Belgradas gali pareikalauti, kad Maskva išduotų Miloševičiaus našlę ir sūnų

Serbijos valdžia ketina išduoti buvusio Jugoslavijos prezidento Slobodano Miloševičiaus našlės ir sūnaus arešto orderius. Jie kaltinami organizavę dešimtojo dešimtmečio pradžioje tabako gaminių kontrabandą, iš kurios S.Miloševičiaus giminaičiai gavo kelis milijonus dolerių.
Miloševičiaus našlė Mirjana (Mira) Markovič ir jos sūnus Marko Miloševičius (Markas Miloševičius) nuo 2003 metų gyvena Maskvoje. Taip pat ten gyvena ir buvusio Jugoslavijos lyderio vyresnysis brolis, buvęs Jugoslavijos ambasadorius Rusijos Federacijoje Borislavas Miloševičius.

Tačiau Serbijos valdžia kol kas nesikreipė į partnerius užsienyje dėl Marko Miloševičiaus išdavimo.

Teisingumo ministerija laukia „atitinkamo kompetentingų instancijų paklausimo”, ketvirtadienį žurnalistams sakė ministerijos vadovas Dušanas Petrovičius, komentuodamas anksčiau paskelbtą prokuroro Slobodano Radovanovičiaus pareiškimą, kad Marko Miloševičiui gali būti iškelta baudžiamoji byla.

Kaip mano prokuratūra, buvusio prezidento sūnus dalyvavo plataus masto kontrabandinėse tabako gaminių operacijose, o neteisėtai gautos lėšos buvo naudojamos buvusio socialistinio režimo daliai išlaidų padengti ir buvo pervedamos į privačių asmenų sąskaitas užsienyje.

Be M.Miloševičiaus, sąsajomis su neteisėtais cigarečių sandoriais, vykdytais laikotarpiu nuo 1996 iki 2000 metų, prokuratūra įtariai buvusio prezidento našlę Mirjaną Markovič ir dar aštuonis asmenis. Dauguma jų seniai paliko Serbijos teritoriją.

Kaip pranešė pats M.Miloševičius Belgrado laikraščiui „Glas”, jis šiuo metu yra Kinijoje, su kontrabandiniai sandoriai nėra susijęs ir į Serbiją grįžti neketina.

Be arešto ir įtariamųjų išdavimo, prokuratūra gali pareikalauti areštuoti jų kilnojamąjį ir nekilnojamąjį, pareiškė S.Radovanovičius.

Ministras D.Petrovičius sakė nesitikįs, kad bus sunku išduoti M.Miloševičių čionykščiam teisingumui.

„Galioja aiškiai išdėstyta procedūra, kaip turi būti suteikta tarptautinė teisinė pagalba, ir Serbija padarys viską, kas būtina, kad užsitikrintų tokią pagalbą, – pažymėjo jis. – Jeigu yra pagrįstų įtarimų, taip pat ir dėl M.Miloševičiaus, būtina atlikti tyrimą pagal patvirtintą procedūrą ir nustatyti faktus”.

Kaip jau pranešta, teismas Belgrade jau kelis kartus buvo išdavęs tarptautinius Miros Markovič arešto orderius. Ją Serbijos teisingumas kaltina finansiniais nusikaltimais, nekilnojamojo turto machinacijomis, piktnaudžiavimu velionio vyro tarnyba ir vengimu duoti liudytojos parodymus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.