Rankininkai pateko į aklavietę

Lietuvos rankinis toliau skendi chaose. Per sezoną neišvengta įvairių skandalų, o sportiniais rezultatais jau negalime prilygti nei latviams, nei estams.

Lietuvos rankinio sezoną baigė 2008 metų Europos vyrų čempionato atrankos atkrintamieji mačai tarp mūsų šalies ir Vengrijos nacionalinių komandų. Namie lietuviai nusileido varžovams 23:28, o išvykoje – 30:31. Mūsų rankininkai ne tik nepateko į Europos pirmenybes, bet ir prarado galimybę kovoti dėl olimpinio kelialapio.

Didžiausi skandalai

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Miglius Astrauskas teigia, jog viskas galėjo būti kitaip, jei Lietuvos rankinio federacija (LRF) būtų pasistengusi mačams su vengrais sukviesti visus geriausius rankininkus. Federacija atsisakė užsienyje žaidžiantiems sportininkams padengti kelionės į Lietuvą išlaidas.

Neišvengta skandalo ir per Lietuvos vyrų čempionatą. Priminsime, kad žaisti ketvirtfinalio mačo į Klaipėdą vykę reguliariojo sezono nugalėtojai Kauno „Lūšies” rankininkai pateko į kraupią avariją ir dėl traumų negalėjo kovoti su uostamiesčio „Dragūno” ekipa. Vyrų čempionatą antrą sezoną rengusi Lietuvos rankinio lygos klubų asociacija (LRLKA) kauniečiams už tai, kad neatvyko į antrąsias ir trečiąsias serijos rungtynes su klaipėdiečiais, skyrė du techninius pralaimėjimus.

Per daug varžybų

Atrodo, trūkumų šalies rankinis turi labai daug, tačiau LRF viceprezidentas Vidas MIKALAUSKAS tvirtina, jog viskas nėra taip blogai.

– Koks Lietuvos rankiniui buvo šis sezonas?

– Sezonas nebuvo pats blogiausias, nes 19-mečių merginų rinktinė prasimušė į Europos čempionato finalinį turnyrą. Jis rugpjūčio mėnesį vyks Turkijoje. Turime gabaus jaunimo, tačiau dėl lėšų stygiaus kai kurių rinktinių negalime aprūpinti net minimaliai. Vyrų rinktinės pasirodymas Europos čempionato atrankos varžybose irgi buvo gana geras. Žinant, kad komanda žaidė ne stipriausios sudėties, o vengrai – labai stiprūs varžovai, lietuviai pasirodė visai neblogai. Lietuvos vyrų čempionatas buvo gana įdomus, tačiau Kauno „Lūšis” patyrė baisią avariją. Kai traumuota komanda buvo eliminuota iš tolesnių varžybų, dalis visuomenės to nesuprato. Per čempionatą iškilo teisėjų problema. Lemiamoms finalo rungtynėms teko kviestis arbitrus iš Latvijos.

– Federaciją jau ne vienus metus kamuoja finansiniai sunkumai.

– Padėtis labai liūdna. Skolos susidaro dėl rinktinių dalyvavimo Europos čempionatų atrankos varžybose. Prieš porą metų Europos pirmenybėse žaidė 3 rinktinės, tuomet susikaupusi skola slegia iki šiol.

– Susidaro įspūdis, jog LRF tiesiog nesitikėjo, kad lietuviai gali nugalėti vengrus, nes net prieš mačus su jais nesutiko apmokėti legionierių kelionės namo.

– Pasirašant kontraktus su užsienio klubais dažniausiai numatoma, jog šie rankininkams per sezoną apmokės dvi keliones namo. Išeitų, kad žaidėjams už keliones sumoka klubai. Kai svarstėme rinktinėje tokias sąlygas, klausėme rankininkų, ir jie sutiko. Todėl negalima tuo spekuliuoti.

– Vadinasi, sportininkai nenori žaisti rinktinėje dėl kitų priežasčių?

– Su rankiniu esu susijęs jau kelis dešimtmečius, todėl žinau įvairių dalykų. Ne vienas rankininkas mąsto, kaip išvengti žaidimo rinktinėje. Tikriausiai jiems trūksta motyvacijos. Turi įtakos ir užsienio klubų pageidavimas, kad jų žaidėjai neeikvotų jėgų rinktinėje, nerizikuotų sveikata.

– Ar galima tikėtis, jog kitą sezoną federacija padengs rankininkams kelionių į Lietuvą išlaidas?

– Apie tai kol kas nieko negaliu pasakyti. Priėmėme sprendimą, kad Europos čempionato atrankos varžybose dalyvaus tik 2 jaunimo rinktinės. Bus sutaupyta šiek tiek lėšų.

– Baltijos vyrų lygoje Lietuvos klubai pralaimi latviams, estams, kurių anksčiau nelaikėme rimtais varžovais.

– Latvių ir estų žaidimas buvo labai menko lygio, tačiau jie užsiaugino naują kartą, kuri dabar lenkia mus per klubų varžybas. Labai opus ir bazių klausimas. Valstybė neskatina statyti paprastų sporto salių, metasi į didelius projektus. O į tuos naujus sporto kompleksus mažų sporto šakų atstovams beveik neįmanoma patekti. Reikia bendros valstybės sporto politikos, kuri padėtų pakelti visų sporto šakų lygį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.