Valdžia neužtildė J. Basanavičiaus gatvės

Palangos miesto valdžios bandymas užtildyti iš J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių sklindančią garsų kakofoniją baigėsi fiasko.

Šią vasarą muzikantai ir vėl vienas per kitą plyšauja iš lauko kavinių. Negana to, didžiulį triukšmą kelia J. Basanavičiaus gatvėje įrengtas atrakcionas.

Nors įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms ramybės laikas pailgėjo ir dabar draudžiama garsiai groti muzikos instrumentais ar kitaip kelti triukšmą viešose vietose ne tik naktį, bet ir nuo 18 iki 22 valandos, panašu, kad Palangos verslininkams tai nė motais.

Žinia, praėjusiais metais Palangos politikai buvo patvirtinę Miesto tvarkymo ir švaros taisykles, kuriose, be kita ko, buvo numatyta, kad lauko kavinėse nebebus galima naudoti garso įrangos. Tačiau toks drastiškas sprendimas sulaukė aršaus verslininkų pasipriešinimo. Prie Savivaldybės buvo surengtas piketas, negana to, šis valdžios sprendimas buvo apskųstas teismui, jį kritikavo kai kurie Seimo nariai.

Pasak Palangos mero pavaduotojo Rimanto Garolio, po tokios audringos reakcijos praėjusių metų gruodžio mėnesį Palangos miesto taryba pakoregavo taisykles ir jose nebeliko draudimo naudoti garso įrangą lauko kavinėse. Be to, taisykles esą teko koreguoti ir dėl to, kad buvo pakeistas Triukšmo valdymo įstatymas.

R. Garolis pastebėjo, kad pagal Triukšmo valdymo įstatymą kontroliuoti triukšmadarius nėra paprasta. Mat turi būti atliekamas monitoringas, nustatomas triukšmo foninis lygis – kokį triukšmą kelia praeiviai ir kt. Nustačius pažeidimus, kiekvienai įmonei turi būti nustatomos triukšmo mažinimo priemonės. Pažeidimus reikia pašalinti per 3 mėnesius.

„Vadinasi, jei būtų nustatyta, kad lauko kavinės muzikantai pažeidė triukšmo įstatymą, jie pažeidimus galėtų šalinti visą vasarą”, – ironiškai kalbėjo R. Garolis.

Tačiau, anot jo, negalima sakyti, kad triukšmadariai Palangoje niekaip nekontroliuojami.

„Jei žmones trikdo triukšmas, jie gali kviesti policijos pareigūnus. Šiemet skyrėme lėšų policijos komisariatui, tad keli pareigūnai nuolat dirba Savivaldybės reikmėms – tikrina nelegalią prekybą, vaiko automobilius iš pamiškių ir taip pat kontroliuoja triukšmadarius”, – pasakojo R. Garolis.

Anot Palangos miesto policijos komisariato viršininko pavaduotojo Ramučio Stankevičiaus, nuolat patruliuojantys pareigūnai bando pasiekti, kad bent 24 valandą muzikantai liautųsi groję lauko kavinėse.

„Tiesą sakant, reikėtų taisyklių, kurios griežtai draustų muzikuoti lauko kavinėse nuo 24 val., bet tokių nėra. Juk policininkai nuolat su vėzdu nelakstys. Turėtų būti bendras susitarimas. Todėl žadame inicijuoti dar vieną visų J. Basanavičiaus gatvėje dirbančių verslininkų ir valdininkų susitikimą, kad jie tarpusavyje susitartų, kokia turėtų būti bendra tvarka”, – sakė R. Stankevičius.

Kita vertus, policijos atstovas svarstė, kad tie, kurie nori ramybės, vargiai renkasi J. Basanavičiaus gatvę. Tie, kurie čia leidžia laisvalaikį, dažniausiai dėl triukšmo nesiskundžia.

„Žinoma, sulaukiame ir gyventojų, ir poilsiautojų skundų. Tačiau bent jau kol kas jų nėra masiškai daug. Kita vertus, ką mąstė miesto planuotojai, kai šalia triukšmingo baro leido statyti gyvenamuosius kotedžus?” – samprotavo R. Stankevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.