Angies nuodai pavojingi, bet nebūtinai mirtini

Spiginant kaitriai saulei suaktyvėjusios gyvatės gali atšliaužti į kiemus, daržus, glaustis prie šulinių ar tvartų pamatų. Būkime atsargūs, ypač uogaudami miške, o jei jau gyvatė įkirto – nepanikuokime ir prisiminkime pirmosios pagalbos priemones.

Vien šiemet Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriuje gydyta 11 žmonių, kuriems įgėlė vienintelė Lietuvoje nuodinga gyvatė – paprastoji angis.

Šio skyriaus vedėjo Raimundo Purvanecko pateiktais duomenimis, visi atvejai – vidutinio sunkumo. Nepaisant to, visiems nukentėjusiesiems teko apie savaitę pagulėti ligoninėje.

Vedėjas pastebėjo, jog žmonės vis geriau žino, kaip reikia elgtis įgėlus angiai, todėl sunkių atvejų išvengiama.

Praėjusią savaitę skyriuje tebegulėjo pacientė iš Vilniaus rajono Giedraičių kaimo. Gyvatė jai netikėtai įkando ravint daržą.

Apsinuodijimo kontrolės ir informacijos biuro specialistė Daiva Urbaitienė „Vakarų ekspresą” informavo, jog kasmet į ligonines Lietuvoje dėl angies įgėlimo pakliūva kelios dešimtys žmonių.

2004 metais jų gydėsi 39, 2005-aisiais – 38, pernai – 28.

Lietuvoje vienintelę nuodingą gyvatę – paprastąją angį (nuotraukoje) lengva supainioti su žalčiu ar gluodenu

Nuodų nedaug

Klaipėdos apskrities ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Egidijus Guogis pasakoja, jog per trejus pastaruosius metus į ligoninę buvo atvežti tik du angies į koją įgelti žmonės. Atvejai nebuvo sunkūs, reanimuoti neprireikė.

Pernelyg nuogąstauti įgėlus angiai nereikia, – pataria gydytojas. Mat paprastojoje angyje yra tik 80 mg nuodo – labai nedaug palyginti su kobra ar kita šiltųjų kraštų gyvate.

Paprastosios angys būna pilkos, rusvos ar net juodos spalvos su tamsiu raštu išilgai nugaros. Jos išauga iki 75-80 cm.

Pavojingesnės angys pavasarį, kai pakirsta po žiemos miego. Tada jos aktyvesnės, sukaupusios daugiau koncentruotų nuodų. Tačiau delsti suteikti pagalbą negalima ir vasarą – kad ir nedaug nuodų gali pakenkti, ypač vaikui. Kuo mažesnis kūno svoris – nuo nuodai pavojingesni.

Paprastoji angis, pasakoja gydytojas, niekada nepuola žmogaus pirmoji. Ji gelia tik gindamasi – jei užlipsi, bandysi pagauti.

Kaip atskirti?

Gyvatės įgėlimą sunku nepastebėti. Pažeistą vietą skauda, odoje matyti dvi skylutės. Įkąsta vieta parausta, paraudimas plečiasi.

Tolesni požymiai – pasak gydytojo E. Guogio, – galūnė pamėlynuoja, patamsėja, ištinsta, paburksta. Gali pradėti krėsti šaltis, pasireikšti troškulys, pykinimas, vėmimas, silpnumas, galvos skausmai.

Sutrikus kraujotakai, nesuteikus pagalbos, po 2-4 val. žmogus gali prarasti sąmonę.

Kita bėda, jog paprastai įgeltas žmogus labai išsigąsta, sutrinka, pamiršta, ką reikėtų daryti. Jam turėtų padėti esantieji šalia – suteikti pirmąją pagalbą, nuraminti, iškviesti greitąją.

Ką daryti?

Pirmąją pagalbą, anot E. Guogio, įgeltas žmogus gali suteikti sau pats.

„Jei sveika burnos gleivinė, iš žaizdos reikia išsiurbti nuodus. Per gleivinę nuodai nesirezorbuoja, tik patekę tiesiai į kraują veikia neurotoksiškai”, – paaiškino jis.

Tačiau Apsinuodijimo kontrolės ir informacijos biuro specialistai toksikologai čiulpti nuodų jau nepataria, ypač kitam žmogui. Juk negali žinoti, ar burnoje nėra kokios žaizdelės ar infekcijos – tuomet pakenktum ne tik sau, bet ir įgeltajam.

Pasak biuro specialistės Daivos Urbaitienės, įkąstą galūnę reikia imobilizuoti, kad ši nejudėtų, pridengti švaria medžiaga, jei yra galimybių – atšaldyti ir kuo skubiau gabenti ligoninėn. Geriau, kad vežant pakenktoji ranka ar koja būtų iškelta į viršų.

Jokių būdu galūnės neužveržti. Antraip, jei gabenimas užtruks ilgiau nei pusantros valandos, sakė E. Guogis, galūnę gali tekti amputuoti.

„Ligoninėje pacientui bus suleistas antigiurzinis serumas bei lašeliniu būdu valomas organizmas. Jei pagalba suteikiama laiku, nuo angies įgėlimo nemirštama”, – sakė E. Guogis.

Gyvatės nuodai pavojingiausi sergantiesiems širdies bei kraujagyslių ligomis ir – nežinia kodėl – psichikos ligoniams.

Norėdami sužinoti, kaip elgtis įgėlus angiai arba kuo nors apsinuodijus, bet kuriuo paros metu skambinkite tel 8 5 2362052. Jus pakonsultuos gydytojas toksikologas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.