Šeimoms su vaikais – daugiau neapmokestintų pajamų

Politikai vienas po kito siūlo modelius, kaip keisti neapmokestinamųjų pajamų dydį ir taip neva didinti gyventojų pajamas bei socialinį teisingumą. Tačiau ekspertai tai vadina populizmu ir bandymu atitraukti dėmesį nuo ankstesnių valdžios įsipareigojimų.

Pastaruoju metu nestinga siūlymų, kiek didinti dabar 320 litų siekiantį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD).

Vakar Seimo narys Kęstutis Glaveckas užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisą, kuria siūloma nuo ateinančių metų pradžios visiems gyventojams NPD padidinti iki 600 litų.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario teigimu, tai alternatyva socialdemokratų siūlomai progresyvinių mokesčių sistemai. K.Glavecko nuomone, socdemų siūloma tvarka nėra tokia patraukli ir socialiai teisinga, kaip NPD didinimas iki 600 litų.

K.Glaveckas skaičiuoja, kad NPD padidinus iki 600 litų, mažiau nei 1000 litų uždirbantys asmenys turėtų sumokėti mažesnius mokesčius, nei taikant progresyvinių mokesčių sistemą. Tuo tarpu daugiau kaip 1000 litų uždirbantieji esminio skirtumo tarp K.Glavecko ir socdemų siūlomų modelių nepajustų.

Susirūpino šeimomis

Pasiūlymus, kaip keisti NPD, taip pat yra įregistravę socialliberalai bei socdemas Zigmantas Balčytis. Pirmųjų atstovas Artūras Paulauskas tikina, kad jų ir Z.Balčyčio siūlomi modeliai mažai kuo skiriasi. Esą didžiausias skirtumas – pinigų suma, kurią biudžetui kainuos sumanymo įgyvendinimas. A.Paulausko duomenimis, pritarus Z.Balčyčio siūlymui, biudžetas neteks 124 mln. litų, socialliberalų – 200 mln. litų.

Socialliberalai siūlo vaikus auginančioms šeimoms NPD padidinti kone 10 kartų. Tuomet dabar 9 litus siekianti parama už vieną vaiką siektų 86 litus, už du – 173 litus, už tris – 259 litus.

„Jei valstybė rimtai nesusirūpins vaikus auginančiais tėvais, išmirsim. Iki šiol dirbančios ir tvarkingos šeimos likdavo labiausiai nuskriaustos”, – kalba A.Paulauskas.

Z.Balčytis mano, kad nuo 2008 metų pradžios pirmą vaiką auginantiems tėvams kas mėnesį reikėtų pridėti 50 proc. NPD (160 litų), o už antrą ir kiekvieną kitą – po 100 proc. NPD (320 litų).

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Povilas Vytautas Žiūkas mano, kad būtent pastaruoju atveju įstatymo keitimas būtų ženkli parama dirbantiems tėvams, kurie augina vieną ar du vaikus.

Trišalė taryba rudenį kartos siūlymą

Siūlymai, kaip keisti NPD, svarstyti ir Trišalėje taryboje. Ten darbdaviai ir profsąjungos siekė įtikinti Finansų ministeriją nuo šių metų liepos NPD pakelti iki 350 litų. Tačiau tam pritarta nebuvo.

Trišalės tarybos narys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius prisimena, kad Trišalėje taryboje darbdaviai siūlė NPD didinti drauge su minimalia mėnesio alga (MMA). Taip, J.Guzavičiaus manymu, būtų galima sumažinti nelegalių atlyginimų apimtį, tačiau esą reikėtų modernizuoti gamybą ir naikinti mažai mokamas darbo vietas.

Užsiima ne tuo, kuo turėtų

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Remigijus Šimašius sako, kad šalyje būtų geriausia turėti proporcinį mokesčių tarifą: tiek darbuotojams, tiek investuotojams tai mažiausiai trukdytų kurti savo gerovę.

NPD didinimas, R.Šimačiaus teigimu, neabejotinai geriau nei progresyviniai mokesčiai. Be to, ir Vyriausybės programoje numatyta gyventojų pajamų mokesčio tarifą mažinti iki 20 proc., o NPD didinti iki 400 litų. Socdemų siūlomas principas pajamas iki 1000 litų apmokestinti 15 proc., o didesnes – 27 proc. pajamų mokesčio tarifu, R.Šimašiaus teigimu, prieštarauja Vyriausybės programai.

Kaip sako pašnekovas, svarbiausias tikslas šiandienos Lietuvoje būtų mažinti bendrą proporcinį tarifą. Tačiau dabar, pašnekovo teigimu, svarstant NPD klausimą, dėmesys nukreipiamas ne ten, kur reikia. Nors darbo jėga Lietuvoje apmokestinama per daug, girdėti kalbų, kad bendro mokesčių tarifo dydžio mažinti nereikia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.