Ypatinga ligoninė rūpi tik bendruomenei

Seniausiai Lietuvoje kaimiškai ligoninei, kuri žmonėms tarnauja jau 200 metų, gresia sunaikinimas.

Lietuvoje vykdoma sveikatos apsaugos reforma yra žalinga žmonių sveikatai. Prieš metus taip kalbėjo Panevėžio gyventojai, pabūgę į miesto centrą įkeliamų džiovininkų kaimynystės. Dabar tokius pat žodžius kartoja Pasvalio rajono Joniškėlio bendruomenės nariai, kovojantys prieš miestelio ligoninės naikinimą.

Jei ši gydymo įstaiga nebus perkelta į Pasvalį, šioms reikmėms skirti 2,6 mln. litų bus išleisti veltui. 100 tūkst. litų kainuos ir tolesnė Joniškėlio ligoninės eksploatacija. „Tačiau nejaugi valdžiai pinigai rūpi labiau nei mūsų gerovė, sveikata ir net gyvybė?” – svarsto joniškėliškiai.

Ypatinga gydymo įstaiga

Joniškėlio ligoninė – seniausia Lietuvoje kaimo ligoninė, daugiau nei prieš 200 metų pastatyta didikų Karpių. Įdomu tai, kad iš pradžių pastatę bažnyčią Karpiai ėmėsi vienuolyno. Netrukus jie suprato, kad dvarui reikalingesnė mokykla ir ligoninė, skirta baudžiauninkams. „Taip atsirado ir šimtmečius gyvavo Joniškėlio ligoninė. Tačiau dabartinė valdžia mus nuvertino labiau nei baudžiauninkus, nes nutarė ligoninę iš mūsų atimti”, – LŽ teigė Joniškėlyje gyvenanti agrarinių mokslų daktarė Aldona Rapkevičienė.

Jos nuomone, Joniškėlio ligoninės iškeldinimas yra tolygus istorinę bei kultūrinę vertę turinčio statinio sunaikinimui. „Jei negaila žmonių, pagailėkime bent paveldo. Visoje Lietuvoje dvarus atstatome, o Joniškėlio paveldą naikiname”, – sakė A.Rapkevičienė.

Baiminasi nuostolių

Pasvalio ligoninės, į kurią dar šiemet ketinama perkelti Joniškėlio slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę, vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas ragino pamiršti emocijas ir vertinti faktus. Pasak jo, iškeldinti Joniškėlio ligoninę sumanyta jau 2003-iaisiais. Nuo to laiko į Pasvalio ligoninės padalinį – polikliniką – investuota 2,6 mln. litų, už kuriuos poliklinikoje įrengtas slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius.

Iš 42 slaugos ir palaikomojo gydymo lovų, iki tol buvusių Joniškėlio ligoninėje, į Pasvalį jau perkelta 10. Iki metų pabaigos beliko perkelti 32 lovas, ir restruktūrizacija būtų baigta. Priešingu atveju, kaip teigia R.Rastauskas, mokesčių mokėtojai kasmet patirs 300 tūkst. litų nuostolį.

Kreipsis į pirmuosius asmenis

„Nereikia pamiršti, kad gydymo įstaigų restruktūrizacija buvo pradėta, kai Lietuva buvo gilioje ekonominėje duobėje. Todėl vienas iš svarbiausių restruktūrizavimo uždavinių buvo lėšų taupymas. Dabar, kai sulaukėme geresnių laikų, galbūt galėtume labiau atsigręžti į žmogų?” – svarstė Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė. Kita vertus, ji prisipažino nežinojusi, kad Panevėžio apskrityje ir būtent Joniškėlyje yra seniausia Lietuvoje kaimiškoji ligoninė, kuria galima sudominti Europą ir net pasaulį. Ir dėl ligoninės unikalumo, ir dėl to, kad ji reikalinga Joniškėlio ir viso Pasvalio rajono žmonėms, nutarta kreiptis į aukščiausiąją šalies valdžią. Ji esą turėtų imtis žygių, kad kelis šimtus metų gyvavusi ligoninė gyvuotų toliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.