Saugumo vadovas užčiaupė pavaldinius

Valstybės saugumo departamente tarnybinis tyrimas dėl aukšto pareigūno bendravimo su spauda pradėtas po LŽ publikacijos. Paaiškėjo, kad Arvydas Pocius uždraudė pavaldiniams su žurnalistais kalbėti net apie orus.

Seimui pakeitus Valstybės saugumo departamento (VSD) statutą ir iki 3 mėnesių sutrumpinus pareigūno nušalinimo nuo pareigų terminą, praėjusį pirmadienį į darbą buvo grąžintas Kontržvalgybos valdybos viršininko pavaduotojas Vilmantas Bieliauskas, kurį VSD vadovybė vadino „kurmiu” ir valstybinės paslapties išdaviku.

Nieko nenustatęs tarnybinis tyrimas dėl šių kaltinimų ir nušalinimas nuo pareigų truko 8 mėnesius. Grįžęs į tarnybą V.Bieliauskas sužinojo, kad praėjusią savaitę pradėtas dar vienas tarnybinis tyrimas – šįkart dėl pokalbio su LŽ.

Jūsų sveikata – mūsų paslaptis

Praėjusią savaitę LŽ pranešė, kad VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius nurodė nušalintam nuo pareigų V.Bieliauskui nedelsiant pasitikrinti sveikatą Centrinėje medicinos ekspertų komisijoje. Pasirodžius LŽ straipsniui buvo pradėtas tarnybinis tyrimas. Pasirodo, dar vasarį, kai jau kelis mėnesius saugumą drebino skandalas dėl vadovybės pradėto aukštų pareigūnų persekiojimo už tai, kad šie davė parodymus Seimo komisijai, A.Pocius išleido įsakymą, draudžiantį pavaldiniams teikti bet kokią informaciją žiniasklaidai. Kitaip sakant, saugumo darbuotojams uždrausta bendrauti su žurnalistais bet kokiomis temomis, net, pavyzdžiui, apie orus.

VSD vadovybės priverstas palikti tarnybą ir dabar savo sodyboje vasarojantis buvęs Kontržvalgybos valdybos viršininkas Vytautas Damulis LŽ vakar sakė: „Vadovybė darė viską, kad tik negrąžintų V.Bieliausko į darbą. Tačiau pakeitus VSD statutą jiems teko tai padaryti. Tada pradėjo kitą tyrimą už tai, kad jis bendravo su žurnalistais… Anksčiau buvo draudžiama žiniasklaidai perduoti su tarnyba susijusius duomenis, o vasarį, kai nušalintas V.Bieliauskas neturėjo jokios galimybės susipažinti su įsakymu, išvis uždrausta bendrauti su žiniasklaidos atstovais, negalima jiems teikti jokios informacijos, net apie savo sveikatos būklę! Absurdas. Manau, kad tai prieštarauja Konstitucijai.”

Saugumą – į Antarktidą

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius šį A.Pociaus įsakymą komentavo dar kategoriškiau: „Man čia mažų mažiausiai kvepia žodžio laisvės apribojimu. Normaliose valstybėse esama tik tokių apribojimų, kurie iš tikrųjų reikalingi valstybei. Pareigūnai yra pasižadėję neatskleisti slaptos informacijos, bet tai nereiškia, kad jie apskritai negali bendrauti su žurnalistais! Bet kokia tvarka, kuri gimsta tam, kad apribotų kažkam nemalonios informacijos paskleidimą, vienareikšmiškai yra antikonstitucinė. Jei kažkas išplepėjo valstybinę paslaptį, jis turi būti nubaustas. Bet neleisti apskritai kalbėti yra absurdas. Tas pats, kas draudimas policininkams turėti kelis litus kovojant su jų kyšininkavimu – žmogus tarnybos metu nė pavalgyti negali.”

D.Radzevičiaus manymu, VSD direktoriaus įsakymą reikia apskųsti teismui. „Raštu kreipsimės į VSD prašydami pateikti dokumentus, kurie reguliuoja ryšius su žiniasklaida ir žurnalistais. Jei kils įtarimų dėl jų atitikimo įstatymams, kreipsimės į teismą. Jei mums neduos tų dokumentų, irgi kreipsimės į teismą, – planavo LŽS vadovas, o svarstymus apie prieštaringą VSD vadovo įsakymą jis baigė ironiškai: – Tą mūsų VSD reikia iškelti kur nors į Antarktidą ir uždrausti pareigūnams grįžti į Lietuvą, kad nenutekėtų informacija. Tada būtų dar patikimiau!”

Seimas pareikalavo

Vargu ar LŽS pavyks iš departamento gauti minėtą įsakymą. VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, paklaustas apie jį, LŽ vakar paaiškino, kad vidinių dokumentų departamentas nekomentuoja, nes jie yra konfidencialūs: „Ne išorei dirbame.”

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Algimantas Matulevičius vakar sakė, kad jau kreipėsi į VSD prašydamas šio įsakymo kopijos. „Tai nesąmonė. Įstatymuose yra labai aiškiai apibrėžta, kad pareigūnai privalo saugoti ir valstybinę, ir tarnybinę paslaptį. Dauguma jų, išskyrus vadovus, tai ir daro, – sakė parlamentaras. – Tai desperatiški A.Pociaus veiksmai, kuriuos mes stebime jau daugiau nei pusę metų. V.Bieliauską bandoma toliau persekioti.”

Seimo NSGK pirmininkas piktinosi šalies vadovu Valdu Adamkumi, esą ilgai nesiryžusiu pakeisti VSD vadovybę: „Chaosas šioje specialiojoje tarnyboje yra mūsų pirmų asmenų nuolaidžiavimo piktybiškiems vadovams pasekmė.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.