Šienligę painioja su sloga

Šiomis dienomis intensyviai žydinčios gėlės ir pūkus metantys topoliai verčia alergiškus klaipėdiečius griebtis nosinių – vidury vasaros juos užpuolė baisi sloga, vargina nuolatinis akių perštėjimas ir kiti nemalonūs šienligės simptomai.

Kasdien į uostamiesčio gydytojus kreipiasi būriai žmonių, kenčiančių nuo žydinčių gėlių ir medžių sukeltos alergijos. Kiti, neatpažindami šienligės požymių, ją bando savarankiškai gydyti net vaistais nuo peršalimo.

„Tačiau šienligė – ne peršalimas. Ją sukelia ne infekcija, bet gėlių žiedadulkės bei augalų, pavyzdžiui, topolių ir pienių pūkai”, – aiškino Klaipėdos miesto sveikatos priežiūros centro Profilaktikos skyriaus vedėja Audronė Renkauskienė.

Gydytojos teigimu, dažniausiai šienligė pasireiškia varvančia nosimi, priepuoliniu čiauduliu, akių vokų niežuliu ir pabrinkimu, ašarojimu, šviesos baime, odos bėrimu. Žmogui būna silpna, gali nežymiai pakilti temperatūra, pagreitėti širdies plakimas. Kartais atsiranda ir žiedadulkių astma, kuri pasireiškia 20-40 proc. visų sergančiųjų šienlige.

Su šia liga galima susidoroti priešalerginiais vaistais, tačiau būtina paisyti ir tam tikrų atsargumo priemonių. Alergiškiems žmonėms patariama laikytis toliau nuo alergijos sukėlėjų – vengti žydinčių pievų, topolių, dažniau laiką leisti namie, užsidarius langus.

Alergiškiems žmonėms kambarius patariama vėdinti ankstų rytą ir vėlų vakarą, kai žiedadulkės nusėdusios. Taip pat rekomenduojama kasdien drėgna skepeta valyti dulkes.

Kad žiedadulkės nepatektų į nosį, jos vidų reikėtų patepti apsauginiu kremu. Patariama lauke nešioti akinius, o parėjus namo praplauti akis ir nosį, pakeisti viršutinius drabužius.

„Skubiai patekti pas alergologą, kurių Klaipėdoje nėra daug, nebus paprasta. Todėl, pajutus pirmuosius simptomus, siūlyčiau iškart kreiptis į šeimos gydytoją, kuris patars, kokiais priešalerginiais vaistais gydytis”, – teigė medikė.

Kiek atsikvėpti alergiški žmonės gali tik vėsiomis, apsiniaukusiomis, lietingomis dienomis, o saulė ir vėjas tik sustiprina šienligės keliamą diskomfortą.

„Ši vasara dėl savo karščių yra itin nepalanki. Jeigu gerai palytų, žiedadulkės taip ilgai ore nesilaikytų”, – aiškino gydytoja.

Pasak jos, kiekvienais metais sergančiųjų šienlige, kaip ir kitokia alergija, daugėja, nes sparčiai teršiama aplinka, silpnėja gyventojų imunitetas.

Gydytoja A.Renkauskienė patarė šienligę pradėti gydyti dar ankstyvą pavasarį, kai augalai nežydi. Vaistų vartojimas 1-2 savaites iki žydėjimo pradžios gleivinių jautrumą žiedadulkėms ir pūkams sumažina iki 100 kartų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.