Slidininkų atstumti vadovai nesitraukia

Beveik penkiolika metų Lietuvos slidinėjimo federacijai (LSF) vadovavęs Vytauto Zumerio ir Romualdo Glazausko tandemas šiemet per ataskaitos ir rinkimų konferenciją nebesuvaldė situacijos – slidininkų šeima nuo jų nusisuko. Tačiau susikompromitavę vadovai nesirengia trauktis iš patogių postų.

Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) šiandien numatytas Vykdomojo komiteto posėdis, kurio dienotvarkėje yra ir Slidinėjimo federacijoje susidariusios dvivaldystės klausimas.

Revoliucija pribrendo

Ilgai Lietuvos slidininkai taikstėsi su LSF vadovų savivale. Šių metodai buvo labai paprasti – skaldyk ir valdyk. V.Zumeriui ir R.Glazauskui būtina paklusti, jei nesutinki – lauk. Taip slidininkai prarado ne vieną puikų specialistą, tarp jų ir olimpinę čempionę išugdžiusį Vilmantą Gineitą bei talentingą trenerį Jakovą Gimbickį, kuris dabar sėkmingai vadovauja Lenkijos vyrų slidinėjimo rinktinei.

Ši sporto šaka taip nustekenta, kad anksčiau Lietuvai iš paskos vilkęsi Estija ir Latvija jau senokai mums tapo nepasiekiama svajone pagal olimpinius rezultatus, pagal statomas bazes ir, svarbiausia, pagal vadovų požiūrį į savo sporto šaką.

Po perversmo – dvivaldystė

Ataskaitos ir rinkimų konferencija įvyko šių metų gegužės 18 dieną Vilniuje. Joje dalyvavo visi federacijos nariai – šeši klubai. Po pranešimų ir ataskaitų prasidėjo prezidento rinkimai. Keturi klubai savo balsus atidavė Pauliui Augūnui. Po tokio netikėto posūkio V.Zumeris su savo komanda ir dviem jį palaikiusiais klubais („Baltoji pusnis” ir „Vilniaus sporto centras”) išskubėjo iš salės.

Gegužės 31 dieną įvykusiame LSF vykdomojo komiteto išplėstiniame posėdyje išrinkti likusieji atsakingi federacijos darbuotojai. Naujojo prezidento P.Augūno pavaduotoju tapo Vytautas Tutkus, generaliniu sekretoriumi – V.Gineitas, trenerių tarybos pirmininku – Stasys Dervinis, Vankuverio žaidynių olimpinio ciklo vyriausiąja trenere – Kazimiera Strolienė, antruoju treneriu – Igoris Terentjevas.

O fiasko patyręs V.Zumeris su dviem savo klubais dar tą pačią dieną, gegužės 18-ąją, organizavo antrą ataskaitų ir rinkimų konferenciją, kurioje jis vienbalsiai buvo perrinktas prezidentu.

Taigi dabar LSF – dvivaldystė. Dokumentai ir antspaudas liko pas senuosius generolus, nuo kurių sutartinai nusisuko tikrieji slidininkai. Valdžios netekusieji nelinkę su niekuo bendrauti. LŽ irgi nepavyko su jais susisiekti.

Savi treneriai neįtiko

Buvusi olimpietė K.Strolienė, kalbėdama su „Lietuvos žiniomis” užsiminė, kad jau pernai buvo susidaręs pūlinys. Mat jai ir kitiems treneriams V.Zumeris nuolat priekaištavo, kad blogai dirba. Nors, pasak ignalinietės, jos auklėtiniai įvykdė olimpinius normatyvus ir federacijoje ji dirbo visuomeniniais pagrindais, buvęs LSF vadovas V.Zumeris vis tiek išgujo ją ir trenerį I.Terentjevą. O paskui garsiai deklaravo, kad Lietuvoje nėra gerų trenerių, aimanavo, jog reikia daugiau pinigų, kad galėtų pakviesti specialistų iš Rusijos ar Baltarusijos. Nors, pasak K.Strolienės, visiems žinoma, kad Lietuvoje yra puikių trenerių ir Anykščiuose, ir Visagine…

„Sportas buvusius vadovus mažiausiai domina, jie turi asmeninių interesų. Tad kuo geriau pasirodo mūsų sportininkai, tuo labiau V.Zumeris nepatenkintas, nes tada finansavimas jau eina ne per federaciją, o per Olimpinį centrą. Tai jį siutina”, – pasakojo K.Strolienė.

Teismas – neišvengiamas

Teisėtai išrinkta naujoji LSF vadovybė jau dirba, tačiau situacija kebli. Per Olimpinio sporto rengimo centrą finansuojami tik keturi sportininkai. O jaunimui bus sunku, nes esant tokiai situacijai, federacijos finansavimas sustabdytas. Atrodo, jog problemą įmanoma išspręsti tik teisme – turi būti anuliuota neteisėtai įkurta alternatyvi federacija. Tam, kad ką tik ant griuvėsių atėję nauji žmonės galėtų pradėti lipdyti naujus namus ir naujus santykius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.