Bendro verslo džiaugsmai ir rūpesčiai

Gyvenimo svajonė

Galimybė turėti nuosavą verslą ir dirbti sau yra labai aktyviai skatinama ir patraukli nūdienos gyvenimo ir pragyvenimo forma. Gera verslo idėja ir konstruktyvus verslo planas suteikia ženklų postūmį svajonės įgyvendinimo link. Tačiau, kuo arčiau starto, tuo labiau išryškėja visokios mūsų baimės. O gal nepasiseks? Ar pavyks išgyventi rinkoje?

Tuomet pradedame žvalgytis verslo partnerių, kurie vienokiu ar kitokiu būdu padėtų mums pradėti savo verslą. Tik kaip tinkamai pasirinkti verslo partnerį ir su juo sutarti? Deja, dažnai tinkamo verslo partnerio paieška būna paviršutiniška ir matuojama tik finansiniais įnašais.

Įmonės širdis

Kiekvieno verslo įmonės širdis yra verslo savininkai. Sveiki tarpusavio santykiai ir bendravimas sutelkia kolektyvą bendram tikslui bei duoda veržlumo. O problemiški santykiai tarp bendrasavininkių neigiamai veikia personalo motyvaciją, mažina pasišventimą darbui bei lojalumą organizacijai. Kolektyve atsiranda politinių frakcijų, kurios užsiima intrigomis, o ne darbu. Neužmirškime, kad kolektyvas yra vadovų ir savininkų tarpusavio bendravimo atspindys.

Didesnės rizikos grupė

Įmonės savininkus dažnai parklupdo tarpusavio nesutarimai. Jūs patenkate į didesnės rizikos grupę, jeigu jūsų verslo partneris atstovauja vieną iš šių grupių: giminės, tėvai, sutuoktinis, uošviai, gyvenimo draugas ar draugė. Kodėl? Jūs rizikuojate savo artimiausiais santykiais ir parama, jeigu jums nepavyktų išspręsti savo dalykinių ginčų. Šioms grupėms sunkiausiai sprendžiami konfliktai yra susiję su privilegijų nepasidalijimu, vengimu ar baime sakyti tiesą, asmeninio svarbumo supratimu, pelno dalybomis, kontrolės bei įtakos siekiu.

Neproduktyvūs santykiai

Siekiant produktyvių santykių, reikia suprasti, kad bendrasavininkių verslas neturi ateities, jeigu jis yra pagrįstas baime, o ne bendru tikslu. Konfliktai dažnai kyla iš atsiradusio nepasitikėjimo ir nesaugumo. Ar teisingai yra dalinamas pelnas? Ar turiu pakankamai kontrolės ir įtakos verslo procesams? Nesaugumas ir nepasitikėjimas sugriauna net ir pačius tvirčiausius santykius, nes šie reiškiniai skatina tik savo interesų, o ne abipusės naudos siekimą.

Sėkmingos praktikos principai

Pabaigai reikia paminėti keletą visuotinai pripažintų ir laiko išbandytų principų, kurie padeda tinkamai pasirinkti verslo partnerį.

· Pasirinkite žmogų, kuris turi drąsos išsakyti savo mintis ir jausmus. Toks žmogus padės jums neatitrūkti nuo tikrovės ir savo širdyje nelaikys kartėlio. Kalbėkite gryną tiesą, nevengdami nepatogių klausimų.

· Paskirkite privilegijas už atsakomybę ir atliktą darbą, o ne pagal statusą ar kraujo ryšius. Tai įgalins jus valdyti įmonę, o ne privilegijuotus žmones valdyti jus.

· Iš anksto aptarkite pelno pasidalijimą. Atsiradus pelnui bus daug sunkiau susitarti, nes kievienas savo indėlį tendencingai laiko esant reikšmingesnį.

· Reguliariai susitikite ir kalbėkitės, netgi jeigu ir nėra svarbių klausimų. Pabandykite įsigilinti į vienas kito asmeninius tikslus ir atrasti bendrų siekių.

· Išmokite konstruktyviai ginčytis be pykčio. Ginčas yra menas, kuris pavirsta nuodu, jeigu atsiranda pykčio priemaišų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.