Kazachstano parlamentas prašo prezidentą jį paleisti

Kazachstano parlamento žemųjų rūmų (Mažiliso) deputatai antradienį kreipėsi į prezidentą Nursultaną Nazarbajevą, prašydami jį paleisti ir paskirti pirmalaikius rinkimus.

Valstybės vadovui lojalaus Mažiliso, kuriame yra tik vienas opozicijos atstovas, parlamentarai motyvavo prašymą nenoru stabdyti N.Nazarajevo paskelbtų politinių reformų, nes jos įmanomos tik tada, kai baigsis dabartinės įstatymų leidžiamosios institucijos įgaliojimai.

„Mes manome, kad dabartinis Mažilisas neturi būti reformų stabdis, tai yra laukti, kol baigsis mūsų įgaliojimų laikas 2009 metais”, – perskaitė vienas parlamentarų Nurbachas Rustemovas

kreipimąsi, kurį pasirašė daugiau kaip 50 deputatų iš 77 vietų Mažiliso.

Prezidento paskelbti konstituciniai pakeitimai, valdžios vertinimu, padės demokratizuoti visuomenę, o opozicijos nuomone, – sustiprins N.Nazarbajevo, kuris gavo teisę būti perrenkamas neribotą laikotarpių skaičių, asmeninę valdžią.

„Kreipiamės į jus, Nursultanai Abiševičiau, priimti nors paprastą, bet istorijos požiūriu svarbų Kazachstano likimui sprendimą: paleisti Mažilisą”, – perskaitė tekstą N.Rustemovas.

„Šis sprendimas… leis paspartinti jūsų pasiūlytą šalies politinio modernizavimo procesą”, – sakė jis.

Kreipimesi nenurodytas galimų rinkimų laikas. Analitikai neatmeta galimybės, kad jie gali būti surengti rugpjūtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.