Rusijai didžiausią rūpestį Estijoje ir Latvijoje kelia pilietybės neturinčių asmenų klausimas

Išspręsti pilietybės neturinčių asmenų klausimą – vienas svarbiausių strateginių Rusijai interesų Estijoje ir Latvijoje, pabrėžė susitikime su žurnalistais iš šių Baltijos valstybių Rusijos strateginių tyrimų instituto direktorius Jevgenijus Kožokinas.

Svarbiausia – sudaryti juridines sąlygas gauti pilietybę, o toliau – tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas: nori ar nenori jis tapti piliečiu, sakė J.Kožokinas ir pridūrė, kad „procedūrą reikia palengvinti”.

Rusija būtų suinteresuota plėtoti stabilų tranzitą per Baltijos šalių uostus, pažymėjo analitikas. „Baltijos valstybių ir Rusijos interesai šiuo klausimu sutampa”, – pridūrė jis.

Rusija taip pat suinteresuota tuo, kad Baltijos šalys, kurios yra Europos Sąjungos narės, adekvačiai gintų viso regiono interesus.

„Suomija, pavyzdžiui, anksčiau pateikė „Šiaurės dimensijos” idėją. Toks požiūris atitinka ir Šiaurės šalių, ir Rusijos interesus. Tačiau, deja, ši koncepcija nesusilaukė Europos Sąjungos paramos. Kodėl gi Baltijos šalys negalėtų jos paremti?, – sakė J.Kožokinas.

Į agentūros BNS klausimą, ar, Rusija nuomone, galėtų Baltijos šalys ginti jos interesus Europos Sąjungoje, J.Kožokinas atsakė taip pat klausimu: „Kodėl gi ne?”

Rusijos strateginių tyrimų institutas – valstybinis mokslinio tyrimo institutas, atliekantis analitinius tyrimus aukščiausioms Rusijos valstybės valdymo struktūroms. Jis buvo įsteigtas 1992 metais ir gvildena klausimus, susijusius su nacionaliniu saugumu, užsienio šalyse vyraujančiomis ekonomikos ir politikos tendencijomis, kurios gali būti svarbios Rusijos nacionaliniams interesams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.