Vasaros stovyklos – protingiausias atostogavimo būdas

Gaila vasaros atostogas aukoti tuščiai leidžiant laiką. Juk vaikų poilsis vasaros stovyklose gali būti ne tik malonus, linksmas, bet ir turiningas, naudingas. Jau kuris laikas vaikų ir jaunimo vasaros stovykloms keliama daugiau tikslų: ugdyti savarankišką, pasitikinčią savimi, atsakingą ir sąmoningą asmenybę. Nuo pačių mažiausių (pradinukų) iki nuolat savęs ieškančių ir atrandančių aštuoniolikmečių neformalaus ugdymo stovyklų patirtis padeda tapti sąmoninga asmenybe, sugebančia atsakingai ir kūrybingai spręsti problemas ir aktyviai veikti.

Šiemet Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) vėl stebina šalies vasarotojus originaliomis neformaliojo ugdymo stovyklomis. Kaip ir kasmet organizuojamas vaikų ir jaunimo vasaros poilsis gražiose Lietuvos vietose ir užsienių kurortuose.

Sveikatingumo ir pramogų stovykla „Vasara Snaigyne” (liepos 9–18 ir rugpjūčio 6–15 d., Molėtų r.) skirta 10–17 m. moksleiviams atgauti jėgas ir formą, išbandyti save teatro, muzikos, kautynių ir sporto arenose. Anot stovyklos vadovų, neformalioje aplinkoje labiausiai atsiskleidžia vaikų ir jaunimo asmeninės savybės, jie tampa atviresni ir imlesni naujoms patirtims ir ugdymui. Komandinės užduotys, sporto, strateginiai ir kūrybiniai žaidimai skatina jaunus žmones nugalėti nepagrįstas vidines baimes ir kompleksus. Stovyklos organizatorė Jolanta Šlapelienė įsitikinusi, kad „iš „Vasaros Snaigyne” vaikai grįš sveikesni, savarankiškesni, labiau pasitikintys ir iniciatyvūs”.

Originalus būdas ugdyti ir stiprinti savo asmenybę yra šokis. Tuo įsitikinę šokio seminaro-stovyklos „Skraidančios pėdos” vadovai. Liepos 20–29 d. Molėtų rajone specialiai šokiams pritaikytose patalpose susirinks visi šokantys ir dar tik pradėsiantys šokti 12–18 m. vaikai ir jaunimas. Čia, ko gero, vieni geriausių Lietuvoje šokio meistrai ves kūrybinius ir techninius seminarus, kuriuose pristatys visas šokio rūšis: baletą, modernųjį, šiuolaikinį, tautinį šokį, hiphopą, gatvės šokius, teatrinio meistriškumo šokius ir kt. Anot stovyklos organizatorės Vilmos Smaliukienės (LVJC), vadovai stovykloje mokys ne tik šokio, bet ir padės formuoti darbo komandoje įgūdžius, skatins vaikų iniciatyvumą, vidinę motyvaciją. Vaikai savo talentus ir galimybes atskleis ne tik šokdami, bet ir ugdydami kūrybingumą, atsakomybę, savarankiškumą. Seminarą-stovyklą „Skraidančios pėdos” vainikuos pačių stovyklautojų sukurtas teminis šokio spektaklis. V. Smaliukienė įsitikinusi, kad „vasaros stovyklos yra protingiausias atostogavimo būdas”.

Stovykloje ,,Jaunųjų lyderių vasaros mokykla” jaunimo laukia smagūs nuotykiai, įdomūs klausimai apie lyderius, jų įpročius ir sėkmę. Kiekvienas čia atvykęs būsimas ar esamas jaunasis lyderis netradicinėje ,,mokykloje” galės išbandyti savo jėgas įvairiose situacijose, sužinos daug naujų dalykų, suras daug įdomių draugų ir smagiai praleis laiką. Jaunųjų lyderių vasaros stovykla, liepos 29 – rugpjūčio 7 d. įsikursianti Varėnos rajone prie ekologiškai švaraus ežero, orientuosis į šiais laikais būtinas verslumo ir bendradarbiavimo kompetencijas. Netradicinėje aplinkoje 13–18 m. stovyklautojai galės išbandyti savo jėgas įvairiose situacijose, sužinos daug naujų dalykų, suras įdomių draugų.

Kita naudingo poilsio vasaros stovykla vyks Kroatijoje, Rijekoje, liepos 23–rugpjūčio 2 d. Stovykloje „Adrijos ambasadoriai” 12–18 m. jaunimas per keliones, ekskursijas, kūrybines užduotis išsamiai pažins Kroatiją, komandiniuose ir simuliaciniuose žaidimuose, vakaro atrakcijose ir diskusijose atskleis savo asmenines savybes, ugdys pasitikėjimą savimi, bendradarbiavimo įgūdžius. Anot profesionalių ir kūrybingų „Adrijos ambasadorių” vadovų, stovyklautojai tikrai nenuobodžiaus: juos nuolat stebins siurprizai ir, žinoma, kurorto pramogos.

Jau daug metų stovyklas organizuojančio Lietuvos vaikų ir jaunimo centro direktorius Valdas Jankauskas sako, kad „laisva ir maloni stovyklos aplinka sukuria erdvę nesivaržant išbandyti save įvairiose srityse”. Visi stovyklų vadovai – LVJC neformaliojo švietimo mokytojai: būrelių, muzikos, šokio kolektyvų, teatro trupių vadovai. Jie įspūdingiausias būdais siekia pagrindinio neformaliojo ugdymo stovyklų tikslo – „padėti pačiam vaikui formuoti savo asmenybę”, ugdyti savybes, būtinas sėkmingam gyvenimui. Anot direktoriaus, „jau pats laikas vaikams stovyklose ieškoti ne vien malonumų, bet ir naudos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.