Prezidento žvalumo receptas – mankšta ir baseinas

Valdo Adamkaus pavyzdys nuolat informuoti visuomenę apie savo sveikatos būklę kitų mūsų šalies pirmųjų asmenų kol kas neužkrečia.

Prezidentas Valdas Adamkus vakarykštę darbo dieną pradėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose. Po tris valandas trukusio profilaktinio sveikatos patikrinimo puikiai nusiteikęs 80 metų šalies vadovas pareiškė esąs sveikas ir drūtas. Pasak V.Adamkaus, norint puikiai jaustis, būtina gyventi aktyviai, sportuoti, netingėti ryte anksčiau atsikelti ir paplaukioti baseine. „Daugelis nustemba, kai pasakau, kad atsikeliu 5 valandą, kad galėčiau važiuoti, plaukti ir judėti. Atvirai sakant, būna tokių silpnybės valandėlių, kai galvoju – ai, šiandien nevažiuosiu… Bet, pasirodo, verta keltis ir priversti save”, – sakė prezidentas.

Apie savo sveikatą valstybės vadovas visuomenę informuoja kasmet nuo 1998 metų, kai pirmą kartą buvo išrinktas valstybės vadovu. Vakarykščio sveikatos patikrinimo rezultatus medikai ketina pateikti pirmadienį.

„Prezidentas sveikas”, – tokią išvadą gydytojų konsiliumas pateikdavo po visų ankstesnių patikrinimų. Pernai V.Adamkus sveikatą tikrinosi rugpjūčio mėnesį.

Ištirti organai

Kaip ir kasmet, vakar Santariškių klinikose buvo ištirtos prezidento pagrindinių vidaus organų – širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, šalinimo, kaulų ir raumenų, nervų, endokrininės sistemų – funkcijos. Per patikrinimą buvo užrašyta elektrokardiograma, atlikta širdies echoskopija, veloergometrija (širdies fizinio krūvio mėginys), vidaus organų (kasos, kepenų, inkstų, blužnies, šlapimo pūslės, skydliaukės) ultragarsinis tyrimas, patikrintas stuburas, atlikti klinikiniai, biocheminiai ir imuniniai kraujo tyrimai.

Kelionėje po medikų ir procedūrų kabinetus V.Adamkų vakar lydėjo Santariškių klinikų vadovas Aleksandras Laucevičius ir asmeninis prezidento gydytojas, šių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro direktorius Remigijus Nargėla.

„Mažiau nervintis ir daugiau krūvio. Mankštintis, plaukioti, kad kraujospūdis būtų normalus”, – šalies vadovui rekomendavo širdies ligų specialistas A.Laucevičius.

Lemia genai

Prieš šešerius metus birželio mėnesį visuomenei buvo pranešta, kad per sveikatos patikrinimą V.Adamkaus šlapimtakyje buvo aptiktas akmuo. Po įvairių procedūrų jis pradėtas gydyti medikamentais. Tačiau to nepakako. Rugpjūtį Antakalnio klinikose prezidentui buvo atlikta akmens skaldymo procedūra smūginėmis bangomis. Ji truko 15 minučių ir narkozės neprireikė.

2002-ųjų liepą Santariškių klinikų akių skyriuje V.Adamkui buvo atlikta sudėtinga akies tinklainės atšokimo koregavimo operacija.

Prezidento asmeninis gydytojas R.Nargėla po pernykščio šalies vadovo sveikatos patikrinimo teigė, kad V.Adamkus visą gyvenimą dėmesingas savo sveikatai: jis niekada nerūkė, visąlaik fiziškai aktyvus, reguliariai mankštinasi, sportuoja – važinėjasi dviračiu, plaukioja baseine, žaidžia lauko tenisą. Prezidento mityba subalansuota, sveika, ne per gausi, jis beveik nevartoja gyvulinių riebalų, saldumynų, didelę dalį meniu sudaro daržovės, vaisiai, uogos. Kita vertus, pasak R.Nargėlos, gerą prezidento sveikatą lemia ir palankus paveldimumas – V.Adamkaus giminėje nemažai ilgaamžių.

Viešumo vengia

Kiti Lietuvos pirmieji asmenys geru prezidento pavyzdžiu neseka ir visuomenę apie savo sveikatos būklę informuoja tik prispirti akivaizdžių faktų.

2006-ųjų žiemą žiniasklaidai pranešus, kad tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas slapta važinėja į radioterapijos procedūras Onkologijos institute Santariškėse, pasklido kalbos apie jo sunkią ligą. Kovo mėnesį A.Brazauskas vis dėlto ryžosi tarti žodį visuomenei. „Suprantu, kad apie mano sveikatos būklę visuomenė turi žinoti. Nors, kaip ir kiekvienas žmogus, norėčiau turėti nors kiek privatumo, ypač tada, kai kalbama apie tokius jautrius dalykus kaip sveikata. Todėl prašau gerbti mano privatumą”, – pranešime spaudai tąkart teigė A.Brazauskas. Kartu jis prisipažino, kad jį buvo užklupusi klastinga „vyriška liga”, medikai įtarė prostatos susirgimą. Tačiau jau pernai pavasarį A.Brazauskas tikino esąs visiškai sveikas, o Onkologijos institute jam buvo atlikti tik papildomi tyrimai. 2005-ųjų rudenį Santariškėse buvusiam premjerui slapta buvo atlikta ausies ataugų operacija.

Apie savo sveikatos būklę visuomenės taip pat niekada nėra informavę Seimo vadovai bei kiti premjerai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.