Naujus pažymėjimus išduos ir toliau

Paskutinėm dienom Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniuose skyriuose – pacientų antplūdis. Neįgalieji, per dvejus metus nespėjusieji pasikeisti invalidų pažymėjimų, plūsta tai padaryti iki liepos 1-osios.

NDNT Klaipėdos teritorinių skyrių koordinatorė bei 1-ojo skyriaus vedėja Olga Kulik nuramina: terminas, per kurį invalidumo grupės prilyginamos darbingumo lygiui, pratęstas iki kitų metų sausio 1-osios. Tad ir nuogąstauti, kad nesuskubusieji tai padaryti nebegaus pensijų ar negalės pasinaudoti lengvatomis, neverta – iki tol galios ir senieji, ir nauji pažymėjimai.

Nepaisant to, ji pataria nelaukti metų pabaigos, kuomet tikrai tektų pasistumdyti eilėse. Iš 100 tūkst. Respublikos neįgaliųjų, kuriems invalidumo grupė buvo nustatyta neterminuotai, nuo 2005 metų liepos 1 dienos pažymėjimus suspėjo pasikeisti tik per 20 tūkst. Panašiai – apie penktadalį – jų pasikeitė ir Klaipėdos regione.

Pakeičia per savaitę

O. Kulik primena, kad neįgaliųjų pažymėjimai keičiami tiems, kuriems invalidumo grupė buvo nustatyta neterminuotam laikui. Kreiptis reikia į tuos skyriuose, kuriuose pažymėjimai jiems buvo išduoti.

Tiesa, pensinio amžiaus neįgalieji turi kreiptis Socialinės paramos skyrių Klaipėdoje, Liepų g.11, 117 kabinetą. NDNT skyriuose aptarnaujami tik darbingo amžiaus neįgalieji.

Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymas įsigaliojo 2005 metais liepos 1 dieną, ir nuo tada Lietuvoje įgyvendinama nauja neįgalumo ir darbingumo lygių nustatymo tvarka.

Darbingo amžiaus asmenims, kuriems invalidumas nustatytas neterminuotai, turimos invalidumo grupės prilyginamos darbingumo lygiui. 1-oji invalidumo grupė prilyginama 20 procentų darbingumo lygiui (asmuo laikomas nedarbingu), 2-oji grupė – 35 procentų darbingumo lygiui (asmuo laikomas iš dalies darbingu), 3-ioji grupė – 50 procentų darbingumo lygiui (asmuo laikomas iš dalies darbingu).

Atėjusieji pasikeisti pažymėjimo turi turėti senąjį invalidumo pažymėjimą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir jo kopiją, 3×4 cm nuotrauką, prašymą turėtą invalidumo grupę prilyginti darbingumo lygiui.

Beje, dokumentus galima atsiųsti ir registruotu laišku adresu Donelaičio g. 3, Klaipėda.

„Pakeisti pažymėjimus stengiamės per savaitę, tačiau pastaruoju metu, kada darbo krūvis labai didelis, užtrunkame ir kiek ilgiau”, – sakė O. Kulik.

Asmenims nuo 18 metų iki senatvės pensijos amžiaus, kuriems invalidumas nustatytas terminuotai, darbingumo lygis nustatomas tik pasibaigus nustatytam invalidumo terminui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.