Seime suabejota, ar parlamentarai turi pagrįsti savo vizitų į užsienį tikslingumą

Seime pasigirdo siūlymų atsisakyti ataskaitų už Seimo narių komandiruotes, nes jos esą neefektyvios.

Pasak dienraščio „Kauno diena”, šiemet nuo sausio 1 iki birželio 1 dienos beveik šimtas parlamentarų buvo išleisti į 274 komandiruotes įvairiose užsienio šalyse. Dažniausiai vykstama į Europos Sąjungos ir NATO institucijas Briuselyje, Liuksemburge ar Strasbūre.

Už visas be išimties keliones Seimo nariai privalo atsiskaityti parlamento kanceliarijos Tarpparlamentinių ryšių skyriui. Tai turi būti padaryta per 10 dienų po apsilankymo užsienyje. Tačiau parlamentarai nelabai noriai rašo ataskaitas.

Šiemet beveik trečdalis Seimo narių komandiruočių taip ir liko neaprašytos. Tarpparlamentinių ryšių skyrius informavo Seimo valdybą, kad neturi ataskaitų apie 73 parlamentarų keliones į užsienį.

Daugiausiai keliauja Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai. Tačiau jie yra ir rekordininkai pagal nepateiktas ataskaitas apie komandiruotes.

Pavyzdžiui, konservatorius Audronius Ažubalis šiemet 8 kartus buvo išvykęs į užsienį. Tačiau apie 4 apsilankymus ataskaitos nepateiktos. Pats Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Justinas Karosas nėra atsiskaitęs už 4 komandiruotes į Vokietiją, Rusiją, Didžiąją Britaniją ir Austriją.

Parlamentarų nenoras rašyti ataskaitų apie savo komandiruotes beveik niekaip nebaudžiamas.

„Seimo valdyba apie tai tik informuojama. Iš principo mes turėtume atsižvelgti į pateikiamą statistiką apie neparašytas ataskaitas, kai svarstome eilines Seimo narių komandiruotes. Vengiančių ataskaitas rašyti parlamentarų kelionių apetitai formaliai turėtų būti ribojami, tačiau taip beveik nebūna”, – sakė už komandiruotes atsakingas Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

Tačiau jis siūlytų apskritai pagalvoti apie ataskaitų rašymo taisyklių supaprastinimą. „Tos ataskaitos nėra labai efektyvios. Tik kelios vertingos. Kitos tėra tik formalus aprašymas – „nuvažiavau, susitikau, pamačiau”. Daugiau jokios naudingos informacijos ten nėra”, – tvirtina A.Čaplikas.

Todėl, pasak jo, parlamentarai galėtų atsiskaityti apie keliones tik tuomet, kai mano tai esant reikalinga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

2 atsiliepimai į "Seime suabejota, ar parlamentarai turi pagrįsti savo vizitų į užsienį tikslingumą"

  1. Jonukas

    turėtų atsiskaityti už kiekvieną išleistą mokesčių mokėtojų litą. Mes turim žinoti, kaip panaudoti mūsų pinigai.

  2. Petriukas

    kas nenori atsiskaityti, neleisti į komandiruotę, kol neatsiskaitys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.