Maistas kelionėje: ką imti ir ko – ne

*Neturint šaldymo įrangos neimti į kelionę mėsos vyniotinių, ypač vištienos, taip pat šaltienos, mišrainių, blynelių su mėsos įdaru, kepenų paštetų, virtos ar keptos mėsos ir žuvies gaminių, dešrelių, kreminių konditerijos gaminių; nesivežti pieno, grietinėlės, ledų ar varškės produktų; įsidėmėti, kad nėra saugūs produktai vakuuminėje pakuotėje: smarkiai kintant laikymo temperatūrai ir susikaupus skysčiams, pakuotėje gali sparčiai daugintis pavojingi mikroorganizmai;

*valgyti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus patiekalus, žalius produktus laikyti atskirai nuo paruoštų gaminių, jiems pjaustyti naudoti atskiras lenteles, rūpestingai plauti rankas, virtuvės inventorių, indus plauti vandeniu su soda ar indų plovikliu;

*į kelionę pasiimti duonos, batono, lašinių, šalto rūkymo dešros, kumpio, pomidorų, agurkų, fermentinio ar lydyto sūrio. Nepakeičiamas maistas – sausainiai, džiūvėsiai, kruopos, makaronai, dribsniai, sojų produktai. Meniu paįvairins riešutai ir razinos, kurias būtina kruopščiai nuplauti;

*troškulį patariama malšinti grynu arba negazuotu mineraliniu vandeniu ir vaisvandeniais, fasuotais buteliuose; rizikinga gerti iš pakelės šulinių – pusė Lietuvos šulinių užteršti nitratais, dalis – bakteriologiškai; maistui gaminti ir gerti jokiu būdu nevartoti ežero ar upės vandens;

*pradėjus pykinti, skaudėti skrandį ar pilvą, pakilus temperatūrai, ėmus vemti ir viduriuoti patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes galėjote apsinuodyti maistu ir, įtariama, susirgti ūmia užkrečiamąja žarnyno liga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.