Rusija atmetė naują rezoliucijos projektą dėl Kosovo

Rusija pareiškė, kad jai nepriimtinas naujas rezoliucijos dėl Kosovo projektas, kurį siūlo JAV ir Europos šalys ir kuris numato suteikti sukilusiam regionui nepriklausomybę per keturis mėnesius.

Rusija, turinti veto teisę Jungtinių tautų (JT) Saugumo Taryboje, prieštarauja, kad būtų suteikta nepriklausomybė regionui, kurio didžiąją gyventojų dalį sudaro albanai.

„Tai nepriimtina”, – sakė Maskvos atstovas JT Vitalijus Čiurkinas.

Provinciją beveik aštuonerius metus valdo JT tarptautinė administracija.

Tačiau Rusijai vis atmetant rezoliuciją, Vakarai gali būti priversti įgyvendinti planą be jos pritarimo, pažymėjo Didžiosios Britanijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose pavaduotoja Karen Pierce (Karin Pirs).

„Aš manu, kad bus sąžininga, jeigu mes pasakysime, kad Kosovas šiaip ar taip bus nepriklausomas… Ir negalima sakyti, kad nėra kitų kelių, jeigu partnerystės nepavyks užtikrinti”, – sakė ji.

Dokumente, kurį gavo „Reuters”, buvo siūloma skirti dar 120 dienų Kosovo ir Serbijos valdžių deryboms, ir jeigu jos būtų nesėkmingos, automatiškai imtų veikti JT atstovo Martti Ahtisaari (Marčio Ahtisario) planas, numatantis suteikti Kosovui nepriklausomybę.

Serbija, kurios tradicinė sąjungininkė yra Rusija, teigia, kad Kosovo kraštas yra jos kultūros ir religinis centras, bet dar iki komunistinės Jugoslavijos subyrėjimo, ten gyveno daugiausia albanai, o pats kraštas turėjo autonomijos teises, kurios buvo panaikintos paskutiniais Jugoslavijos gyvavimo metais.

Panaikinus autonomiją, padidėjo įtampa Kosove, po to suaktyvėjo albanų partizanų veiksmai prieš Serbijos saugumo pajėgas.

Į besiplečiantį konfliktą 1999 metais įsikišo NATO pajėgos, kurių 78 dienas trukęs aviacijos puolimas privertė serbų lyderį Slobodaną Miloševičių išvesti kariuomenę iš šio regiono.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.