Dėl leidimų prekiauti – įtarimai

Tris paras eilėje leidimo prekiauti Jūros šventės mugėje laukusi tautodailininkė iš Palangos vakar buvo išmesta pro duris.

Priežastis – ji esą diskreditavo šventę organizuojančios įstaigos darbą.

Tačiau savo reputaciją teršia pati viešoji įstaiga „Jūros šventė”. Įtarimai, kad geriausios prekybos mugėje vietos yra parduodamos anksčiau ir nežinia kam, pasitvirtino.

Įstaigą patikrinę mokesčių inspekcijos kontrolieriai vakar joje rado didelę sumą neapskaitytų pinigų.

Mašinose – su vaikais

Jūros šventės tautodailininkų mugėje norintys prekiauti žmonės turi nueiti kančių kelius.

Palangiškiai tautodailininkai Daiva ir Darius Birškai eilėje gauti leidimą ėmė laukti jau sekmadienį po pietų.

Kiti tautodailininkai prie jų prisijungė pirmadienį. Antradienio naktį automobiliuose nakvojo keliasdešimt žmonių. Kai kurie atsivežė ir vaikus, nes nebuvo kas su jais liktų namie.

Visi laukė vakar ryto, kai buvo pradėta dalyti leidimus prekiauti mugėje.

„Buvau paskelbusi savo telefoną, kad tautodailininkai man skambintų ir jiems nereikėtų per naktis laukti eilėje. Tačiau viešosios įstaigos „Jūros šventė” direktorius Remigijus Mockus pareiškė, kad taip savivaliauti negalime. Leidimų turi laukti gyva eilė”, – sakė D.Birškuvienė.

Už tai, kad tautodailininkė, gerbdama savo kolegų laiką ir sveikatą ėmė organizuoti eilę, jai vakar buvo pareikšta, kad leidimo prekiauti mugėje negaus. Esą – tai bausmė.

Tris paras laukusi moteris iš įstaigos išėjo apsipylusi ašaromis.

Tokio pasityčiojimo neapsikentę kiti tautodailininkai paskelbė, kad jie taip pat leidimų nepirks ir šventėje neprekiaus.

Galiausiai „Jūros šventei” teko nusileisti ir D.Birškuvienei parduoti leidimą prekiauti.

Žurnalistės neįleido

Tautodailininkai pasakojo, kad jie stengiasi būti kuo arčiau eilės pradžios ne tik todėl, kad nori gauti geresnes prekybos vietas.

Svarbiausia priežastis – apskritai gauti vietą prekybai.

„Niekam ne paslaptis, kad vietomis prekiaujama pro užpakalines duris. Todėl nors ir stovime eilėje, nežinome, ar mums liks vietų”, – skundėsi menininkai.

Jie neprieštaravo, kad pažiūrėti, kaip jiems suteikiami leidimai kartu eitų ir „Klaipėdos” žurnalistė.

Tautodailininkai taip norėjo įsitikinti, ar tikrai prekybos schemoje jau yra pažymėtos nupirktos vietos.

Tačiau patalpas saugojęs apsaugininkas žiniasklaidos atstovų neįleido. Jis aiškino, kad reikia gauti vadovo leidimą. Pats R.Mockus visą valandą „atmetinėjo” telefono skambučius.

Leidimus nusipirkę pirmieji tautodailininkai tvirtino, kad daugelis prekybos vietų pagrindiniame mugės take jau yra parduotos.

Skaičių ekvilibristika

Šiaip taip prisiskambinus ir paprašius leidimo įeiti į patalpas bei pamatyti prekybos vietų schemą, R.Mockus ėmė teigti, kad jo darbuotojai priėmė teisingą sprendimą žiniasklaidos atstovų neįleisti, nes jie esą trukdytų dirbti.

Priminus, kad jo vadovaujama įstaiga yra viešoji, o ne uždaroji akcinė bendrovė, direktorius atrėžė: „Mes ir nesislepiame. Veiklos atskaitas pateikiame metų pabaigoje”.

Galiausiai prekybos vietų schemą pamatyti vis dėlto pavyko.

Joje pieštuku buvo užbraukta apie 60 vietų. Tai reiškia, kad jos jau buvo nupirktos.

Tačiau leidimus prekiauti buvo gavę tik 7 žmonės. Vadinasi, nupirkta galėjo būti ne daugiau 14 vietų, nes vienam žmogui duodami tik du leidimai.

R.Mockus tokius skaičius griežtai neigė.

„Priėmiau sprendimą rezervuoti kelias vietas tautodailininkams iš užsienio, ar svečiose šalyse esantiems lietuviams, kurie negalėjo atvykti stovėti gyvoje eilėje. Manau, turiu teisę priimti tokius sprendimus”, – abejotiną poziciją Lietuvos tautodailininkų atžvilgiu demonstravo R.Mockus.

Tačiau pakvietus eiti kartu pažiūrėti prekybos vietų schemos ir atsikratyti abejonių, direktorius tvirtino netrukdysiąs darbuotojams dirbti.

Šiek tiek vėliau, kai leidimus nusipirko apie 30 žmonių, prekybos vietų schemoje jau buvo pažymėtos parduotos per 150 vietų, nors turėjo būti ne daugiau 70.

Pasiūlė nedalyvauti

R.Mockus pyko, kad žurnalistai kelia bereikalingus skandalus. Esą prekybos vietų yra daugiau nei 400, tad jų užteks visiems tautodailininkams.

„Liks tik vietos, iki kurių žmonės per Jūros šventę nė neprieina. Tai kaip tuomet reikia parduoti tiek prekių, kad bent atsipirktų kelionė?” – apmaudo neslėpė tautodailininkai.

Prekybos vietų kaina siekia nuo 100 iki 500 litų.

Kainos kyla kasmet. Jų dydį nustato pati įstaiga.

„Tos kainos turi kilti dar daugiau, jei yra toks poreikis”, – tikino ir savivaldybės Socialinio departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Tačiau menininkų išlaidos dėl prekybos mugėje – įspūdingos.

„Esu iš Panevėžio. Todėl viena kelionė į Klaipėdą man kainuoja 300 litų, o turiu važiuoti du kartus. Vadinasi, tik tam, kad stovėčiau mugėje turiu išleisti daugiau nei tūkstantį litų”, – skaičius pažėrė keramikos dirbiniais prekiaujanti moteris.

R.Mockaus tokie rūpesčiai nejaudino. Jo teigimu, Jūros šventės mugės organizatorė yra jo vadovaujama įstaiga, todėl ji, o ne tautodailininkai diktuoja sąlygas.

„Jei per brangu, nevažiuokite”, – savo požiūrio net nebandė slėpti direktorius.

Tautodailininkai tikino, kad kitais metais taip ir gali būti.

„Jei ir toliau iš mūsų tyčiosis, kitais metais mums dar primokės, kad atvažiuotume prekiauti”, – grasino tautodailininkai.

Ketino pasisavinti?

Tai, kad viešosios įstaigos „Jūros šventė” veikla kelia didelių abejonių, vakar patvirtino ir joje apsilankę Mokesčių inspekcijos kontrolieriai.

Tautodailininkai teigė, kad jau ne vienerius metus, sumokėję pinigus už leidimus prekiauti, negauna jokio tai patvirtinančio dokumento.

Todėl vakar trūkus kantrybei jie ir paskambino į Mokesčių inspekciją.

Kontrolieriai sureagavo operatyviai. Jie įstaigos patalpose rado didelę sumą neapskaitytų pinigų.

Įstaigos atstovai tikino, kad žmonėms pinigų priėmimą patvirtinančių dokumentų negalėjo išduoti dėl per didelio darbo krūvio.

Tačiau liaudies meistrų tokie paaiškinimai neįtikino. Jų nuomone, pinigai neapskaitomi, kad būtų lengviau bent dalį jų pasisavinti.

„Jei leidimai prekiauti mugėje suteikiami nesąžiningai, tai yra baudžiama veikla. Pasidomėsime, kas ten vyksta. Jei rūksta dūmai, juos reikia išsklaidyti”, – sakė savivaldybės Socialinio departamento direktorė N.Laužikienė, iš „Klaipėdos” sužinojusi apie įtartiną prekybos vietų rezervaciją ir Mokesčių inspekcijos patikrinimo rezultatus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.