Interpeliacija pasirinkta keršto įrankiu

Nepasitikėjimo keturiais socialdemokratų ministrais iniciatyva siejama su galimu „darbiečių” kerštu valdančiajai partijai už viliones ir Darbo partiją menkinančias kalbas.

Nuo gausybės nebaigtų darbų braškančią pratęstos Seimo pavasario sesijos darbotvarkę papildys dar vienas nenumatytas klausimas. Dvi opozicinės frakcijos – Darbo partijos (DP) bei „Tvarka ir teisingumas”, surinkusios 30 parlamentarų parašų, paskelbė interpeliaciją keturiems socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamos mažumos Vyriausybės ministrams. Anksčiau jie dirbo Algirdo Brazausko kabinete.

Pagrindinis motyvas, paskatinęs reikšti nepasitikėjimą, – prieš 4 metus A.Brazausko vyriausybės palaimintas bendrovės „Alita” akcijų pardavimas. Gegužę Konstitucinis Teismas (KT) konstatavo, kad sandoris buvo neteisėtas, nes prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Todėl interpeliacijos autoriai mano, kad jį palaiminę ministrai turi palikti savo postus. DP frakcija taip pat pareikalavo, kad jau dabartinė Vyriausybė panaikintų nutarimą dėl „Alitos” akcijų pardavimo sutarties.

Kad ministrų politinės atsakomybės klausimas turi būti svarstomas Seime, vakar paskelbė ir pagrindiniai socialdemokratų Vyriausybės rėmėjai konservatoriai. DP lyderis tvirtina, kad interpeliacija – tikrai nėra kerštas socialdemokratams už „darbiečių” viliojimą pereiti pas juos. Tačiau socialdemokratai tvirtina, kad būtent taip ir yra.

Desperatiškas poelgis

„Darbiečių” lyderis Kęstutis Daukšys LŽ griežtai paneigė, kad juos užgavo G.Kirkilo ir kitų socialdemokratų kalbos, esą DP – laikinas projektas. „Jei kiekvieną kartą įsižeistume, nebūtų kada dirbti. Šiuo atveju atlikome savo tiesioginę pareigą, nes valstybei padaryta didelė žala – materialinė ir politinė”, – sakė K.Daukšys.

Paklaustas, kodėl dabar, o ne gegužę, kai pasirodė KT sprendimas, imtasi rengti interpeliaciją, DP lyderis aiškino, kad tam reikėjo pasiruošti, be to, laukta Vyriausybės reakcijos. Paaiškėjo ir naujų detalių, pavyzdžiui, kad Vyriausybė, priimdama sprendimą dėl „Alitos”, buvo gavusi Generalinės prokuratūros išvadas.

Socialdemokratų lyderio pavaduotojos Birutės Vėsaitės nuomone, DP griebėsi desperatiško žingsnio ir kirto atgal. Taip elgtis, be kita ko, paskatino ir laukiamas masinis eilinių „darbiečių” bėgimas iš partijos. „Jie nori sukelti sąmyšį valstybės gyvenime, visą laiką trukdo normaliai dirbti, kiršina, kapstosi po praeitį. Tokiu būdu jie stengiasi populiarinti save”, – tvirtino parlamentarė.

B.Vėsaitė mano, kad Seimas nepritars ministrų interpeliacijoms.

„Ir konservatoriams, jei jie nori išlaikyti stabilumą valstybėje, pakaks sveiko proto ir nuovokos neprisidėti”, – pažymėjo B.Vėsaitė.

Nagrinės rimtai

Kaip LŽ sakė Tėvynė sąjungos (TS) frakcijos seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma, konservatoriai savo parašų po interpeliacijos tekstu nepadėjo, bet yra nusiteikę labai rimtai nagrinėti iškeltą nepasitikėjimo ministrais iniciatyvą. Dėl „Alitos” privatizavimo nepalankias A.Brazausko Vyriausybei nutartis priėmė tiek Aukščiausiasis, tiek Konstitucinis Teismai.

Paklaustas, ar nesijaudina, kad tokia pozicija gali sugadinti ir taip trapius socialdemokratų ir konservatorius santykius, J.Razma tvirtino, jog dėl perdėtai vaizduojamos draugystės TS tikrai neketina išsižadėti savo pagrindinių principų. „Šiuo atveju vertinamos Konstitucijos ir įstatymų pažeidimo pasekmės, žalos padarymas valstybei. Į tokius dalykus tikrai negalima žiūrėti pro meilės akinius. Net jei susiklosčius tam tikroms aplinkybėms sudarome sąlygas gyvuoti G.Kirkilo Vyriausybei, savo principų neišsižadame”, – tvirtino konservatorius.

Norėjo kaip geriau

Keturi „nusidėję” ministrai – Juozas Olekas, Vilija Blinkevičiūtė, Arūnas Kondrotas ir Roma Žakaitienė – vakar gavo interpeliacijos tekstus.

„Permečiau akimis tekstą. Jis surašytas taip, kad parodytų, jog ir mūsų oponentai kažką daro”, – vakar LŽ sakė J.Olekas. Paklaustas, ar jaučia savo kaltę dėl „Alitos” akcijų pardavimo sandorio, ministras tvirtino, kad tuomet iš tiesų siekta geriausio rezultato, remiantis turėta informacija pasirinktas optimalus variantas.

Pasiteiravus, kokią išeitį mato iš susidariusios padėties, ministras siūlė palaukti, kol savo rekomendacijas pateiks premjero sudaryta darbo grupė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Interpeliacija pasirinkta keršto įrankiu"

  1. Alksnis

    O kiek dar AMB sandorių nepaviešinta? Visos triūbos pasuktos į konservatorius. Socdemai daro machinacijas,paskui rėkauja,kad tai kerštas ar politinis persekiojimas. Tai madinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.