Tamsintus stiklus pamėgo jaunimas

Visiškai užtamsintais automobilių langais važinėti gali tik šalies valdžia ir inkasatoriai.

Pomėgiu tamsinti stiklus jau spėjo pagarsėti kauniečiai. Klaipėdoje toks įprotis kol kas retas.

Stiklus fotografuoja

Prasidėjus vasaros sezonui ypač paklausi tampa daugelio firmų teikiama stiklų tamsinimo paslauga. Nemaža dalis automobilių savininkų susigundo patamsinti priekinius ir priekinius šoninius automobilio stiklus.

Šiuo metu Lietuvoje leidžiama beveik juodai uždažyti galinį bei galinius šoninius transporto priemonių langus.

Papildomai tamsinti, šviesinti ar kaip kitaip apipurkšti priekinį bei priekinius šoninius stiklus kategoriškai draudžiama.

Tik priekinio stiklo viršutinė dalis gali būti tonuota ne platesne kaip 15 centimetrų juosta.

Susisiekimo ministerijos nustatytuose Kelių eismo taisyklių techniniuose reikalavimuose nurodoma, kad šviesos laidumas per priekinį mašinos langą turi būti ne mažesnis kaip 75 proc., o per priekinius šoninius langus – ne mažiau kaip 70 proc.

Klaipėdos miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos Eismo priežiūros skyriaus administracinės veiklos poskyrio viršininko pavaduotojas Ramūnas Šideikis sako, kad specialių prietaisų langų skaidrumui matuoti Klaipėdos policijos pareigūnai neturi.

Iškilus neaiškumams automobilio langai apžiūrimi ir vizualiai nustatoma, ar yra pažeidimų.

Kelių patruliams yra patariama nufotografuoti vaizdą per atvirą bei užvertą tamsintą automobilio langą, kad būtų galima nuotraukas panaudoti kaip įrodymą teisme.

Klaipėdos techninės apžiūros įmonės „Transkona” generalinis direktorius Paulius Pleskovas patvirtino, kad jie turi prietaisą, kuriuo matuoja automobilio langų šviesos laidumą.

Tarp pagrindinių trūkumų, dėl kurių tenka atvykti į pakartotinę techninę apžiūrą, per tamsūs priekiniai ir priekiniai šoniniai stiklai nepatenka.

Pažeidėjų daugėja

Tamsintus automobilių stiklus pamėgusių Kauno vairuotojų negąsdina nei policijos įspėjimai, nei skiriamos piniginės baudos.

2005 metais už tamsintus stiklus čia buvo nubausti 265 asmenys, o 2006 metais tokių pažeidėjų skaičius išaugo iki 816. Iki šių metų gegužės pradžios nubausti jau 386 asmenys.

Klaipėdos VPK atstovas R.Šideikis tikslių statistinių duomenų pateikti negalėjo, tačiau patvirtino, kad uostamiestyje šis pažeidimas nėra labai dažnas. Pareigūno teigimu, tamsinti visus automobilio langus leidžiama bankų ir įmonių inkasavimu užsiimantiems darbuotojams, Prezidentui, Ministrui Pirmininkui, ministerijų ir departamentų atstovams. Tam reikia specialaus leidimo iš teritorinės policijos įstaigos.

Kauno miesto policijos Eismo priežiūros tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Tautvydas Pocius sakė, kad šiai tvarkai nepaklūstančių vairuotojų pastebimai daugėja.

Pamėgo nusikaltėliai

Teisėsaugininkų žiniomis, automobiliais su tamsiais stiklais Kaune dažniausiai važinėja nusikalstamo pasaulio veikėjai ir iš užsienio šalių atostogauti sugrįžę jauni vairuotojai.

„Kiekvienu atveju, kada yra padarytas teisės pažeidimas numatoma bauda nuo 100 iki 200 litų”, – teigė R.Šideikis.

Jei asmuo, padaręs nusižengimą, pripažįsta savo kaltę, yra rašomas tarnybinis pranešimas.

Priešingu atveju pareigūnai surašo administracinio teisės pažeidimo protokolą ir asmens duomenis įtraukia į policijos duomenų bazę. Dar kartą sulaikius vairuotoją pagal jo asmens duomenis yra surandamos jau įregistruotos nuobaudos ir tuomet nustatoma baudos suma.

„Ne pirmą kartą sustabdytas automobilio vairuotojas dėl neatitinkančių reikalavimo tamsintų automobilio langų gali sumokėti didesnę nei 200 litų baudą”, – teigė R.Šideikis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.