Saulė diktuoja sienų spalvas interjere

Renkantis dažus sienoms dažyti, derėtų atsižvelgti į natūralaus apšvietimo kaitą. Jis per parą mažiausiai keturis kartus būna skirtingas, todėl kinta ir sienų spalva.

Kaip rinktis dažus? Paprastai dažus renkamės parduotuvėse, kur apšvietimas gali būti visiškai kitoks, nei patalpoje, kurią rengiamės dažyti. Pardavimų vadovo Roko Vičkaus teigimu, geriausia spalvos pavyzdį pasiimti namo. „Idealiausia, jei prieš dažant visas sienas nudažomas tik nedidelis plotas. Taip galima įvertinti spalvos tinkamumą patalpai skirtingu dienos metu”, – aiškina specialistas.

Balti ir šviesūs dažų tonai nereikalauja tokio atidaus testavimo: pasteliniai atspalviai skirtingoje šviesoje kinta mažiausiai.

Atsargiau reikėtų elgtis su žalsvai pilkais ir tradiciniais žaliais tonais. Šios spalvos linkusios kisti esant natūraliam ir dirbtiniam apšvietimui. Jei pirmenybė teikiama tamsiems, sodriems tonams, pirmiausia juos rekomenduojama išbandyti ant kartono skiautės, kurią galima apžiūrėti sienos fone, natūralioje ir dirbtinėje šviesoje.

Kambario vieta

Jei kambario langai pietų arba šiaurės pusėse, dieną ši patalpa gauna skirtingą stiprumą šviesos. „Natūrali dienos šviesa spalvoms suteikia atspalvių, kurie ne visada pateisina dažytojo lūkesčius. Todėl einant į parduotuvę rinktis dažų patartina atsinešti ir kambario arba buto planą, kuriame pažymėta, į kurią pusę nukreipti langai”, – teigia R.Vičkus.

Tarkim, jei šiaurinėje pusėje esantys kambariai dieną gauna mažiausiai saulės spindulių, jiems reikalinga iš lauko sklindanti natūrali šviesa turi melsvą atspalvį. Todėl patariama naudoti geltoną ir oranžinę, kurios kompensuoja šaltus šviesos atspalvius. O mėlyni ir žali atspalviai siūlomi dažant pietų pusėje esančią būsto interjero dalį. Tai padės sukurti saulėtą vasaros įspūdį.

Itin šiltų atspalvių nepatariama naudoti ir vakarų pusėje esančioms patalpoms. „Popiet jos gauna ryškios oranžinio atspalvio geltonos saulės šviesos, todėl šiltos spalvos atrodys dar saldesnės. Šiuo atveju geriausia rinktis baltą, dieną ji įgaus gelsvą atspalvį”, – sako specialistas.

Jei kambario langai skirtingose pusėse, tarkim, pietuose ir šiaurėje, tuomet šiltų ir šaltų atspalvių deriniais rekomenduojama dažyti rytų pusėje esančių kambarių sienas. Be to, jas siūloma dekoruoti ir įvairiais piešiniais – mažomis arba stambiomis šviesesnės nei sienų spalva gėlėmis. Tai pagyvina interjerą, suteikia šilumos ir jaukumo.

Trukdo medžiai už lango

Renkantis sienų spalvas derėtų įvertinti ne tik kryptį, iš kurios sklinda šviesa, bet ir jos intensyvumą. Jei netoli yra daugiabučių namų, miškų, kalvų ar kitokių šviesą užstojančių objektų, sienų spalva kambaryje bus tamsesnė.

Šviesos stiprumą gali lemti ir architektūrinis pastato sprendimas. Tarkim, jei žemos lubos ar maži langai, interjeras bus tamsesnis, niūresnis. Tačiau šiuo atveju šiltos ir šviesios spalvos gali kompensuoti šviesos trūkumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.