Meteorologinės stotelės padės prognozuoti augalų ligas ir kenkėjus

Lietuvoje už Europos Sąjungos skirtas lėšas įsigyta ir jau pradėjo veikti dešimt bandomųjų meteorologinių stotelių sodo ir daržo augalų ligų bei kenkėjų plitimui prognozuoti.

Pasak Valstybinės augalų apsaugos tarnybos viršininko Edmundo Morkevičiaus, tokių stotelių surinkti duomenys leis taupiai ir optimaliai naudoti cheminius augalų apsaugos produktus, taip saugant žmogų, gamtą ir aplinką.

Didžiausia tokių meteorologinių stotelių naujovė ta, kad jos aprūpintos pažangiausiomis, tik prieš dvejus metus pasaulyje sukurtomis kompiuterinėmis technologijomis (moduliais). Meteorologinės stotelės turi daug jutiklių ir gali sukaupti labai įvairių klimato duomenų apie oro temperatūrą, dirvos ir augalų drėgmę ir kt. 10 kilometrų spinduliu. Dokumentų pateikimas šiais moduliais patobulintas, todėl ir ligų bei kenkėjų pasirodymo prognozės tikslios.

Žinant, kokiomis sąlygomis plinta augalų ligos bei kenkėjai, visi meteorologinių stotelių sukaupti duomenys leidžia prognozuoti, kada jie pasirodys, ir operatyviai informuoti sodininkus, daržininkus, kada jau laikas purkšti. Iki šiol tarnybos specialistai duomenis teikė tik stebėdami, kada ir kur ligos ir kenkėjai jau pasirodė, tad, kada purkšti augalus ir teikti labai tikslias prognozes, galimybių dar nebuvo.

Meteorologinės stotys kas 10 minučių fiksuoja klimato duomenis, kurie siunčiami į duomenų bazę ir dedami į internetą. Ši sistema labai patogi ūkininkui. Gavęs slaptažodį, augalų augintojas, net ir būdamas išvykęs į bet kurią pasaulio šalį, kur yra interneto ryšys, gali kas valandą gauti visus duomenis apie tai, kas vyksta jo sode ar darže, ir duoti nurodymus, kada, kiek ir kokiais apsaugos produktais augalus purkšti.

Bandomosios meteorologinės stotys įrengtos skirtingose Lietuvos vietovėse, kur daugiausia auginama sodų ir daržų, tačiau jos teiks ir bendresnę informaciją apie visus augalus ir kenkėjus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.