Rugsėjis gali ateiti be vadovėlių

Lietuvoje nuo vieno iki dviejų mėnesių pailgėjo popieriaus pristatymo laikas, dėl to gali kuriam laikui sustoti knygų leidyba, ir jau būgštaujama, kad rugsėjis gali ateiti be vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių.

LŽ šaltinių teigimu, pastaruoju metu šalies spaustuvėse trūkstant popieriaus stringa jų darbas, stoja knygų leidyba – dėl to šiemet gali nepavykti laiku išleisti mokyklinių vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių. Tad būgštaujama, kad rugsėjį moksleiviams į mokyklas tektų žingsniuoti su tuščiomis kuprinėmis.

Didmeninės prekybos popieriumi „SchneidersŠhne Baltija” pardavimų vadovas Arnoldas Baniūnas LŽ prisipažino, kad popieriaus gamyklos dėl padidėjusio darbo krūvio šiuo metu nesuspėja spaustuvėms, leidykloms ir kitiems užsakovams pristatyti popieriaus taip sparčiai kaip praėjusiais metais.

Tad dėl šios priežasties Lietuvoje nuo savaitės iki mėnesio gali nutrūkti knygų leidyba.

„Sumažėjus popieriaus gamintojų skaičiui, didelis darbo krūvis tenka veikiančioms jo gamykloms, todėl ilgėja popieriaus pristatymo terminai. Pavyzdžiui, pernai produkcijos pristatymas trukdavo mėnesį, o šiais metais – jau du mėnesius. Kuo ilgesnis popieriaus pristatymo terminas, tuo sunkiau planuoti užsakymus”, – aiškina A.Baniūnas.

Piko metui užsakoma ne laiku

Šiuo metu pats vadovėlių spausdinimo bumas, tad popieriaus tiekimo terminai yra itin aktuali problema. A.Baniūnas teigia, kad ne visos leidyklos yra prisitaikiusios prie dabartinių popieriaus produkcijos tiekimo sąlygų. Pašnekovas teigia, kad leidyklos tiesiog laiku neužsako popieriaus.

„Laikini sunkumai ir popieriaus trūkumas piko metu yra natūralus dalykas, juk ir alaus parduotuvėje karštą vasaros dieną kartais nerasi. Leidėjai turi įvertinti situaciją, o ne teigti, kad neva popierius neatvežamas laiku”, – sako jis.

Dvi savaitės – ne problema

Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas ir „Mūsų knyga” generalinis direktorius Eugenijus Kaziliūnas LŽ prisipažino, kad vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių leidyba gali sustoti dėl popieriaus žaliavos tiekėjų.

Tačiau jis tikina, kad jeigu vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių leidybą tektų atidėti porai savaičių, tai problemų nesukeltų.

„Manau, kad leidėjai pasilieka laiko rezervą nenumatytiems atvejams, o produktų deficito neturėtų atsirasti. Vadovėliai irgi neturėtų atsirasti knygynuose vėliau nei paprastai”, – savo nuomonę išsakė pašnekovas.

Šalies leidyklos nenoriai prisipažįsta, kad knygų bei vadovėlių leidyba dėl popieriaus stygiaus kai kur jau sustojusi. Popieriaus tiekėjai ir knygų leidėjai sutartinai ramina, kad net jeigu porai savaičių sustotų vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių leidyba, jie esą neturėtų pavėluoti patekti į rinką.

E.Kaziliūnas minėjo, kad jo vadovaujamoje įmonėje knygos leidžiamos kaip buvo leistos – leidyba esą nėra sustojusi. „Pastaruoju metu su knygų leidimo problemomis nesusiduriame, leidybos apimtis nėra sumažėjusi”, – sakė jis.

Leidybos įmonių „Alma littera” ir „Šviesa” atstovė ryšiams su visuomene Rasa Petruškevičiūtė LŽ taip pat teigė, kad vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių leidyboje prastovų nėra.

Pasak leidyklos „Gimtasis žodis” direktoriaus pavaduotojo Vytauto Stanelio, žaliavų deficito ši įmonė taip pat nepajutusi.

Rekordinės kainos

Pastaruoju metu popieriaus deficitas – ne vienintelė leidėjų ir spaustuvių problema. Kaip jau rašė LŽ, popieriaus kainos pasiekė rekordines aukštumas ir vis dar kyla.

Kai kurie leidėjai linkę manyti, kad didmenininkai piktnaudžiauja koreguodami popieriaus kainą, kuri sudaro apie 70 proc. knygos savikainos.

„Esama popieriaus pardavėjų, kurie bando pasinaudoti popieriaus rinkoje susidariusia deficito situacija ir užkelia kainas, todėl gali būti, kad leidėjai nenori pirkti brangaus popieriaus. Juk tiekimo sutartyse numatytos sąlygos, kad jie gali koreguoti kainas apie tai pranešę prieš tam tikrą laiką”, – piktinosi Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas E.Kaziliūnas.

A.Baniūnas sako, kad popieriaus gamintojams keliant kainas tai priverstos daryti ir juo prekiaujančios įmonės. „Per metus popieriaus kaina kilo 8-15 procentų”, – primena pašnekovas. Nuo šių metų pavasario vidutiniškai apie 10 proc. didėjusioms popieriaus kainoms leidėjai esą buvo pasiruošę.

„Tokio popieriaus brangimo galėjome tikėtis, nes tokia tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje”, – dėstė bendrovių „Alma littera” ir „Šviesa” atstovė ryšiams su visuomene R.Petruškevičiūtė. Pasak jos, nepastebima tendencijos, kad anksčiau išleistų knygų kainos didėtų.

„Manome, kad šių knygų kainos ir toliau išliks panašios”, – prognozuoja pašnekovė. Ji priduria, kad dėl infliacijos, augančių atlyginimų, didėjančių popieriaus ir kai kurių paslaugų kainų prognozuojama, jog 2007 metais Lietuvoje išleistų knygų kainos gali kilti iki 10 procentų.

Dėl kylančių popieriaus kainų brangsta ne tik vadovėliai ir knygos, bet ir pakuotės. Tikėtina, kad iki 2007 metų pabaigos popieriaus kainos pasieks penkerių metų rekordą. Daugelis popieriaus produkcijos rūšių per metus bus pabrangusios apie 15 procentų. Vidutiniškai tona popieriaus brango 50-80 eurų (172,8-276 litų).

Kai kurie vadinamųjų sezoninių leidinių – vadovėlių, turistinių žemėlapių gamintojai anksčiau LŽ sakė garantuojantys, kad šiemet šios produkcijos kainų nebekels, esą pernai jos buvo padidintos 5-7 proc., dabar užsakymai jau pradėti vykdyti, jų kainos formuojamos metų pradžioje, o didinti jas sezono metu būtų neprotinga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.