Ar bus pripažinti magų rekordai?

Druskininkų vandens parke savaitgalį užfiksuoti buvimo po vandeniu nekvėpavus rekordai sulaukė prieštaringų vertinimų.

Po brolio ir sesers Dianos ir Arvydo Gaičiūnų eksperimento džiūgauta net dėl trijų pasiektų pasaulio rekordų. Tačiau renginyje nebuvo matyti rekordus fiksuojančios agentūros „Factum” atstovo. Itin dramatiškai aprašinėta magų sveikatos būklė, bet ją stebėję Druskininkų gydytojai net gūžčiojo pečiais, kad ji – tokia nebloga. Kai kurie jogos techniką išmanantys medikai taip pat suabejojo, ar rekordas nebuvo fikcija. Esą prieš eksperimentą brolio ir sesers papildomai naudotą deguonį būtų galima vertinti kaip dopingą.

Liga nesutrukdė

Garsieji „DiArchy” magai Gaičiūnai rekordui rengėsi kelis mėnesius, tačiau iki lemtingos dienos likus vos savaitei sušlubavo D.Gaičiūnaitės sveikata. Įtardami, kad moteriai prasideda bronchitas, medikai patarė jai nė nesiartinti prie vandens. Diana turėjo gerti vaistus ir gulėti lovoje, todėl praleido treniruotes. Tačiau šeštadienį vis dėlto pasirodė Druskininkų vandens parke. Magijos teatro eksperimentas atrodė itin efektingai, juoba kad abu jo dalyviai į vandenį paniro grandinėmis prisirakinę prie specialios konstrukcijos.

D.Gaičiūnaitė nekvėpuodama po vandeniu išbuvo 11 minučių 7 sekundes ir pagerino ankstesnį rusės Natalijos Molčanovos rezultatą (8 min. 30 sek.). A.Gaičiūnas po vandeniu nekvėpavo 15 minučių 57 sekundes. Jis pagerino iki tol buvusį geriausią Roberto Fosterio rezultatą (13 min. 42 sek.), taip pat neoficialų pasaulio rekordą – 15 minučių 13 sekundžių po vandeniu.

Geriau nei tikėjosi

„DiArchy” eksperimentas vėl virto drama, nes, anot spaudos, D.Gaičiūnaitei pačiai nepavyko išsilaisvinti iš grandinių. Tai padėjo padaryti narai.

Stebėtojai pasakojo, kad magams išnirus iš vandens jiems prasidėjo traukuliai, greitosios pagalbos medikai skubiai abu nuvežė į ligoninę. Net svarstyta, ar Gaičiūnų neištiko koma, mat ilgai nekvėpuojant smegenyse atsiranda deguonies badas, be to, gali sutrikti širdies veikla.

Druskininkų ligoninės medikai LŽ pasakojo žiūrėję rekordo siekiančių magų eksperimento transliaciją per televiziją ir jau buvo pasirengę juos gelbėti. Po pasirodymo D.Gaičiūnaitę medikų brigada atvežė į ligoninės priėmimo skyriuje esančią stebėjimo palatą. Tačiau čia yra tik vienas gyvybines funkcijas sekantis monitorius, todėl vėliau atvežtas brolis buvo paguldytas į reanimaciją. „Abiem duota kvėpuoti deguonies. Tam pakako 15-20 minučių seansų”, – sakė Druskininkų ligoninės intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriaus vedėja Nadežda Oleinik.

Gydytojos teigimu, medikams neteko matyti spaudos aprašytų traukulių. Magai nebuvo praradę sąmonės, šnekėjo. „Jie labai gerai toleravo tokį eksperimentą. Manėme, kad bus blogiau. Tačiau, kaip pasirodė, apskaičiavus riziką ir treniruojantis tai visiškai įmanoma”, – kalbėjo gydytoja. Po kelių valandų stebėjimo naktį iš šeštadienio į sekmadienį brolis ir sesuo buvo išleisti namo.

Laukia medžiagos

Renginyje Druskininkuose nedalyvavęs agentūros „Factum” vadovas Vytautas Navaitis LŽ teigė, kad spręsti, ar buvo rekordas, ar ne, galės tik gavęs filmuotą medžiagą. Apie magų ketinimus ją perduoti V.Navaitis kol kas nebuvo girdėjęs. Agentūra „Factum” registruoja tik Lietuvos rekordus.

Ankstesni daug diskusijų sukėlę magijos teatro „DiArchy” laimėjimai – užsišaldymas lede ir vairavimas užrištomis akimis – į šią knygą nebuvo įtraukti. Anot V.Navaičio, jie neatitiko Lietuvos ir pasaulio rekordų registravimo taisyklių. „Dabar didesnė tikimybė, kad magų pasiektas rezultatas bus įtrauktas į mūsų rekordų knygą. Atrodo, šįkart buvo filmuota nuo eksperimento pradžios iki pabaigos. Ankstesni įrašai labiau panėšėjo į montažą”, – sakė V.Navaitis. Anot pašnekovo, dėl rekordo atitikimo registravimo taisyklėms sprendžia ne jis vienas, o agentūros kolegija, kurios narių skaičius priklauso nuo rezultato sudėtingumo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.