rūmai pareiškė, kad tai buvo sutarties dėl bendradarbiavimo gynybos srityje pasirašymas.

Nors prezidento patarėjai atsisakė nurodyti, ar G.W.Bushas pateikė T.Blairui pasiūlymą užimti pasiuntinio postą, Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Gordonas Johndroe (Gordonas Džondrou) sakė: „Kiekvieno savo pokalbio metu jie kalba apie Artimuosius Rytus. Tegu pats ministras pirmininkas praneša apie savo ateities planus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.