Šiaulietį nušovęs studentas sulaukė griežtesnės bausmės

Šiandien Apeliacinis teismas atmetė nuteistojo Mindaugo Barauskio (gim. 1983 m.) skundą dėl 2007 m. vasario 1 d. Šiaulių apygardos teismo apkaltinamojo nuosprendžio ir skyrė jam galutinę 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

M. Barauskis Šiaulių apygardos teismo 2007 m. vasario mėn. buvo nuteistas 8 metams nelaisvės už tai, kad 2005 m. lapkričio pabaigoje prie Šiaulių universiteto bendrabučio P.Višinskio gatvėje nušovė M. K. Šiaulietis 25-erių metų M. K. buvo nužudytas iš teisėtai įgyto revolverio šūviais į krūtinę. Teisme buvo nustatyta, kad tarp byloje nuteistųjų M. Barauskio ir R. Kiškio bei nukentėjusiųjų, tarp jų ir nužudytojo M. K., kilo menkavertis žodinis konfliktas, kuris M. Barauskio ir R. Kiškio iniciatyva perėjo į susišaudymą. R. Kiškis šaudė dujiniu ginklu, o M. Barauskis – teisėtai įgytu revolveriu, užtaisytu savadarbiais šoviniais. Į M. K. buvo šauta tris kartus.

R. Kiškiui pirmosios instancijos teismas už viešosios tvarkos pažeidimą skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo 2 metams. M. Kiškis be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios iš savo gyvenamosios vietos negalės išvykti ilgiau kaip 7 paroms.

Iš M. Barauskio žuvusiojo M. K. tėvui buvo priteista 50 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Apeliacinio teismo kolegija nustatė, kad pirmosios instancijos teismas nuosprendžiu nepagrįstai M. Barauskio ir kito šioje byloje nuteistojo Ramūno Kiškio (gim. 1980 m.) atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažino provokuojantį nukentėjusiųjų elgesį.

Lietuvos apeliacinis teismas M. Barauskį taip pat pripažino kaltu dėl neteisėto šaudmenų įgijimo ir laikymo, jam skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė. Pirmosios instancijos teisme jis dėl šio nusikaltimo buvo išteisintas.

Griežtindama bausmę Apeliacinio teismo kolegija atsižvelgė į tai, kad M. Barauskis padarė labai sunkų nusikaltimą, sukėlusį neatitaisomas pasekmes – atėmė gyvybę jaunam žmogui, nusikaltimą padarė panaudodamas ginklą, be to, dėl menkavertės dingsties.

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas prašė M. Barauskiui skirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę bei iš nuosprendžio pašalinti jo ir R. Kiškio atsakomybę lengvinančią aplinkybę – nusikaltimo padarymą dėl provokuojančio nukentėjusiojo elgesio. Prokuroras taip pat prašė pripažinti M. Barauskį kaltu dėl neteisėto disponavimo savadarbiais šaudmenimis, kuriuos jis įsigijo Gariūnų turgavietėje.

M. Barauskis ir jo gynėjas prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl nužudymo, bandydami teismą įtikinti M. Barauskį veikus būtinosios ginties sąlygomis. Nuteistasis teigia vieną kartą šovęs į orą ir du kartus nukentėjusiojo kryptimi, tačiau abejoja, ar šie šūviai turėjo įtakos M. K. mirčiai. Taip pat M. Barauskis skunde tvirtino, jog pirmosios instancijos teismas buvo šališkas.

Tačiau Lietuvos apeliacinio teismo kolegija nuteistojo ir jo gynėjo versiją dėl būtinosios ginties atmetė kaip nepagrįstą ir konstatavo, kad nei M. Barauskiui, nei kartu su juo buvusiems asmenims negrėsė joks pavojus, nenustatyta buvus pavojingą, akivaizdų ir realų kėsinimąsi, kas yra būtina būtinosios ginties atveju.

Nukentėjusiuoju pripažintas M. K. tėvas V. K. taip pat prašė griežtinti bausmę M. Barauskiui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.