Interpeliacija keturiems ministrams – visiškai pagrįsta, mano konservatoriai

Politinės ministrų atsakomybės už kontroversišką „Alitos” privatizavimą svarstymas Seime yra visiškai pagrįstas, mano opozicinė Tėvynės sąjungos (konservatorių) atstovas.
„Šiuo klausimu nepalankias Algirdo Brazausko Vyriausybei nutartis priėmė tiek Aukščiausiasis Teismas, tiek Konstitucinis Teismas, visuomenėje yra rimtų abejonių dėl pardavimo skaidrumo, todėl šį klausimą frakcijoje labai rimtai svarstysime”,- ketvirtadienį pranešė konservatorių frakcija.

Kaip BNS teigė frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma, Vyriausybė galėjo nutuokti, kad sprendimas dėl „Alitos” privatizavimo bus neteisėtas, nes tuo metu jau buvo Generalinės prokuratūros ir Seimo Antikorupcijos komisijos išvados, perspėjančios apie galimą būsimo sprendimo prieštaravimą pagrindiniam šalies įstatymui.

Opozicinė Darbo partijos frakcija trečiadienį pareiškė reikalaujanti Vyriausybės, kad ši panaikintų socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovauto ministrų kabineto prieš ketverius metus priimtą nutarimą dėl bendrovės „Alita” akcijų pardavimo sutarties.

„Darbiečiai” taip pat siekia atstatydinti keturis ministrus, kurie dirbo ir A.Brazausko kabinete, ir dabartinėje socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybėje – švietimo ir mokslo ministrę Romą Žakaitienę, krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę bei aplinkos ministrą Arūną Kundrotą.

Po interpeliacija pasirašė 30 parlamentarų iš „darbiečių” bei partijos „Tvarka ir teisingumas” frakcijų.

Pasak parlamentarų, Konstitucinio Teismo paskelbtas nutarimas, kad „Alitos” pardavimas prieštaravo Konstitucijai, leidžia konstatuoti, jog ir minėtų ministrų sprendimai prieštarauja Konstitucijai, todėl jie privalo palikti postus.

Tuo tarpu keturi socialdemokratų ministrai, kuriems Darbo partija inicijuoja interpeliaciją, teigia, kad tuometinė Vyriausybė dėl bendrovės „Alita” privatizavimo priėmė „gerą sprendimą”.

Gegužę Konstitucinis Teismas konstatavo, kad „Alita”, kurią privatizuoti nesėkmingai pretendavo Italijos verslininkas Luigiterzo Bosca (Luidžitercas Boska), gerokai mažesnę kainą pasiūliusiai bendrovės vadovų komandai valstybės buvo parduota pažeidžiant Konstituciją.

„Alitos” privatizavimo 2003-2004 metais procesą tyrusi Seimo laikinoji komisija nustatė, kad privatizuojant bendrovę valstybei buvo padaryta beveik 35,905 mln. litų žalos, nors Vyriausybė turėjo informacijos, kad įmonė privatizuojama pažeidžiant įstatymus.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui, reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus, gali pateikti ne mažiau kaip penktadalis – 29 iš 141 – parlamentarų.

Gavęs interpeliaciją ministras per dvi savaites turi perduoti Seimui raštišką atsakymą, kurį Seimas sesijos metu turi apsvarstyti posėdyje ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.