Per penkis mėnesius draudimo sutarčių įmokų padaugėjo trečdaliu

Draudimo priežiūros komisijos (DPK) duomenimis, per šių metų sausio – gegužės mėnesius Lietuvoje pasirašyta draudimo įmokų už 747,6 mln. Lt – tai yra 34,2 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. DPK teigimu, draudimo rinkos tendencijos nesikeičia – rinka auga, didėja gyvybės draudimo ir turto draudimo sutarčių skaičius. Ekspertai prognozuoja, kad gyvybės draudimo rinka ir ateityje augs sparčiau nei visa draudimo rinka.

DPK duomenimis, labiausiai (59,1 proc.) padidėjo gyvybės draudimo pasirašytos įmokos. Draudimo išmokos, lyginant pagal draudimo šakas, augo tolygiai (ne gyvybės draudime – 19,6 proc., gyvybės – 24,1 proc.). Bendra išmokų suma sausio – gegužės mėnesiais išaugo penktadaliu (19,9 proc.) ir sudarė 233,4 mln. Lt.

Per gegužės mėnesį pasirašytų draudimo įmokų suma siekė 186,1 mln. Lt., tai yra 13,7 proc. daugiau nei balandį. Išmokų skaičius išaugo 22,1 proc. ir sudarė 50,6 mln. Lt.

Gegužės mėnesį pasirašytų gyvybės draudimo įmokų suma išaugo 19,9 proc., palyginus su šių metų balandžio mėnesiu ir sudarė 47,6 mln. Lt, o išmokos per gegužės mėnesį išaugo 3,9 proc. ir siekė 4,4 mln. Lt. Ne gyvybės draudimo įmokų suma išaugo 11,7 proc. ir sudarė 138,5 mln. Lt, o išmokos išaugo 24,2 proc. ir siekė 46,1 mln. Lt.

Gyvybės draudimo rinkoje pastebimi išmokų augimo pokyčiai

Per 2007 m. gegužės mėnesį gyvybės draudimo rinkoje apmokėta 3000. žalų (tiek pat kaip ir balandį). Pažymėtina, kad gyvybės draudimo išmokos kiekvienais metais auga. Vien nuo 2007 metų sausio mėnesio iki gegužės vidutinė draudimo išmoka išaugo daugiau nei 200 Lt iki 1500 Lt., o palyginus su 2005 m. sausio mėnesio duomenimis, jos dydis paaugo 600 Lt.

Ekspertai pastebi, kad anksčiau buvusio ypač populiaraus sutuoktuvinio draudimo sutartys dabar yra besibaigiančios. Jau antrus metus šios draudimo grupės draudimo išmokos viršija draudimo įmokas. Per penkis šių metų mėnesius buvo išmokėta 7,7 mln. šio draudimo išmokų – tai yra 2 proc. daugiau negu pernai. Tuo tarpu pagal tradicinio draudimo sutartis buvo išmokėta net 68 proc. daugiau arba 8 mln. Lt draudimo išmokų (draudimo išmokų dalis pagal tradicinio gyvybės draudimo sutartis pirmą kartą viršijo išmokas pagal sutuoktuvinio draudimo sutartis).

Artimiausiais metais DPK prognozuoja dar labiau didėsiantį tradicinio gyvybės draudimo išmokų dydį. „Šiuos metus galima pavadinti lūžio laikotarpiu, nes kai kurios ilgalaikės gyvybės draudimo sutartys buvo sudarytos prieš 10-15 ar daugiau metų ir šiuo metu jų terminas yra besibaigiantis. Tai leidžia teigti, kad nuo 2007 m. draudimo išmokų suma pagal tradicinio gyvybės draudimo sutartis kiekvienais metais pamažu didės. Taigi ateityje gyvybės draudimo įmonės galės ne tik konstatuoti, kad pasirašo vis daugiau gyvybės draudimo įmokų, bet ir bus matoma grąža vartotojams – jie galės pasiimti tai, ką yra sukaupę”, – teigė DPK pirmininko pavaduotojas A. Linartas.

Tradiciniame gyvybės draudime vis dar sukaupta daugiau lėšų nei investiciniame

Pagal šių metų pirmojo ketvirčio Lietuvos draudimo įmonių finansines ataskaitas skaičiuojama, kad gyvybės draudimo įmonėse yra sukaupta 468,8 mln. Lt investicinio draudimo lėšų. Tradicinis gyvybės draudimo portfelis, anot A. Linarto, nors ir kiek užleidęs savo pozicijas investiciniam draudimui pagal pasirašytas įmokas, vis dar užima solidžią rinkos dalį lyginant sukauptas šiame draudime lėšas.

Šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuvos draudimo įmonės valdė 579,2 mln. Lt. lėšų, sukauptų pagal tradicinio draudimo sutartis. Dalis šių lėšų dar kaupiamos, o dalis jau yra pradėtos išmokėti. Tikėtina, kad įmokų ir ateityje bus daugiau negu išmokų, kadangi įmokos didėja ir jos indeksuojamos kiekvienais metais. Pasak eksperto, daugiausiai tradicinio draudimo sutarčių buvo sudaryta 2002 m. pabaigoje, keičiantis mokestiniam režimui. Šių sutarčių laikas buvo ne trumpesnis nei 10 metų – taip buvo galima pasinaudoti mokesčių lengvatomis. Tai reiškia, kad jos pasibaigs ne anksčiau kaip 2012 m., todėl tikėtina, kad didysis išmokėjimų pradžios pikas prasidės nuo 2013 m.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.