Klaipėda rengiasi prestižinei regatai

2009-ieji Klaipėdą pradžiugins ne tik Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui skirtais renginiais, tradicine Jūros švente, bet ir tuo, kad tais metais į mūsų uostą pirmą kartą užsuks viena iš garsiausių pasaulio regatų – „The Tall Ships’ Races”.

Jau žinoma ir tiksli šio išskirtinio renginio data. Klaipėdoje burlaiviai viešės liepos 30 – rugpjūčio 3 dienomis.

Regata startuos liepos pradžioje Gdynėje (Lenkija). Iš jos vyks lenktynės į Sankt Peterburgą, po to – kruizas į Suomijos uostą Turku, o iš jo – vėl lenktynės į Klaipėdą. Čia numatytas regatos finišas.

Klaipėda teisės tapti vienu iš „The Tall Ships’ Races” dalyvius priimančių uostų siekė daugiau nei dešimtį metų.

Pasak Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Šidlauskienės, prognozuojama sulaukti apie 100 burlaivių. Tarp jų – šešių A klasės burlaivių. Jau suplanuota, kad didieji laivai švartuosis Kruizinių laivų terminale, o mažesnieji – keliomis eilėmis Danės upėje nuo pat jos žiočių iki Biržos tilto.

I. Šidlauskienės teigimu, problemų dėl vietų stokos neturėtų kilti. Planuojama, kad tuo metu jau bus pastatytas dar vienas keleivių ir krovinių terminalas šalia naujosios perkėlos, tad regatos dienomis Klaipėdoje viešintys kruiziniai laivai galės būti švartuojami atokiau nuo miesto centro.

Iki regatos pradžios planuojama rekonstruoti ir Danės krantines. Čia darbus ketinama užbaigti dar 2008-aisiais.

Jau parengta ir preliminari regatos programa. Ji, sakė I. Šidlauskienė, iš dalies sutaps su tomis pačiomis dienomis vyksiančia Jūros švente. Vis dėlto bus du išskirtiniai renginiai – regatos dalyvių įgulų ir vadinamasis burių paradas. Pastarasis itin įspūdingas renginys suplanuotas paskutinę regatos dieną – rugpjūčio 3-iąją.

Nors iki garsiosios regatos dar liko pora metų, pasirengimo darbai jai priimti jau prasidėjo. Vakar galutinai buvo sutarta dėl organizacinio komiteto struktūros bei sudėties, taip pat apsispręsta, kas vyks į šio mėnesio pabaigoje Stokholme vyksiantį regatoje dalyvausiančių keturių uostų atstovų pasitarimą. Taip tartasi, kaip bus priimti rugsėjį Klaipėdos uosto apžiūrėti atvyksiantys regatos organizatoriai.

Preliminariais apskaičiavimais, priimti regatos dalyvius gali kainuoti apie 2 mln. litų. Miestui tai gan nemaži pinigai, todėl dedamos pastangos, kad regata būtų įtraukta į Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo programą ir gautų valstybės finansavimą. Jei šis sumanymas pavyktų, renginio sąmata sumažėtų perpus. kad šį renginį paremtų ir valstybė.

Šių metų regatoje „The Tall Ships’ Races” dalyvaus, beje, jau ketvirtą kartą, jachta „Lietuva”. Planuojama, kad bures ji pakels birželio 23-ąją, 13 val. Regata startuos liepos 5-ąją Danijos Arhuso uoste.

Kartu su „Lietuva” svečio teisėmis šiųmetėje regatoje ketina pasirodyti ir Klaipėdos universiteto ne per seniausiai įsigytas B klasės burlaivis „Brabander”. Jo misija bus reklamuoti Klaipėdą kaip vieną iš „The Tall Ships’ Races 2009” dalyvių.

Nuo 1956 m. organizuojamoje Didžiųjų burlaivių regatoje, iki 2003 m. vadintoje „Cutti Sark Tall Ships’ Races”, paprastai dalyvauja apie 100 burinių laivų su buriuotojų profesionalų ir naujokų įgulomis iš viso pasaulio. Kaimyniniuose Sankt Peterburgo, Talino, Gdynės, Kotkos, Turku uostuose ši regata svečiavosi ne po vieną kartą. Prieš keletą metų joje sėkmingai pasirodė ir Ryga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.