Menininkai ragina miestiečius susigražinti upę

Žymūs šalies menininkai ragins vilniečius sugrįžti prie Neries upės. Ilgalaikiu meno projektu įvairių sričių kūrėjai sieks priminti miestiečiams šią užmirštą bei apleistą, tačiau labai svarbią natūralią urbanistinę vertybę, bei pradės kurti alternatyvios sostinės kultūrinės erdvės tradiciją Neries upėje bei jos aplinkoje.

„Upė, davusi pradžią Vilniui bei buvusi tolesnės jo plėtros ašimi, dabar yra tiesiog užmiršta, tarsi svetimkūnis mieste. Todėl kartu su menininkais pristatydami meno kūrinius netradicinėje upės erdvėje sieksime, kad tiek miesto gyventojai, tiek jo valdžia aktyviau kreiptų dėmesį į šią problemą. Juk menas visais laikais atspindėdavo ne tik meno rinkos dėsnius, o pirmiausia – visuomenės raidos etapus, jos vystymosi procesus bei aktualijas”, – teigia projekto koordinatorius Adomas Patašius.

Pasak jo, šiuo projektu menas išeina iš tradicinių savo erdvių – eiliniam miestiečiui dažnai tiesiog neprieinamų elitinių galerijų – ir įsilieja į miesto gyvenimą, tampa natūraliu miestiečių gyvenimo procesu.

„Taip siekiame ne tik atkreipti dėmesį į opią miesto problemą, o ir suaktyvinti platesnę diskusiją apie meno vietą mūsų visuomenėje”,- sako Adomas Patašius.

Pagrindinė „Lietuvos aido” galerijos inicijuojamo trijų metų trukmės meno renginių ciklo „Susigražinkime upę” dalis bus rengiama Vilniaus centre, Neries upės vagoje bei aplinkoje tarp Baltojo ir Karaliaus Mindaugo tiltų.

Birželio 22 d. Baltojo tilto prieigose pradėsiantis veikti unikalus meninių instaliacijų parkas – tai pirmasis projekto „Susigražinkime upę” etapas. Naktinis parkas pradeda veikti „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” renginio „Tebūnie naktis” metu.

„Tai kelių kartų atstovų – nuo pasaulyje jau pripažintų kūrėjų iki savo kūrybinį kelią pradedančių ambicingų menininkų – idėjų realizacija. Šis projektas įdomus ir tuo, kad jame dalyvauja įvairių sričių menininkai – nuo architektų iki skirtingų muzikos stilių kūrėjų. Jų pasirinktas idėjų įgyvendinimo stilius bei realizavimo būdas taip pat labai skirtingas ir savitas”, – pasakoja menotyrininkė, meno projektų kuratorė Rita Mikučionytė.

Pasak Ritos Mikučionytės, šis instaliacijų parkas – daugeliu aspektų unikalus bei aktualus šiuolaikinio meno projektas, kuris atlieka ir meninę, ir edukacinę, ir reprezentacinę funkcijas.

Savo kūrybinius projektus upės erdvėje realizuos visame pasaulyje garsus instaliacijų kūrėjas bei džiazo muzikantas Vladimiras Tarasovas, pristatantis video instaliaciją „Antroji upė”, ir jungtinė architektų, video menininkų bei elektroninės muzikos kūrėjų komanda, pristatanti didelės apimties architekltūrinę-audiovizualinę kompoziciją „Videoparkas”: Lukas Miceika, Justas Nenėnas, Monika Zemlickaitė, Ruslanas Balčiūnas bei eksperimentinės elektroninės muzikos grupės „Lumotree” narys Egidijus Surma.

Instaliacijų parkas prie Baltojo tilto veiks penkias naktis – nuo birželio 22 iki 27 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.