Poilsiautojus stebina žuvies kainos

Juodkrantėje nutarę įsigyti rūkytos žuvies poilsiautojai apstulbsta, kai už nedidelį karšį jų paprašoma kone 30 litų. Esą dar praėjusiais metais tokia žuvis kainavusi tik dešimt litų.

Pavaikščioję po Juodkrantę darbo dieną, įsitikinome, jog brangiausiai karšį galima nusipirkti už 25 litus. Pardavėjos spėjo, kad toks gali sverti apie 1,5-2 kilogramus.

Žvejas bei individualios įmonės, prekiaujančios žuvimi, savininkas Algimantas Rauktys pripažino, kad žuvies kainos pakilo. Anot jo, palyginti su praėjusiais metais, rūkytos žuvies kaina pabrango gal kokiais 10 procentų.

Pirkėjai stebisi

A. Rauktys spėjo, kad žuvis gali būti brangesnė pas tuos, kurie ne patys żvejoja, o perparduoda žuvį. Panašių spėlionių išsakė ir žuvimi prekiaujančio kiosko pardavėja bei žvejo žmona Angelina Damulevičienė.

Anot pardavėjos, ne pačiam žvejojant ir samdant darbininkus, žuvies apdorojimo kaštai gerokai išauga. „Kai prekiauja žvejų žmonos, būna pigiau”, – pridūrė moteris.

Pasak A. Raukčio, Juodkrantėje šiuo metu yra trys įmonės, kurios pačios żvejoja, rūko ir parduoda sugautą laimikį.

„Gal čia birželiniai skundžiasi dėl žuvų kainų? – smalsavo pokalbininkė, taip vadinanti birželio mėnesį atostogaujančius Neringos svečius, kurie savo poilsiui skiria minimalias išlaidas. – Jie ir parduotuvėje skundžiasi didelėmis kainomis”.

A. Damulevičienė pastebėjo, kad poilsiaujantieji liepos ir rugpjūčio mėnesiais dėl pernelyg didelių kainų nesiskundžia.

Beje, kitų žuvimi prekiaujančių kioskų pardavėjos minėjo, kad mėgstančių pabambėti dėl per didelių kainų pirkėjų visgi netrūksta. Kai kurie pirkėjai niekaip negali suprasti, kodėl žuvis tokia brangi, jei ji čia pat, ranka pasiekiama, plaukioja.

„Tačiau tau juk niekas nesiūlo pirkti ungurio, kainuojančio per šimtą litų, gali išsirinkti karšiuką už 6-8 litus”, – dabar jau piktinosi pardavėjos.

Žuvies sumažėjo

Tiesa, A. Damulevičienė neslėpė, jog per didžiąsias Neringoje vykstančias šventes rūkytos žuvies kainos dar šiek tiek pakyla.

„Žvejų tinklai, įvairūs mokesčiai, žuvies mažai, o mes pinigus turime susirinkti per vasarą. Nes visus metus prekiauja tik tie, kurie ne patys žvejoja, o perpardavinėja žuvį”, – aiškino žvejo žmona.

A. Rauktys aiškino, kad žuvies kainą nulemia daugelis veiksnių: sugaunami kiekiai, jos išvalymas, apdorojimas, rūkymas. Be to, ne tik žuvies, bet ir kitų maisto produktų kainos taip pat pakilo.

Pašnekovai vienbalsiu guodėsi tuo, kad nėra žuvies, tik – dėl skirtingų priežasčių. Viena pardavėja minėjo, kad sugautas laimikis išvežamas į Rusiją, o kita – kad žuvies apskritai sumažėję.

Žvejas bei verslininkas A. Rauktys patvirtino pastarąją tiesą – žuvies išties yra sumažėję dėl sūraus vandens, kuriam įtakos turėję uosto gilinimo darbai.

Nedidelį karšiuką Juodkrantėje galima nusipirkti už 6-8 litus, didesni kainuoja 14-18 litų, o už didelius prašoma po 20 ar 25 litus. Didelį starkį galite įsigyti už 30 litų, o jei norėsite paskanauti ungurio, gali tekti sumokėti nuo 70 iki 240 litų.

Beje, pastaroji kaina prašoma už porą kilogramų sveriantį rūkytą ungurį. Anot A. Raukčio, toks laimikis ne kasdien sugaunamas, tad ir šis ungurys turės savą pirkėją, sutiksiantį mokėti tuos 240 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.